Kako je FNRJ 1946. poništila aneksiju Crne Gore iz 1918.

104
Podgorička skupština

Skupština Federativne Narodne Republike Jugoslavije poništila je krajem 1946. godine zakone i pravne propise donešene u doba Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, kao i pravne akte donijete nakon 6. aprila 1941. godine i neprijateljske okupacije.

Za crnogorsku političku realnost, naročito u jeku polemika o (ne)validnosti odluka tzv. Podgoričke skupštine, od izuzetnog je značaja taj događaj iz oktobra 1946. godine u parlamentu nove Jugoslavije.

Usvajanjem Zakona o nevažnosti pravnih propisa donijetih prije 6. aprila 1941. godine i za vrijeme neprijateljske okupacije, proglašene su ništavnim i odluke takozvane Podgoričke skupštine 1918. godine.

To je bio završni čin jedne dugotrajne, osmišljene diplomatske i pravne strategije, kojom su revolucionarne komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata prekinule unutrašnji pravni kontinuitet kraljevine Jugoslavije, a istovremeno obezbijedile spoljnopolitički kontinuitet i međunarodno priznanje nove Jugoslavije.

Titova Misija

Priča o preuređenju nove države započeta je još tokom rata, na Drugom zasijedanju AVNOJ-a u Jajcu, 29. novembra 1943.

Kapitulacija Musolinijeve Italije, uspjesi Crvene armije na Istočnom frontu, ali i radikalno napredovanje saveznika u Africi, uticali su na Narodnooslobodilački pokret (NOP) pod komandom maršala Tita da na oslobođenoj teritoriji ubrzano počnu sa izgradnjom temelja buduće jugoslovenske države. Odlukama iz Jajca uvedene su korjenite promjene u državi i društvu kojima je prekinut unutrašnji pravni kontinuitet: AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije, uspostavljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), a izbjegličkoj vladi i kralju Petru II Karađorđeviću zabranjen je povratak u zemlju do završetka rata…

Josip Broz Tito, Generalštab i rukovodstvo KPJ znali su da odluke revolucionarne vlasti neće biti dovoljne za međunarodno priznanje države. Krenuli su u pregovore sa Vinstonom Čerčilom da Velika Britanija i uopšte savezničke sile konačno priznaju realnost da su partizanske jedinice jedini borci protiv fašističke koalicije na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Stav britanskog ambasadora pri jugoslovenskom izbjegličkom dvoru Ralfa Stivensona (“partizani su nam u vojnom pogledu tako dragocjeni da ih moramo nedvosmisleno podržati, podređujući političke obzire vojnim ciljevima.”), još i više izvještaj šefa britanske misije pri Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske, generala Ficroja Meklina, konačno su učvrstili u uvjerenju Čerčila da će Titovi partizani biti “odlučujući faktor u poslijeratnom uređenju Jugoslavije”.

Pritisnut zahtjevima zvaničnog Londona, kralj Petar II je 25. marta održao konferenciju za štampu na kojoj je dao izjavu da je voljan da se sporazumije sa rukovodstvom narodnooslobodilačkog pokreta pod uslovom daNKDJ i vlada Kraljevine Jugoslavije obrazuju jedinstveni ministarski savjet.

Kasnije je, pod budnim okom saveznika, formirana nova izbjeglička Vlada u koju su ušli nekompromitovani političari, na čijem je čelu bio dr Ivan Subašić. Spoljno-politički kontinuitet Jugoslavije utemeljen je kroz dva sporazuma Tito Subašić, čime je obezbijeđeno diplomatsko priznanje promjena i osiguran legalitet nove države. Viški sporazum (16. juna 1944) i kasniji Beogradski sporazum (1. decembra 1944) bili su velika Titova diplomatska pobjeda, proširena je vlada političarima koji se nijesu okaljali kolaboracijom. Time je i predodređen oblik federalnog uređenja i budućnost nove jugoslovenske zajednice.

Poništaj

Vladavina Karađorđevića je okončana, a nove vlasti su stvarale novu Jugoslaviju: Demokratsku federativnu Jugoslaviju (DFJ), a nakon Ustavotvorne skupštine je ukinuta monarhija i proglašena Federativna narodna republika Jugoslavija (FNRJ).

Time je napravljen pravni diskontinuitet u odnosu na kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i na Kraljevinu Jugoslaviju Aleksandra Karađorđevića.

Već pominjani Zakon o nevažnosti pravnih propisa donijetih prije 6. aprila 1941. godine i za vrijeme neprijateljske okupacije bio je pravna posljedica novog pravnog i društvenog poretka. “Pravni propisi (zakoni, uredbe, naredbe, pravilnici i dr) koje su doneli organi vlasti okupatora i njihovih pomagača na području Federativne Narodne Republike Jugoslavije za vreme neprijateljske okupacije, proglašavaju se nepostojećim”, kaže se u prvom članu Zakona. Već u sljedećem članu van pravne snage se proglašavaju i svi pravni propisi koji su važili zaključno sa 6. aprilom 1941. godine, što znači i svi ustavi, zakoni i drugi pravni akti od nastanka zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca, poslije Prvog svjetskog rata.

Zakonodavac je, ipak, pazio da se ne poništavaju pravni akti koji se tiču građansko-pravnih odnosa, kao i redovni krivični predmeti. Tako je u članu 7 Zakona, koji potpisuje dr Ivan Ribar, predsjednik Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ, naznačeno da odluke sudova o građansko-pravnim stvarima, čak i u vrijeme okupacije ukoliko se ne radi o političkim procesima jesu pravnovaljane.

Crnogorski “slučaj”

Nije potrebno veliko pravno znanje da se izvede ključni zaključak: Zakonom iz 1946. godine srušena je državnopravna konstrukcija na kojoj je izgrađena prvo Kraljevina SHS, potom i Kraljevina Jugoslavija.

Time su pravno delegitimisane, ne samo odluke takozvane Podgoričke skupštine, već i čuveni dekret regenta Aleksandra kojim je ukinuta Crnogorska pravoslavna crkva. Istovremeno, ovaj je zakon mogao da, makar što se Crne Gore tiče, posluži i za regulisanje svojinskih odnosa Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve, koja je ukinuta voljom tadašnjeg monarha i odlukama njegove Vlade.

