Kako do pune plate ako ste izostali sa posla zbog Kovida ili ste kontakt zaraženog

0
Sead Čirgić

Osobe koje su spriječene da rade jer su pozitivne na koronavirus ili su kontakt zaraženih, dobiće 100 odsto zarade ukoliko poslodavcu donesu rješenje o samoizolaciji koje izdaje zdravstveno sanitarna inspekcija, piše Pobjeda.

Tom listu su se javili čitaoci kojima niko, kako su naveli, nije pojasnio kako da postupaju u ovakvoj situaciji. Jedna čitateljka je tako otišla u Dom zdravlja po doznake i ljekar joj je kazao da „ne zna zbog čega, ali će joj biti skinuto 30 odsto od plate kao za bilo koje drugo bolovanje“.

Nakon što je iznijela problem poslodavcu on je našao model kako da joj isplati cijelu platu – odsustvo su joj uračunali kao odmor.

Pravdanje odsustva

Direktor Fonda za zdravstveno osiuguranje Sead Čirgić rekao je da je Ministarstvo rada i socijanog staranja saopštilo svoj stav da zaposleni koji su u samoizolaciji imaju pravo na plaćeno odsustvo u visini 100 odsto zarade, iako važeći propisi o radu ne poznaju ovu vrstu plaćenog odsustva.

“Neki poslodavci ne traže doznake za pravdanje odsustva sa posla u slučaju samoizolacije, već prihvataju kao dokaz o odsutnosti samo rješenje nadležne inspekcije o određivanju samoizolacije zaposlenom”, pojasnio je on.

Kako je rekao, Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju propisuje pravo zaposlenih osiguranika na naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad, a tim aktom propisani su uzroci na osnovu kojih se osigurniku može utvrditi privremena spriječenost za rad (bolest, povreda i slično).

“Ukoliko je zaposlenom osiguraniku utvrđen kovid-19, izabrani doktor koji utvrđuje privremenu spriječenost za rad, ima mogućnost da unese ovu dijagnozu bolesti, a kao uzrok privremene spriječenosti za rad unosi uzrok – bolest ili karantin, u kom slučaju osiguranik ima pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto od osnova za naknadu, jer se radi o karantinskoj bolesti, saglasno članu 40 Zakona. Po ovoj dijagnozi, poslodavac takođe stiče pravo na refundaciju od Fonda, tek poslije 60 dana privremene spriječenosti za rad”, kazao je Čirgić.

Zakonodavac, kako je dodao, prilikom donošenja Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju očigledno nije imao u vidu pandemiju svjetskih razmjera, tj. ovoliku masovnost oboljevanja i samoizolacija, “iz kojih razloga su u državi donijete mjere da se pomogne poslodavcima zbog nastale situacije”.

Zakon

Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi je rečeno da je za poslodavca dovoljan dokaz dostavljeno rješenje o samoizolaciji od strane zaposlenog, koje je donio nadležni organ, kako bi izvršio odgovarajući obračun naknade zarade za period trajanja samoizolacije.

Kako dodaju, jedna od situacija kada je zaposleni privremeno spriječen za rad i kada ima pravo na 100 odsto zarade, je u slučaju karantinskih bolesti (stavljanje pod zdravstveni nadzor ili u karantin), te da im to garantuje Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

“Imajući u vidu da je Pravilnikom o listi zaraznih bolesti nad kojima se sprovodi epidemiološki nadzor i protiv kojih se primjenjuju mjere sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti i definicijama slučajeva zaraznih bolesti prepoznat Infectio Coronaviralis (kovid19), te da je Ministarstvo zdravlja 21. jula donijelo Naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti kovid-19, zaposlenima u samoizolaciji i karantinu treba obezbijediti pravo na naknadu zarade u iznosu 100 odsto od osnova, kao i u slučaju ostalih karantinskih bolesti”, kategorični su iz te ustanove.

Kad poslodavac ne radi zbog korone, svi zaposleni na 70 odsto primanja

Iz Uprave za inspekcijske poslove pojašnjavaju da u situaciji kada je poslodavac odlukom nadležnog organa spriječen da radi zbog zabrane obavljanja djelatnosti, onda su svi zaposleni u istom režimu – na odsustvu, pa i onaj koji je stavljen u samoizolaciju. Svi onda imaju pravo na naknadu zarade u iznosu od 70 odsto.

“U ovoj situaciji poslodavac je dužan da zaposlenom uruči pisani akt koji sadrži: razlog prekida rada, trajanje prekida rada i visinu naknade zarade”, kazali su iz Uprave.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]