Kad se korone zabrinu za kotorske bedeme

13
evo od čega mržnja prema svom gradu pravi priču pakla

Jutro je pametnije od noći, stara je mudrost.

Tvrđava San Đovani iznad Kotora je preživjela i izdržala nalet strašnih vandala, čopora pećinskih ljudi, divljih komita, huligana, besprizorne mladosti u alkoholisanom stanju, kako za kampanju predizbornu pišu anti državni mediji po diktatu.

Gotovo  istim metaforama, utrkujući se ko će izbaciti više i jače tekstova na dan, sa temom: požar u noći proslave 13. jula u Kotoru, bakljadom od koje je izgorio UNESCO-v grad i njegovi bedemi, svjetski zaštićenog područja.

Zanimljivo, stigli divlji da pitome zapale i u tome su uspjeli, po dežurnim „patriotama“ i zaljubljenicima u Kotor i njegovo kulturno istorijsko naslijeđe.

Bura koja je rasplamsala iskru svakako, pa odakle god da je stigla na San Đovani, a nadležni istražuju, i dalje se po portalima i društvenim mrežama ne stišava, uz nove pojedinosti lažnih vijesti, dobrodošle isključivo u svrhu političke predizborne kampanje čiji barjak nose Demokrate kotorske.

One iste koje ni jednom zastavom za dvije godine vladavine u Kotoru nijesu obilježili ovaj slavni i časni datum crnogorske istorije.

Demokrate i njima slični, mada je takve teško naći, imaju svoje medije. Razumije se, oni nijesu režimski,  apanažni novinari.

Oni su navodno objektivni, nepristrasni, tačni, časni, posebno kada za to dobijaju novac, apanažu i ostale privilegije za dvije godine vladavine tih istih Demokrata, danas opozicije u Kotoru. A oni su, uvažavajući novinarske standarde i etiku, upravo antipod ovoj časnoj profesiji.

Koliko je ko, kad i zašto dobijao za usluge blaćenja i pljuvanja po onoj drugoj strani, Skala radio je objavljivao i dokumentima dokazivao.

Istina, onoliko i onako koliko mu je, dugo čekajući odgovore sadašnje vlasti, na osnovu instituta slobodnog pristupa informacijama, bilo omogućeno da vidi.

Ko zna ko je od njih i koliko uspio da sakrije, uništi tragove i danas, iz istih kancelarija nastavljaju sramnu misiju.

Nova vlast nije, kako su objašnjavali, željela revanšizam. I on zaista nije potreban nikome. Ali baš da se nagrade oni visokim kojeficijentima i radnim mjestima obezbijeđenim od prethodnika uoči same smjene, u najmanju ruku izaziva sumnju. Sad im se takvi smiju u lice i, bez sumnje treba to i da rade. Pritom, do tabloidnih novinara i petparačkih populista u medijima koji su to isto, dolaze informacije iz same lokalne uprave. Ništa nije tajna, niti to treba da bude kada su sredstva građana u pitanju, ali ako se upotrebijebe sa primjesama očigledne laži, onda je to nešto potpuno drugo.

Demokratija je to. Nećemo da budemo isti. Ko zna da radi ne treba ga dirati.
A oni znaju. Znaju zaista. Organizovano, konzistentno i bez zazora sprovode nečasni naum. Nijesu sami. Valjda je jasno i ko im u tome pomaže.

Apanažna i režimska Skala, kako u naletima bijesa ova družina svakodnevno kreće u obračun sa ovom časnom medijskom kućom koja te i takve prezire, je najveći problem, veći od požara na San Đovaniju i svih buktinja na društvenim mrežama.

Jutros smo obišli San Đovani i ako slika govori više od hiljadu riječi, evo neka kaže i pokaže.

Rane i pepeo, izgorjela tvrđava, nagrđeni bedemi, spaljen grad, Neron i Kaligula na fešti trinaestojulskoj. Možda će se i sami autori laži, narodski lažovi, zastiđeti kad vide. Neće! Suviše su ogrezli.

Da nije bilo ove, zasigurno bi se pronašla nova senzacija iz Kotora, pred izbore avgustovske.

Petar peče, a Ilija pali, opet će mudri narod.

Od sve vatre, karnevalska je prava u Kotoru gradu, a maske su odavno izgorjele, pa vam iskreno samo medicinske preporučujemo u ovim danima kada, na žalost istinski, a ne predizborno, bukti korona.

Dubravka Jovanović

A ovo je posebno boljelo

13 KOMENTARI

 1. Bravo za Dubravku i Skalu. Ovo što Vestigora, demokrate i ovaj kvazi novinar rade samo pokazuje njihove prave ali skrivene frustracije i mržnju i prema 13 . julu, ali i prema Kotoru, Crnoj Gori i Crnogorcima.

 2. Pinokio tivatski dugačkog nosa
  teško breme na leđima nosa
  Sa kotorske tvrđave stare
  gledao sam kako ga samare
  Za Vijesti on rabota
  a što piše to je greota
  Laže maže kune se krivo
  da bi mu bolje bilo
  I za četnike on rabota
  i za to ga nije nimalo sramota
  Sa demonkratama je u fine
  pa za novac nema zime
  E Pinokio crni sine
  laže sve što zine

 3. Da li vjesti šalju svoje izvještače na licu mjesta i jeli se prodani Luković, ikada ispeo na vrh San Đovanija? Što je on to viđeo, da bi sa onoliko mržnje izvještavao, da je čitavo brdo, zajedno sa Crkvom Gospom od zdravlja, progutala vatra. Gledao je slike i na osnovu toga pisao i iznosio laži i klevete, da bi na osnovu toga pokušao uniziti i praznik i Drzavu. Ajde Lukoviću prošetaj i ti malo do San Đovanija, pa uslikaj sve sto je požar uništio, sve izgorene borove i uništenu Svetinju. Ajde junače, pa izbaci fotografije da vidimo ko laže i ko vara ovaj narod. Skala je svoje uradila, ajde slikom demantuj, da to nije tako i uvjeri narod LAŽOVE pokvareni.
  Sram te bilo, pišeš i iznosiš neistine. Nećeš jos dugo, ovu “četrdrsnicu” i novinarski ćeš ostati mrtav, jer ti novinarsku “godišnjicu” neće imati ko da obelježi. Ni tebi ni Fašistoidnim Vjestima. Drugim rječima, Govna lažljiva od medija, zajedno sa ovim smradom od Lukovića.

 4. Zaboravih da rečem da timur prahovjenčani ima veliko iskustvo sa paljenjem. Je li on ono htio da zapali svetinju a?

 5. Ovo mora da je zapalio timur bradonja sa burazom bjeloprahićem i ocom poznatim po šleperima s Dubrovnika

 6. Boljelo,boljelo i još više ih boli ova naša prava i čista energija.
  Tek će se razboljet ma ne od korone.

 7. Ovi lijepi i šarmantni mladi ljudi moguće da jedino griješe što sa ovoliko žara srca (ne žara požara idiotizama po fejsu) vole svoju državu i slave njen praznik.
  Svi na fešte!

 8. E baš zato što ste pravi i što vam je istina najvažnija vam ovo čini društvo la kampanela .
  A pazi ko -Timur,Pinokio i sluga Jernej i njegovo pravo.
  Skala s vama smo!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.