Mogao je, ali nije u potpunosti. U kasnijim godinama i decenijama, crnogorski komunisti nijesu zakon dosljedno primijenili niti su tako konačno riješili pitanje crkvene imovine na teritoriji tadašnje federalne republike Crne Gore.

Istina, povremeno bi se Beogradskoj patrijaršiji nezvanično priprijetilo obnovom Crnogorske crkve, ali se tadašnja vlast zadovoljavala kontrolom političkog uticaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. U međuvremenu, imovina manastira, crkava se u katastarskim knjigama, osim nekoliko izuzetaka, vodila kao društvena svojina, kao što je ogromna većina lokalnih crkava, takozvanih grobljanskih, bila komun, imovina mještana tih sela i naselja.

Sve do pada komunizma. Početkom višestranačja, političkom trgovinom vladajućeg DPS-a koji je vodio Milo Đukanović i vrha SPC u Crnoj Gori na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, počelo se sa volšebnim a nezakonitim “transferom vlasništva”.

Tako je, na primjer, Manastir Ostrog koji se u katastarskim knjigama još od 1954. godine vodio kao ,,dobro Manastira Ostrog” preko noći postao vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve koja nije bila pravno lice. Da sve bude zanimljivije: SPC je postala vlasnik crnogorske zemlje, bez prethodne, neophodne, procedure koju zahtijeva promjena vlasništva u katastarskim knjigama.

Upravo su sve pobrojane činjenice svojevrsni dokaz da ovdje politika najčešće dominira nad pravom i pravdom. Sto godina od “Podgoričke skupštine” i čak 72 godine od pravne delegitimizacije tih odluka u vremenu stvaranja nove Jugoslavije, današnja, suverena i međunarodno priznata Crna Gora još stenje pod teretom posljedica onog vremena kada je uništavana crnogorska državnost.

I ta će se agonija nastaviti, ukoliko država konačno ne bude imala političku volju i odlučnost da konačno poništi posljednji relikt “Podgoričke skupštine” pitanje državine, svojine, nad sakralnim objektima u Crnoj Gori koje, od vremena Aleksandrovog dekreta do danas, nepravedno u svojim rukama drže Amfilohije i ljudi iz Srpske pravoslavne crkve.

Pobjeda

104 KOMENTARI

 1. Grade pitas sto Mi je u testu?
  Istina Mia Citta, i nista vise, to su
  skripari i u II sv. ratu radili, tj. po kotorskim grobljima krili oruzje i dr. stvari, kao i po magacinima crkava, bunarima i na bedemima !
  Evo Ti Jola, pa neka Ti on da vise detalja… istina bolna, tabu-lozna.
  Jole, Mi u Maloj Moskvi smo
  van-stranacki Crnogorci i Jugovici,
  vecinski, tako da ne odluke i “priznanja”
  Mesicu puno ne tokaju.
  Znas li Jole zasto Mesic ne brije bradu?
  Znas li da je u Kerestincu boravio
  skupa sa Alijom Izetbegovicem,u istoj celiji?
  Ja znam zasto Mesic ne brije bradu,
  kazao Mi je brat komandira straze Kerestinca, u doba SFRJ( Psst, ostao je jos uvijek na istom “polozaju”!).
  Kao sto vidis i ta papazjanija se zna!
  Znas li ista cukune Prcanjski!

  • Bog će da žestoko kazni
   ovu ludu što bulazni.
   Ćuti Grujo, ćuš, zaveži,
   budi miran i ne reži!

   • Bravo Grujo, uzdanice Moja!
    Otkri sve tajne i sporkezze.
    Znamo Mi take sto se suljaju po Parilu, kad sole dovati bocna vrata od Ozane, tamo na porti, brontulaju sporkarije, a odjenake o bogu govore.
    A jel’ , a sto to Mesic ima ispod brade?
    Ima li sto o bludilistu na ovom Parilu tokom okupacije Apeninaca?
    Koji nesoji su tada odjen kopulirali i sa cavalima pasavali !

  • ..vanstranački-kriminalci…doušnici KOMINTERNE-sa pjace Svetoga Trpuna…dokazali su svoju “nestranačnost”…na Konavle i Dubrovnik..u obrani srpstva i kosova..i dlje-diljem naše bivše domovine-u vrmenima 1991..1999 godina…i uz strune gusala-ABlejalice..”svirale srpske kulturne baštine”..-zavedenog i zašićenog -ka crnogorski pršuti…

  • Da pukneš od smjeha, kad jedna avetinja ili bolje reći idiot, kroz tri različita imena na Skalinom portalu fali samoga sebe. GRUJO,KAŠTIO I BAZDONJA jedna te ista retardirana osoba. Greota je reći “ličnost” jer za to moraš posjedovati barem neku vrlinu, a ovaj nema ama baš ništa.
   Luto lutavi!!!

 2. Umengeljen nerazumljivijem naucnim mnijenjem, pjesnik je smoga snage samo da pobodri ostale:
  – Opojao sam raskvasenu knjiznu izbu,
  a neka drugizi ostalo miritaju
  “za daleka neka pokoljenja”.
  Cim nebeski biljeg pokretom ukaza na svoju prisutnu silu, divovski hor uskliknu:
  – Strasno pleme, dokle ces spavati?
  Vrazja sila odsvud oklopila
  od nevjerna domacega vraga;
  svoj svojega nikad pustat nece.
  Pomrcina nad nama caruje.
  Djavo bijeli sve ne pritiskuje.
  Ne smijemo cinit sto cinimo,
  ne smijemo javit sto je javno;
  ko da cinit sto treba ne znamo.
  da cudno li s glave pogibosmo.

