Kad si u sosu, zovi 116-111

0

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Dječji dom „Mladost“ iz Bijele, uz podršku UNICEF-a, ambasade Norveške u Beogradu i Grupe 484, pokreću nacionalnu kampanju „Zovi kad si u sosu“.

Cilj kampanje je da broj SOS savjetodavnog telefona 116-111 dođe do svakog djeteta i tinejdžera koji trebaju savjet, podršku ili pomoć.

Vrijeme velike neizvjesnosti u kojoj živimo posebno pogađa upravo djecu i mlade. Osim što pandemija koronavirusa povlači za sobom cijeli niz novih problema koji se posebno teško odražavaju na djecu, od onih egzistencijalnih do onih emocionalnih, djeca i mladi dodatno su pogođeni jer i inače proživljavaju osjetljivo razdoblje u svom životu prepuno nepoznanica, dilema i problema.

“Djeca i mladi su budućnost naše zemlje i naša je dužnost i obaveza da im pružimo podršku i sigurnost, kako bi izrasli u pojedince koji vjeruju u sebe. Vlada Crne Gore odlučna je u svojoj namjeri da zaštiti svako dijete i obezbijedi mu najbolje uslove za rast i razvoj. Stoga, postojanje SOS savjetodavnog telefona je od velike važnosti, jer omogućava direktan kontakt djece i mladih sa stručnim licima koja su 24 sata dnevno dostupna da ih saslušaju i posavjetuju“ istakao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Djeca i mladi koji zovu 116-111 imaju priliku da u bilo koje vrijeme dođu do stručnih odraslih lica kojima mogu povjeriti svoj problem, uz poštovanje njihove anonimnosti.

Telefon je besplatan, a stručnjaci, posebno edukovani za telefonsko savjetovanje, na raspolaganju su djeci i mladima 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, tokom cijele godine.

“Savjetodavne linije za djecu i mlade danas su evropski standard. Putem besplatnog i anonimnog telefona – 116 111 svake godine pomoć potraži više od 20 miliona djece i mladih, a nadam se da će pomoći i generacijama djece u Crnoj Gori. Volio bih da je tako nešto postojalo i dok sam ja odrastao, jer svi znamo koliko je djetinjstvo osjetljivo razdoblje života i s koliko se pitanja suočavamo u toj dobi”, naglasio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huan Santander.

Dječji dom „Mladost“ iz Bijele prva je i jedina institucija u Crnoj Gori licencirana za obavljanje usluge SOS telefona za djecu i mlade, koji je aktivan od decembra 2018. godine, a dosad je na broj 116-111 pristiglo preko 1300 poziva.

Kroz savjetovanje, informisanje i edukaciju, SOS telefon obavlja važnu ulogu u osnaživanju djece, zaštiti njihovih prava i prevenciji problema.

Važno je znati da se na ovaj telefon mogu javiti djeca i mladi kojima možda treba tek neka važna informacija, koji imaju bilo kakvu dilemu ili nedoumicu, kao i ona djeca koja se suočavaju s ozbiljnim i naizgled bezizlaznim problemima, kao što su porodično ili vršnjačko nasilje.

“Misija našeg Doma je odgajati djecu koja nemaju tu sreću da žive u sređenoj porodici, pomoći im da  odrastu i postanu zdravi i srećni ljudi.  Ipak, SOS telefon je za nas jedinstvena prilika da svoja znanja, i ne samo znanja, nego i vjerovanja i naše vrijednosti, iskoristimo na dobrobit sve djece, bez obzira na težinu ili vrstu problema. Ne zaboravimo da nekada pomaže i samo to da vas neko čuje i podijeli sa vama jedan jedini savjet i zato nam je važno da kroz ovu kampanju broj 116-111 dođe do svakog djeteta i mlade osobe u Crnoj Gori”, kazala je Vesna Zlatković, direktorica Dječjeg doma „Mladost“.

Informacije o SOS telefonu mogu se naći na web stranicama http://www.dombijela.me, a kampanja će se, osim na televiziji, sprovoditi i putem društvenih mreža.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].