Kako Bratić bira kadrove: Novi direktori moraju biti litijaši

1

Vesna Bratić

Potezi četvorostruke ministarke

Sva upražnjena mjesta se popunjavaju sa spiska prosvjetnih radnika koji su podržali prošlogodišnje proteste protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Najnovije u nizu imenovanja je učiteljica Ivana Milić, koja je zbog učešća na litijama postala v.d. direktorke u Osnovnoj školi ,,Vlado Milić“

Izgleda da četvorostrukoj ministarki Vesni Bratić neće biti teško da imenuje više od hiljadu novih direktora i pomoćnika direktora obrazovnih ustanova koje namjerava da smijeni – jer joj je jedini kriterijum učestvovanje na litijama.

Naime, sva upražnjena mjesta se popunjavaju sa spiska prosvjetnih radnika koji su podržali prošlogodišnje proteste protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Najnovije u nizu imenovanja je učiteljica Ivana Milić, koja je zbog učešća na litijama postala v.d. direktorke u školi ,,Vlado Milić“. Bratić je za svoju pomoćnicu postavila Slavicu Ilinčić kojoj je najveća preporuka učešće na litijama, kao i aktivnost na društvenim mrežama gdje objavljuje da ,,viruse rastjeruje duvanskim dimom i da se stidi Vlade koje čestita državnost Kosova“.

Za vršioca dužnosti direktora OŠ „Dragiša Ivanović“ izabrana je nastavnica geografije Tanja Vujošević.

Ona je na toj funkciji naslijedila dugogodišnjeg bivšeg direktora te ustanove Nika Raičevića, koji je nedavno smijenjen pošto je Prosvjetna inspekcija u više navrata utvrdila nepravilnosti u njegovom radu. Osim Raičevića, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta smijenilo je i direktora Javne predškolske ustanove ,,Đina Vrbica“ Vuka Stanišića, takođe zbog utvrđenih nepravilnosti u radu.

U posljednjih nekoliko mjeseci Ministarstvo na čijem čelu se nalazi Vesna Bratić, smijenilo je i direktoricu Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić“ Zoju Đurović i direktora Srednje stručne škole ,,Sergije Stanić“ Darka Vukčevića u Podgorici zbog, kako su istakli, kršenja odredbi Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Ministarstvo je prije nekoliko mjeseci smijenilo direktora Srednje elektrotehničke škole ,,Vaso Aligrudić“ u Podgorici Veselina Pićurića i direktoricu nikšićkog vrtića Radmilu Backović. U oba slučaja odluke su donijete pošto su inspekcijske službe utvrdile da su rukovodioci kršili zakon.

Direktorati

Brojni saradnici Vesne Bratić su odlučili da prekinu angažman u resoru kojim ona rukovodi – iz ličnih razloga. Pobjeda je ranije pisala da je u toku postupak za razrješenje direktora Direktorata za tercijalno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Danila Alagića, dok je radni angažman prestao Martinu Ćalasanu, koji je bio angažovan po ekspertsko-konsultantskom ugovoru i zadužen za resor prosvjete.

Pobjeda, takođe, ima saznanja da je državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Miroslav Anđelić ponudio ostavku na to mjesto, ali da Demokratska Crna Gora, čiji je član, vrši pritisak na njega da to ne čini.

Anđelić je za portal Pobjeda kratko rekao da je na bolovanju već 15 dana, te da od zdravstvene situacije zavisi njegove dalje aktivnosti u resoru Vesne Bratić.

Pobjeda je sredinom maja objavila da je advokatica Milica Kadović imenovana za državnu sekretarku u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Kadović važi za blisku saradnicu ministarke Vesne Bratić koja ju je početkom januara angažovala kao jednog od eksperata za sistematizaciju u njenom resoru.

Kadović je u februaru imenovana za članicu Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore. Ona je na toj poziciji zamijenila Vladimira Božovića, koji je prethodno razriješen dužnosti člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore zbog nespojivosti funkcija.

Pobjeda je ranije objavila da je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj protiv Bratić zbog sumnje da je oštetila državni budžet za više od 15.000 eura. Ona je taj novac izdvojila za angažovanje eksperata i konsultanata koji vrše reviziju u njenom resoru, a koji nijesu licencirani niti zapošljeni u Državnoj revizorskoj instituciji, što bi bila obaveza.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je 13. maja prekinulo saradnju sa dotadašnjim ekspertom za resor kulture Draganom Koprivicom, kojem je ugovor istekao početkom ovog mjeseca, a nije došlo do zaključenja novog.

Koprivica je na dužnost stupio početkom februara ove godine i od tada se aktivno bavio spornim pitanjima u resoru kulture. U fokusu njegovog djelovanja često se nalazilo i Crnogorsko narodno pozoriše, odnosno nagomilani problemi u toj ustanovi. Takođe, Koprivica se bavio i revizijama konkursa prethodnog Ministarstva kulture, naročito pojedinim dobitnicima konkursa za sufinansiranje u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Njegov kratki mandat obilježio je i sukob sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost, koji je eskalirao nakon protesta predstavnika FCJK zbog neisplaćivanja budžetskih sredstava, ispred zgrade resora kulture na Cetinju. Zastupao je stavove ministarke Vesne Bratić i tokom obustavljanja naknade za istaknute kulturne stvaraoce, kada je u emisiji na TVCG apostrofirao dekana FCJK Adnana Čirgića čiji status je bio sporan za Ministarstvo.

pobjeda

1 KOMENTAR

  1. “AJDE BOŽE POMOZI”-KONČANO I ZA VAZDA…”D SU SE I SRBI-LITIJAŠI DOFATILI(MJESTA DIREKTORA) I OKUPIRALI DJEČIJE VRTIĆE U OPŠTINAMA: “TUZI-PLAVU I GUSINJU”???

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].