 3. ing.Milos Djonović
  Opet pretjeravanja.Netacne tvrdnje.Nije mi cudo sto vam slabo ide.Bice bolje da se posvetite tome zasto imate smisla.
  Pa cak i vrijedjanja.Ako mi kazemo da smo zivjeli u socijalizmu imamo pravo da govorimo o tome koliko smo postigli i na kakav nacin.Nije sam Broz dozivljavao lose trenutke u Au.monarhiji zbog toga sto je obukao tu uniformu mogao je i ne obuci jer mu Srbija nije bila daleko kao ni Crna Gora.

  Vjerujem da ce se nesto napraviti nabolje sa ljetnim bazenom meni nije potreban nikakav docek jer tu odnosno oko njega radim besplatno ali ovakva natezanja trazice i naplatu.
  Prije par godina sam ponovo skocio u cistiji bazen jer toalet od platoa je direktno isao u sjeveni dio bazena i tu se nije moglo plivati.
  Trebace opet izvesti mjerenja jer u susjednoj zgradi je povecan promet banka itd.na spratu mini hostel i sam sam se proslog ljeta uvjerio da iz odredjebih djelova istocnog dijela izbija necistoca.

  Puska ribice su izmidljotine a Pepe neka se vise bavi Parilom da se ne opari od silnih necistoca koje su tamo prisutne u Ljetno doba pa nece ispasti baba ako nesto uradi u tom pravcu a ovako je sam sebe nazvao.
  ing.MIlos Djonović

  • **Ljube, izgleda da se ti u Jožino
   kevćanje i njegovu pulitiku
   razumiješ “kao Marica u kriv kufer”.

  • E, upravo vi koji klepate slavopojke Joži, gori ste
   od ovih džukaca što kevću i PONIŽAVAJU auditorijum.
   Poniženje bez presedana, a niko ne
   smije avaza da pusti!

  • OVAJ NE POSUSTAJE U VRIJEĐANJU I ISTRAŽIVANJIMA PROTIV TITA. IMAŠ TI “AV,AV”(( KAKO SI SEBE POTPIISAO) NEKI GOLEMI PROBLEM SAM SASOBOM. MISLIŠ SUVREMENI SVIJET NE ZNA ZA CENZURE? UPAMTI “AV AV” DA SE TITU CJELI SVIJET POKLONIO. TI ĆEŠ OSTATI ZAUVIJEK AV AV. POTRAŽI LIJEK DA TO USVOJIŠ KAO NEMINOVNOST. “BRAVAR” JE BIO NAJVEĆI I NAJINTELIGENTNIJI SIN NAJLJEPŠE DRŽAVE-JUGOSLAVIJE. TAKVI KAKVI SI TI MOGU SAMO DA LAJU!

  • Bit ce ih Martine, ne brigaj !
   Ovu pesto kupljevinu pokupiti u kopu!
   Novo Narodno sudjenje !

   • ..za počinjeni genocid..na Konavle i Dubrovnik..u spašavanju srpstva i kosova-udarajući sa Srđša i Bosanke i sa mora po Dubrovniku i Gružu…a prije toga po Konavlima..vi IDIOTI od IDIOTA..kojima su pune ŽVALE-oliti G..UICE “demokracije”-osmočene u ljuckoj nevinoj krvi i pepelu Konavljana-Dubrovčna-Ercegovaca i drugije od Boke do Banije-Slavonije-Bosne-Baranje–Vukovara-Srema..Kosova via Kaluđerskog laza-Murina i nazad..u “najcrnogoskiju vašu boku”-pogani od pogani…

    • Tako je Jole pileci mozgu, najzad shvacas.
     Na caktar, sve govedine ,ali i Teba sa lajavim vikarom, na optuzenicku klupu, kao i spletkarose kotorske i novinarske huskace i njuskala !
     Cetnici, ustase , klero-fasisti i reakcionari pod caktar!

     • ..vi ste poslednji koji smije da se javlja na moje komentare!!! Vi znate zašto i zbog koga…i to ne samo za period od 1941 do 1945 i dalje..do 1991-1999.godine..Nego prije toga perioda(1941)..Vaša obitelj ostavila je crni trag u RODLJUBIVOJ CRNOJ GORI u svim ovim vremenima!!! Služili ste svakog OKUPATORA..koji je RILJAO po Crnogorskim prostorima-vjerno mu služeći!!!

     • A ko to brlja nepotpisan i neobavjesten.Koliko Ti jado spomenica treba?
      Ko je pusku na okupatore dizao?
      Dodji da prebrojis toke i medalje.
      Bardanjol i Skadar, Sutjeska, Prozor, kako gordo huci Sutjeska.
      Kupreska vrata, Milin Klade, Zelengora!
      Uvijek sarcem na fasistu….
      Prepoznao si se intrigrantu,
      poji samo, dok ne krene vojska
      crnogorska, sve djetici, bez
      lazave brace.
      Mala ceta odabrana, crnogorska
      i bokeska, uvjek spremna za cast i slobodu Crne Gore !

  • …nereče što im se desilo-tijema tvojima”spomenicima”-te su “prskočili most” Neretvu -siječnja 1943.. godine…? Ljepe pozdarve šilje ti potomak boraca-komandanata i komesara-bataljona iz čuvene Udarne Brigade Vlada Šegrta..X. Hercegovačke brigade…koja je na Svetoga Šimuna.1944.godine oslobodila pola Boke Kotorske sve do rta Turskoga..od Veriga-a prije toga Dubrovačku regiju…sve u listopa-nuše ti preci…!!!
   Ako ti je vjerovati-i ti si “potomak preleta-ra”..vakat je da se potpišeš imenom i adresom..onom regstrovanoj u PJ OB Kotor-MUP-a CG !!!

 4. Ponosni Crnogorci dadose Podgorici 1946. ime tiranina Broza a on im se lijepo“zahvalio” 1948-1950. kad ih je 5.000 zatvorio na Goli otok.

