Kaić: Medijski protivnici vlasti očajni, te podržavaju i nasilje

5
U žiži sa Slavkom Mandićem

Filozof, publicista i medijski analitičar Ištvan Kaić kazao je da je, još od početka organizacije protesta opozicije u Crnoj Gori, dio medija u našoj državi i susjedstvu podržavao je i potpomagao pokušaje nasilne smjene vlasti, uz negativno preuveličavanje ili ismijavanje svakog odgovora organa na antidržavno djelovanje.

U emisiji “U žiži“, Kaić pojašnjava da su medijski protivnici vlasti očajni, da ne biraju sredstva već se u tekstovima i prilozima služe podmetanjima izostavljajući i logiku.

– U Crnoj Gori sve ide, daj šta daš, samo da prođe, samo da ide, samo da ga rušimo, ionako je 25 godina na vlasti i na kraju nije problem ni nasilje da koristimo i do toga se na kraju i došlo – kaže Kaić.

Glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac govori da su kroz medije građani dugo pripremani za scenario planiran za 16. oktobar.

– Samo je trebalo da se još zapuca na građane i da to bude za većinu nešto što treba da se desi, jer je čitavo vrijeme pripremano stanovništvo da nešto mora da se desi, da bi ljudi koji su sada na vlasti otišli – navodi Šofranac.

Kaić podsjeća na pisanje jednog od lidera Fronta Nebojše Medojivića protekle godine na Facebook stranici Sloboda traži ljude da je premijer Milo Đukanović angažovao pripadnike JSO da djeluju 24. oktobra.

– Masa se probije do Skupštine, a da oni iznutra, ti plaćenici iz JSO-a, reaguju i pucaju u ljude. Šta je to ako ne ovaj scenario o kojem govori tužilac Katnić – pita Kaić.

Ipak, jasno mu je zašto uprkos svim očiglednim činjenicama, dio medija i dalje ne odustaje od navoda da je planirani teroristički napad farsa.

– Neke stvari su neuništive. Vi imate priče bez kraja, to je cilj afere – pojašnjava Kaić.

Šofranac ipak podvlači da se preko takvog odnosa medija prema dešavanjima u državi ne smije više olako prelaziti.

– To je sad ispit za državu, odgovornost za izgovorenu i pisanu riječ više ne smije da bude tek tako privilegija medija. Moraju se neka pravila uspostaviti, mora se znati kako će ko da odgovara, odnosno šta slijedi u slučaju gdje se otvoreno antidržavno djeluje – ističe Šofranac.

Do reakcije države, Kaić se nada da će konzumenti medija koji plasiraju neistine, uvidjeti da su izloženi manipulaciji, te da će prestati da im poklanjaju svoje povjerenje.

PinkM / Skala radio

5 KOMENTARI

  1. …NOVO “ŠIŠANJE”POSREDSTVOM-MENADŽMENTA “ping-m”…DA IM U DUBLJE PADNE SPRDNJA-TAKOZVANI “DRŽAVNI UDAR”-KOJEM SE NE NAZIRE-KRAJ ? SVUD SU STRAŽE -nezna im se broja-liši onije nestalijeh 500 bojovnika-plus 50 cpecijalaca-kadri razbucati 2000 crnogoskije vojnika…? Sve uvezano-u istinu da su im oružije “pronašli”-uništili naši na stranoj teritoriji-reče Katnić u prvom javljanju-ali nereče eli samo teritorij ili DRŽAVA…? Na žalost-nestaše i viesti-o potpisanom sporazumu-o priznanju krivice-ka i o učešću ovoga ČETNIČKOGA DEMOKRACKOGA FRONTA…i krivične prijave za “iste čenike”..-koje moja malenkost predlaže za POČASNU GARDU”-NA OTVARANJU SPOMEN GROBLJA-U GOLUBOVCIMA-ZA 64 JUNAČKIH SINOVA-“OSLOBODIOCA SA RAJNE I MAJNE-NAŠE OBNOVLJENE KRALJEVINE-NDUČMNE..od 12.SRPNJA.1941-KOJI JUNAČKI POGIBOŠE ZA ONO ŠTO VI DANAS UŽIVATE..?!

  2. Ako ovo prođe da svako može lajati što oće i raspirivati mržnju onda zasita i nema države i ne treba nam.
    Mandiću brao ti ga.

  3. Ovo je bilo pravo predavanje o novinarstvu kojeg sve manje ima.
    Sve je prevrnuta istina i po potrebi za naručioce.
    Zato me ova priča podsjetila na časnost profesije koje je nekada moralo biti kod svih poslenika javne riječi. Danas je većina kriminalaca iz ove struke .Žalosno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].