  • Slusaj prijatelju B.Bilo je ponekad sitnih nerazumjevanja ali ono sto si dosada napisao nisi pisao ti neko neko drugi. Za nas je vazno da se taj bazen unaprijedi a to se moze uraditi ako se u okvirima mogucnosti vodi racuna o njemu.Dobro znas iz koje porodice poticem ali o Brozu kao najvecem sinu jugo naroda mogu pricati samo oni koji misle da to moze bit neko ko je rodjen u Jugoslaviji a on to nije bio.
   Ing.Milos Djonović

   • Sto je Milose Djonovicu, anti Jugoslovenu i izdajnice?
    Takav nemas sto u Kotoru i Crnoj Gori traziti, nema Ti suzivota sa
    Nama na bazenu, smrdu pokvareni.
    Nacicemo Nacina da Te adekvatno ” nagradimo” , pred
    svima , na bazenu !
    Izdajnice i ljigavce, Nema Ti ovdje vise tolerisanja krivolova podvodnom puskom i krivim udicama !

    • Moze li mladji Jugorsloven reci starijem da je antiJugosloven i izdajnik.Ne moze i ne sm8je jer se tada nije ni rodio. Ti.nisi Ranko nego vjerovatno M.B.i da bi izjavio da je neko slab novinar isti se tim podlom mora baviti.Vise ti ne mogu kazati prijatelju kad se ponasas kao neprijatelj a za to nemas razloga jer vecinu stvari koje ti znas vjerovatno znam a ti neznas jer se razbacujes rijecima kao necim manje vrijednim i nikad me nisi vidio sa podvodnom puskom na bazemu V.K.PRIMORAC. i neces a druge jesi a ne vjetujemo da si nesto uradio u tom pravcu.Sto se tice licne higijene ne bih u ovim godinama mogao isplivati cca 50 m.kraul za cva 35 sekunfi sto nemozes daleko mladji pa se vise posveti i licnoj higijeni.
     Ing.Milos Djonovic

     • Milose, koliko si kilasa pogodio na srednjoj, maloj rupi, od bazena?
      Koliko si zabranjenih udica dao Cicoju i Celu. Ribao si na jeza, a sve su to nedozvoljene radnje!
      Nemoj po bazenu sijati so !

     • Milose krivolovce, lovio si u Skurdi cipole, Ja sam Te vidio.
      Kazu stariji da si kao mladji lovio
      i zlatne ribice u ribnjacima na Benovu i kod hotela Slavija!
      Kako se ne stidis.

     • Prvo Milose operi zube.
      Preporucujem Ti Lacalut pastu.
      Prestani jesti luk cesan!
      Predji na zizule i pinjule….

     • Milose je li se to Ti Nama nesto rugas, antisocijalisticki elementu!
      Ti si nasao da vrijedjas druga Tita,
      i siris reakcionarizam i srpski
      nacionalizam ovdje u Kotoru.
      Samo dodji, kazat ce Ti cijelo Parilo, da si persona non grata.
      Sve sto Ti je Ranko rekao, nije
      nista, sto Te ceka od kotorana,
      babetino jedna, sa babskim
      izmisljanjima i petparackim pricicama.
      Najedi se tamo kranjskih kumbasica, nerastu ……

     • Ne volim nikakvi nacionalizan, niciji!!!! Crnogorac sam a moj Ranko vranac bi najradije pio u drustvo ostalih normalnih Crnogoraca Srba Hrvata Makedonaca Muslimana, sa svim brate normalnima! Volio bo kako vratit onu Jugoslaviju kad nijesmo ni znali ni pitali za nacije. Kad su fabrike rabotale a mi primali plate i pristojno zivjeli.Tada nije bilo ovoliko snobova!Ova mladost poludjela(ne svi) ali dosta njih. Puno para, skupa garderoba, velika sminka. Ne zanima ih drugarstvo i uzajamno pomaganje. Samo JA pa JA. Dokle ce ovako ko ce to znati. Uzeo bi kakvu sibiku pa na radne akcije, a ne sami sebe slikaju mobilnim telefonima , dive se sebi i te slike obijavljuju! Ludnica ljudi!

    • …da neodlučuješ-odučujete …okolo naokolo “su života-izravno”..malo morgen BAZDEN-u Ranko-negro fratelo la merda!!! Vakat je-nauči-nauči te ovo je čitavi milenijum Duklja-Crna Gora..za navijek!!!

     • Na bazenu se pije Vranac u
      cast Crne Gore, ko ga ne pije,
      Crnogorac nije – poput Milosa,
      konvertita !

     • …dobrano dobri BAZD-rodila Crnogorka..možeš lokati ka gudin..ka što ločeš..nemereš biti Crnogorac-ka što nijesi..pa da bi ti gospod dao atest !!!

     • Lazare , previse se nemani na ovo malo Crne Gore ostrvilo.
      Nikome se ne brani u bratski zagrljaj doci, pa i ovi sto Nam Jugoslaviju rasturise, cesto su pristojniji i srdacniji od dojucerasnje “brace”.
      Oce, pa oce da mute, blate i psuju.
      Dugo to traje, pa dosta je, i nece vise moci, sve se tefteri i pomalo
      pocinje uzvracati.
      Ko ne nece za drugove i prijatelje,
      izgleda da ce ne za neprijatelje dobiti, tj. puni reciprocitet!
      Vidjet cemo koce kome, koga i
      koliko ?

 5. A onda poslije FNRJ 1946. srećom dođe FNRJ 1948. pa se komunistički satrapi zauzeše i dohvatiše jedan drugome za vratove, perčine i džigerice, što je donekle smanjilo progon i uništenje građanske klase.

  • Ti si umislio da pripadas gradjanskoj klasi uljezu? Dje si turio onu knjizicu KPJ, koju si imao nesreco kad ovako zlo sijes?

  • Tito ruketi se pozlatile za sve kazne prema nesojima, zasluzili su jos....Zivjela KPJ, smrt kraljevini

   Izdajnici su odili na Goli otok,
   procitaj Budjonijev komentar!
   Evo i Medo spletkaros u zatvoru,
   zasluzeno, Pipuna ceka isto, a i dr.
   neprijatelji i izdajnici cekaju na red !
   Doci ces i Ti pod caktar Aranjele volu.
   Trebalo je jos vise stiskati babski narod
   zadojen veliko srpstvom i hrvatstvom.
   Pletes jezikom pa bi mogao i dzemper
   izplesti …..

   • …pod pritiskom Ustavnoga Suda ND MNE…?! Ovakva vam je svaka rabota evo punanije trideset ljeta..beznađa..i očaja…!!!

 6. Odlomak narodne partizanske pjesme, koju je sastavio i uz gusle pjevao: Filip Bulajic

  Gusle moje, stara davorijo,
  Davno nisam s vama govorio.
  Strune vase umiljate zuje;
  Uz vas pjesma divno odjekuje.
  Vi ste nasa uspomena bile,
  I mnoge ste borbe zapamtile.
  Ovjencajte slavom novih dana
  Hrabre borce vodje partizana.
  I spletite vjence lovorove
  Za heroje narodne sinove.
  Sto su slavno u borbama pali
  I zivote za svoj narod dali.
  Slavna djela umrijet im nece,
  Dokle sunce plavim nebom krece,
  I zracima sa visine grije,
  Dok postoji svjetske istorije,
  Koja ce im opisati djela
  I slavit ih radna masa cjela.
  Nasa divna otadzbina majka,
  Slavi hrabre podvige junaka,
  Koj’ dadose zivot za slobodu
  Da pomognu radnome narodu,
  Koji pati stotinama ljeta
  Pod papucom bogataskog svjeta.
  Krv radničku sise na pamuku,
  I ne plate njihovu zamuku.
  Pa nemase dovoljno ni hljeba
  A kamoli drugo sto im treba.
  Al ce skoro zora da zarudi,
  Uspavane da redom probudi,
  I proci ce pomrcina kleta
  Za unapred hiljadama ljeta.
  I novo ce sunce da se rodi,
  Povoljniji zivot u prirodi…..

 7. ФНРЈ 1946. бјеше то вријеме Брозове и комунистичке тираније, злочина, отимачине и пропасти грађанског друштва. Коментари су жал комунистичких потомака. Никад више. Било, никад се не поновило.

  • Tiranija si Ti Arandjel Vole, sa ovim kukuruzima sto galame po ulicama .
   Tamnicu naroda bi stvarao Ti ,dodjosu
   i potomce krvoloka cetnickih sa
   velikosrpskim pretenzijama.
   Nema mjesta za takve medju nas Crnogorce .
   Nema tebi poigrista, sa Nama u
   Crnoj Gori, idi u brlog svoj, pa Tamo
   kusaj poparu i parce gibanice ……
   Lebac Ti Tvoj……

   • Balšiću,

    Ti i slicni ste dodjoši u Boku….
    Vidi se da ti nije ovdje prijatno ni ugodno.
    Vama iz stočarskog zaledja Boke,ovdje dodje kao da ste u Monte Karlo.
    Niste vi dio Boke,ne razumijete vi ovdje nista,za vas je krš.
    Fali vam da idete za ovcama i da se dozivate po planinama.
    Otisli ste iz sela ali selo nece iz vas…
    Ostaje ti jedino da bijesniš po portalu.
    Rekao sam ti da promijenis nick….ne brukaj srpsku dinastiju Balšića….uzmi nesto npr. kao “govedo” a mozes i egzoticnije kao “majmun”?

    • Varas se , veci sam bokelj od tebe,
     7 pasova vec u Kotoru.
     Ti toliko nisi, cak ni najstariji, a Crnogorac sam, i docekat cu daTe
     isprasinjam….

     • Znaci manje si od mene u Boku.
      Da si toliko u Boku,znao bi da svaki Bokelj zna da nije Crnogorac.
      A ovo sto se “prašinjanja” tiče,nemoj obećavati nesto sto ne mozes ispuniti….ne znas nikad s kim imas posla,nesto ti se učinjelo da znas….polako,ne trči,ne srljaj…

     • Sijaci soli, kormilari , nostromi i
      primorski seljaci, neradnici!
      Oravcani bez krljusti…..

    • BOKELJU već tvoj pojam “dođoši” govori da NIJESI Bokelj. Od….bi više nesoju sa svim tvojim bolesnim komentarima! Idi kretenu u Aranđelovac i uzmi knjižicu najprosperitetnije partije u politici! To je sve što znaš! Malecki si, nevidljiv u svemu!

  • Druze Tito naseg roda diko,
   Obilica sliko i priliko!
   Tvoja slava u zasj vjecne slave i stazu
   I vidike za enak baca
   Karadjordja, Zrinjskoga i Gupca,
   Nas ponose i svijetli obrazu ,
   Ti pokaza vjecne slave stazu
   i vidike za zivot srecniji
   Narodima u Jugoslaviji,
   Kojima si lance pokidao
   I slobodu zlatnu iskovao,
   Sa ostricom maca plamenoga
   U desnici genija smjeloga;
   Ti utrije mrznju i prokletstvo,
   A ostvari bratstvo i jedinstvo.
   Nek Ti bude crecan cin marsala,
   Sto ti ruka *harnog puka)dala,
   Jer sve redom razbi nasilnike
   I domace kazni izdajnike:
   Pavelica, Nedica i Drazu,
   Sto fasiste sluze i pomazu.
   Socijalne pravde zatocnice,
   Sav ti narod ushiceno klice:
   Zdravo Tito! Dugo pozivio!
   Palice se zlatne**) nanosio!

   *) harnog puka > zahvalnog naroda
   **)palica zlatna > marsalski znak

    • Da jevdjo ,Nasa borba, cetnicima i stavroforu , date ce gdje i koliko treba,a i Tebi ako se nadjes na putu Crne Gore.
     Postuj zakone jevdjo i kupljevino…

   • …KOJI DANAS BLEJITE PO OVIM POPRTALIMA.. vi POTOMCI onih -PREDAKA što služiše Pavelića,Nedića i Dražu…te nam o staroj srpskoj godini-1989 oburdaste Domovinu SFRJ..i stvoriste krvavu SRJ(Savez Rušitelja Jugoslavije!!!)-predvođeni kasapima i grobarima sa Dedinja i Banskije dvori Zagreba…!!! I danas-“pic ne važi nismo mi bili .nego “marsovci”..krvaije ruku do ramena..u Sveto ratu za mir..na Konavle i Dubrovnik..u spašavanju srpstva i kosova..i to “đe i od koga..”..RIČUĆI “ponosni smo na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost”?!

    • A kome si ti služio čiji šover i špijun bio devedesetih ?
     Oli te demencija ufatila pa si zaboravio ?

     • ..zadužen za privatizaciju i za uvoz struje..E bo ..demencija-plus toga,Ja sam prvi i potonji u vašoj najcrnoj gori-u POVIJESTI(27.okrug velja srbija-kasapina i grobara sa Dedinja)bačio”pušku” 1.studenog.1991,kad ste već orali-pljačkali-palili i ubijali nejač po Konavlima u “Sveto ratu za mir u spašavanju srpstva i kosova-na Konavle i Dubrovnik” -jer nisam htio služiti gorega od sebe..ka tebe i slične -vas iljada obadalih goveda i magaraca krmeće naravi-prevrtari punanije korita..iz kojih su vam i preci lokali-riljali od 1941 do 1944 godine…sluge onih koje su vam i đedovi služili-kad su oburdavali Najveću Crnogorsku Svetinju-Kapelu i Grob Njegošev na Lovćenu..sa onom “hrabrom četom-Bo.Mo..iz Kotora!!! I danas “niko ka vi”-tako ne bazdi veseli bili ti Pero GUDIN i sabraća tvoja sa okupatorskije KORITA!!!

     • MEĐEDU TREBAO SI BACITI PUŠKU PRIJE ČETRI DECENIJE A NE KADA SE KRENULO U KAKO TI KAŽEŠ “RATU ZA MIR”
      TI SI KAO ONI IZ “ALKAIDE” U SVOJE VRJEME OBOUČAVAO MALOLJETNIKE PO OSNOVNIM ŠKOLAMA KAKO SE RUKUJE SA PUŠKOM I KAKO SE PUCA.
      KAŽEŠ “TI SI ODBACIO PUŠKU I TO MEĐU PRVIMA. MUČI I NE S.RI, ODBBACILI SU TEBE ISTI TI KOJIMA SI TI UČITELJ BIO. NORMALNO, SVATILI VELIKI RATNICI KO JE ŠPIJUNČINA PA TE ODBACILI KAO ZADNJU TRANJU MEĐEDU STARI.
      KAKO TE NIJE SRAMOTA, DA SVOJIM VRJEĐANJEM STAVLJAŠ U ISTI KOŠ I POŠTENE LJUDE, SPOMINJUĆI IM I PREDKE I POTOMKE A DA NEMAJU AMA BAŠ NIKAKVE VEZE NI SA ČIME, A NE SA RATOM I ZVJERSTVIMA KOJE SU POČINJELI TVOJI UČENICI.
      MEĐEDU STARI, ZALUD SE TRUDIŠ DA PRIKRIJEŠ PROŠLOST, PREVIŠE TE LJUDI POZNAJE DA BI VJEROVALI DA SI TI DOBAR I POŠTEN ČOVJEK.
      I MIČI SE VIŠE SA PORTALA, POSTAO SI DOSADAN.

    • ..indikativno je od vaše bande,što tražite-ištete da sam ja trebao BAČITI PUŠKU-PRIJE ČETDESET GODINA…? Sumalo se potrefi-ovo vaše “iskanje” sa onim “upadicama” vašije miljenika po Bosni-planini RADUŠI.? Vjerujem,da ste slučajno..”nišanili”?

     • Nezna Jole , tvoj grad , da si sklanjao agente tih istih sa Raduse po Boki 90ih, i krio ih po
      grobnicama na sv. Juraju, a potla na susjednoj Gospi , primio
      Mesica u “sobi pomirenja” sa
      sveznadarom sa Ljute !

     • ..u brzini-“izmače mi”-osobeno neosaznanje”..polučeno od vas..”da sam bio nastavnik po osnovnim školama-iz predmeta “obrane i zaštite”-učeći đecu(a glavnicu ste… preskočili?)-ubijanju nedužnih ljudi-paleći i pljačkajući njihovu imovinu..u čemu ste i vi osobeno učestovali u “Sveto ratu za mir na Konavle i Dubrovnik”>>>(ali brez vašega epiteta..kako ti kažeš: “U RATU ZA MIR”,jer to nije moja “maksima”-nego vašega POSLODAVCA-IDEOLOGA doprešednika DrPiSveto-iz tria “MoMiMar-a”)<<<-uz jednu opasku..i osobeno izravno izvinjenje-da li se,možda, sjećate u kojoj ste osnovnoj školi u opštini Kotor završili osmorazredno maloljetničko školovanje..uključujući i "općenardnu obranu i društvenu samozaštitarnost"?

     • Grujo nesretni! Da mi je samo znati, što je tebi u glavu.
      Ostavi se Grobova i Grobnica. Nikada to nikome ne napišem i ne želim, ali ti si stvarno za neku specijalnu ustanovu.
      U svakom slučaju želim ti brz oporavak!

     • …kad već pominjete Mesića..dal nas možete infobirorisati izravno,jel mencovani iđe u vašoj crnoj gori-proglašen za počasnika-negog od gradova…ili dobio neko od drugih prizanja-kao doprinos demorackom preobražaju vas-potla Konavala i Dubrovnika? I drugo-dal se možete sjetiti..koji je od stričeva Moj grada..”vaš otac od špomde”-kad ga tako sdušno brante-od koga kažite?

  • Prosteno je grijesnicima,
   Zulumcaru, ubojici,
   Prosteno je svima, svima,
   Samo nije izdajici.

   Svaka ptica svome jatu,
   Svaki bratac svome bratu,
   Svojim bratom tugu blazi,
   U svom jatu srecu trazi;
   A kud tebe nosi krilo,
   Izdajico , sram te bilo…

   • …eli ove te su -ste bili ponosni-u jedan vakat-na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost”…? Sve na jednome mjestu..đe je izdaja DOMOVINE-počesto bila VRLINA..NESOJA i VAS POTOMAKA-POŽMIREPA”!!!

    • Jole ne laprdavaj, Mi smo najkotorskiji Crnogorci, oduvjek i
     samo smo to, nemamo i nismo imali nista sa srbima i prokletim cetnickim srpstvom, nista nemamo sa ratom u Konavlima, u koji nas Ti Jordane uguravas.
     Lijeci svoje damare i ostavi
     kotorske crnogorce s mirom.
     Zalud si se utvrdio na taj Perzagno, smijes li u popolo svrnut, na casicu razgovora i
     u kolo slavno, ojha !

   • Ne, Jole tvoja “maksima” nije kako ja rekoh ” u ratu za mir” nego da “PRAVIŠ KOLAČE”
    Smješan si Međedu, ti dobro znaš đe si radio i što si radio i ne pokušavaj prikrivati svoje glibave tragove iz pasalih godina. Špijun jednom, špijun do kraja života.
    To je tvoja “maksima” od kada te Roda POKAKILA!

 8. Cetnici su sramni izdajnici – Partizani slavni osvetnici,
  Cetnici su grobari narodu – Partizani borci za slobodu,
  Cetnici su crne kukavice – Partizani nase uzdanice,
  Cetnici su bande razbojnika – Partizani
  otadzbine dika,
  Cetnici su hulje ko ustasi – Partizani
  vitezovi nasi,
  Cetnici su njemacki panduri – Partizani
  narodni bozuri,
  Cetnici su Drazina zgadija – Partizani
  Titova Armija,
  Cetnici su suludi mracnjaci – Partizani
  su svjesni naprednjaci,
  Cetnicima niko se ne javlja – Partizane
  ceo svijet pozdravlja,
  Cetnicima u torbi je glava – Partizane ceka cast i slava !

  • ..POTOMCI..@partizana i Cetnika @…tuti cvani prije 30 ljeta PIONI/ri kasapana i grobara sa Dedinja i Banskije dvori Zagreba..PODJOSE U SPASAVANJU SRPSTVA I KOSOVA..U Sveto RATU ZA MIR/NA KONAVLE I DUBROVNIK..Narodima Crne Gore ode glava i obrazi crni potla @vitezanja partizana i cetnika@..kasapinova vojska odabrana…do dana dnjega…!!!

   • Jesi li obidava Jole?
    Oli odit kod kocijasa Trebinjskog?
    Ima tamo nekretnina za malo
    keka, ali komsiluk je sumnjivog
    kvaliteta?
    Tunjajes li pomalo?
    Imali perja u kusine, ili si na Dormeo?
    Volis li japanske jabuke i divlje
    narandze ?
    Oli vrecu sipaka iz Danculovine,
    pasovne ili slatke, a ljute od
    Oravca i Drazinog vrta ( cetnicka basta)???

    • ….da bazdiš ka la merda na ćedilo..dražni Grujo_danculovina…Napiši ovo tvoje “ime “danculo…na naškom jeziku i pismu…a ne blejiš na stranom pismu i govoru…nerazumnom za Crnogorce…! Od kojih si podalje nego zemlja od sunca…!!

     • Ovo Ti je Jordane srpsko-hrvatski,
      sa primorskim slengom, dalmatinsko-bokeskim ketefek
      jezikom, a nu coce i najcrnogorskiji iz katunske
      Crne Gore! Cirgiliceva gramatika je
      medjunarodno verifikovana.
      Vrni se u skolu Jordane ,od kralja
      Abdulaha jordanskog iz Quabe !

   • Partizani su narodna garda, koja se bori za narodne ideale. To su
    odvazni zatocnici narodne casti, drzavne nezavisnosti i socijalne pravde, koji su na neprijateljska nasilja i zvjerstva smjelo odgovorili junackim otporom i
    odmazdom: “Krv za krv! Smrt za smrt!” Oni se herojski i bezpostedno bore za svoju slobodu, ne cekajuci da im je drugi izvojuje i na tanjiru donese, jer to
    ne bi bilo ni casno ni posteno, a
    niti sigurno. Jer:”Sloboda se ne dobija, nego se osvaja”.
    Partizani nece vise staru, prezivjelu, reakcionarnu i diktatorsku vladavinu, vec napredni rezim ravnopravnosti,
    bez hegemonije, korupcije i protekcije; gdje se svako nagradjuje po svojoj sposobnosti, a svaka sposobnost po svome radu.
    U partizanskim redovima, odnosno u redovima Narodno-
    oslobodilacke vojske i partizanskih odreda nalaze se
    najbolji sinovi svih naroda i narodnosti Jugoslavije, iz svih narodnih slojeva …..

     • Tu smo Bokelj, nema mrdanja.
      I poslije Tita, T I T O!
      Sretna Ti Crna Gora – Titova i
      slobodna.
      Ogladnio Medo, pa kusa….

   • Sve mi se cini Jole, da si poput Trojanskoga konja, izdao “Nasu”
    stvar, pa sada naginjes paradnom
    srpstvu i gibanicarskim srbendama, mada izigravas
    Marka Oreskovica, “spasavanjem”
    vikara i dr. “sveznadara”!
    Mogo bi i na misu i tedeum oditi, a?

 9. Nije sve tako jednostavno.Broz je bio u vojski Au..monarhije pozneje u kraljevini Jugoslaviji je imao enake pravice kot stotisocine delavcev vendar je novoustanivjena parttija deldavcec zelela vec.Otislo je dotle da je partija prepovedana zaradi rusenja drzave zapor proces I znani rek Ne priznajjem,obaj sud.
  ing.Milos Djonovic

  • Milose Ti si od onih sto su gibanicarili
   po Tamnici naroda.
   Znas da znamo od kakvih si, sta radis sada, a znamo sta radis i sa kime u
   Slovenino.
   Sto pokusavas ovim mutljavim priopcenjima ?
   Smijemo Ti se, SVI NA BAZENU!

   • Slusaj prijatelju B.Bilo je ponekad sitnih nerazumjevanja ali ono sto si dosada napisao nisi pisao ti neko neko drugi. Za nas je vazno da se taj bazen unaprijedi a to se moze uraditi ako se u okvirima mogucnosti vodi racuna o njemu.Dobro znas iz koje porodice poticem ali o Brozu kao najvecem sinu jugo naroda mogu pricati samo oni koji misle da to moze bit neko ko je rodjen u Jugoslaviji a on to nije bio.
    Ing.Milos Djonović

 10. Da li je “Podgorička skupština”koja je bila održana 28.novembra 1918. bila legitimna i legalna i zar nije bila poništena na Petrovdanskoj skupštini održanoj 12.jula 1941. na Cetinju?
  Da li je AVNOJ u Jajcu, koji je održan 29.novembra 1943, bio legitiman i legalan s obzirom da nije održan po zakonima Kraljevine Jugoslavije?
  U svakom slučaju DPS i trabanti su održali drugu Petrovdansku skupštinu u Titogradu ovog novembra 2018, po principu “čega se pošteni stidi sramotni se ponosi”.

  • Arandjelo VO, Kraljevina tzv. je bila tamnica naroda i stavljena je ad akta!
   Nikad vise nece biti srbovanja, cik probaj, dobit ces sto su Ti i preci dobili,
   zgadijo karadjordjevicevska.
   Svi smo Titovi, pa i komunisti i ateisti,
   a Ti se drzi strasnjeg suda i dr.
   budaletina iz Tvog krda obadalog….

   • Prijatelju,

    Nemoj brukati Balšiće,srpsku dinastiju.
    Predlažem da uzmes neki drugi nick…..npr…..majmun?

    • Bokelju pokvareni cipolu i truli
     sifonjeru, kao i dr. stakori
     primorsko-bokeljski udjite u trapule i ne izlazite vanka, jer se normalni, necete doma vrcat ….

     • Bravo Pero!

      Pretpostavljam da si htio nešto duhovito i pametno da napišeš?
      Po tvojim postovima reklo bi se da nisi naročito duhovit a ni pametan?

 11. Cetnici su banda narodnih izdajnika.
  To je drustveni olos, razni spekulanti i kriminalni tipovi, koji su spremni da za svoj licni interes ubiju i svog rodjenog oca; to su krvavi agenti njemackog porobljivackog fasizma, psi na lancu suludog ljudozdera Hitlera, koji propovjeda i sprovodi moral dzungle:
  “Ne stedi bliznjega”,” Ja oslobadjam ljude ponizavajuce zablude, koja se zove savjest”; cetnici su orudje kapitulantskih izbjeglickih klika, koje sve dublje zapadaju u blato izdaje, samo da odrze omrznuti
  reakcionarni rezim nacionalnog ugnjetavanja i policijskog kundaka.
  To su samozivi sebicnjaci, bez postenja i karaktera, cankolizi, koji bestidno i
  bezobzirno traze samo licne koristi; ljudi cije je nacelo: ” Pojem bogu mojemu za gotove novce”.
  Za takve prodane duse veliki grcki istoricar Tukidid kaze :”Ne kudim pozude onih koji hoce da despotuju, koliko duh onih koji su gotovi da robuju” .👎

  • Bravo Budjoni, pero Ti se pozlatilo,
   odlicna definicija cetnika.
   Tako je, na smece sa izmetinama i
   nistarijama…..

   • ..plus 14% crnogoraca-zelenaša-komita koji ma je maternji jezik Srpski…e bo…a preo 5O % građana ND MNE voli i postuje Srpsku crkvu i Amfija Rista/juče se oglasi i potvrdi nečesovi CEDEM!/…pa ti-vi viđi kuđ i kako će te u Jevropu sa ni 20% onije koji poštuju u ND MNE Crnogorsku crkvu..vladiku Mihaila…a od vas 45 % -vama 9 % je maternji jezik Srpski? I to je Crna Jevropska Gora…zar ne Lukrecija-iz Knež dola,zaseoka Veljije Zalaza..put Laništa…ispod Pestingrada..?Zato smo tu đe smo…e se na vas ne treba-niti može osloniti ,više nego na suhomeđu ili na kore od banana ili smokava…!

  • Poznavao sam jednog Budjonija.To mu je bio nadimak.Bio je nesto stariji id nas koji smo dolazili na bazen.Prepoznao sam ga kao djecak sam opazio da je bio podoficir tadasnje JNA sa sluzbom u mornarici.Razmjeli smo se.
   Ing.Milos Djonovic

    • Taj isti ali nesto stariji Budjoni se nije bunio sto je dobio nadimak po sov.generalu.Pricao mi je odnosno nama da je Staljin bio sposoban politicar ali koji nije mnogo pricao.
     Ing.Milos Djonović

     • Ajd ne trtljaj Milose, Ti se bunis i jogunis i nastupas kao “velesila”
      ovdje u Kotoru, sa cetnickim i reakcionarnim elementima!
      Kada si malo prijateljevao sa drugacije mislecim ?
      Ides u sumrak zivota sa kvrgom u
      zeludcu. Lijeci se dok mozes.

     • Slusaj Pero
      Poznajem jednog Pera koji dolazi sa djecom i suprugom na banj sa djecom na bazen a ide i na utakmice Bokelja.Poznavao sam njegove roditelje i starijeg brata.Stanovali su na trgu sv.Nikole. Bio je dobar ronilac.Moguce da je ronio i na Gurdicu ali da kazem otvoreno tamo nikog nidam vidio da se je kupao a jos manje ronio.
      Sa zelucem nemam problema.
      Ing.Milos Djonović

  • …ko je ove Cetnike predvodio u Sveto ratu za mir na Konavle i Dubrovnik i dalje..u spašavanju srpstva i kosova..uz dopitanje a jel vas prevozio ovaj tega stalno pomijete Trebinjski kočijaš..u svoje stočne karoserije..u koje je vozio vas biološke sunarodnike..u pljačkanju i palenju Konavala i Dubrovnika o Svetome Nikoli 6.prosinca…1991 godine…!!! To ti Grujo-BUDJONI..IZBLEJI da znamo ko to tako tamo bleji-rokće evo trideset ljeta..!!!

 12. NIKADA VIŠE DRŽAVE KAKVA BJEŠE JUGOSLAVIJA SA TITOM!
  Gdje je u drugom dijelu priče Bog i njegov Sin?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.