Kako sačuvati kulturno nasljeđe od turističke ekspanzije?

1
Sa potpisivanja u Firenci

Tijana Čađenović

Tijana Čađenović

U Firenci je ovih dana održana XVIII konferencija Fondacije Romualdo del Bianco, na kojoj je potpisan i Memorandum o saradnji sa opštinom Kotor.

Naš grad su predstavljale  Tijana Čađenović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport  i društvene djelatnosti  i Tijana Petrović iz ovog opštinskog organa.

Tokom Konferencije predstavnice opštine Kotor imale su izlaganje na temu “Značaj kulturno istorijskog naslijeđa u periodu turističke ekspanzije”.

Fondacija se u osnovi bavi pitanjima kulture i opstanka kulturnog naslijeđa i kvaliteta života u gradovima koji doživljavaju turističku ekspanziju.

Za 25 godina postojanja razvila je mehanizme interkulturalnog dijaloga i dobila podršku mnogih zemalja, gradova i institucija, kazala je Čađenovićeva  za Skala radio.

Osim Kotora, između ostalih, Memorandum je potpisao i US ICOMOS, a dosta ranije i UNESCO i UNWTO.
Fondacija danas broji članice iz 83 zemlje, 248 gradova, sa 5 kontinenata.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici iz Japana, Filipina, Velike Britanije, Belgije, Kanade, Portugala, Kine, Brazila, Malte, Poljske, Bugarske, BiH, Gruzije, Rusije, Azerbejdžana, Jordana, Nigerije, Kirgistana i Kolumbije, uz mnoge predstavnike Italije i eksperte sa njhovih brojnih univerziteta.

Cilj Konferencije jeste da se prikaže djelovanje Fondacije u Firenci, kao pilot šema filozofije Fondacije i njenih članica koja će se proširiti na svjetski nivo.

To podrazumijeva  uvezanost kulture i turizma, ostvarivanje međukulturalnog dijaloga kroz putovanja, što obezbjeđuje kvalitetnu koegzistenciju turista i kulturne baštine.

Značaj neprofitne Fondacije “Život izvan turizma“ je  u očuvanju materijalnog i nematerijalnog prirodnog i kulturno-istorijskog naslijeđa određenog područja kroz turizam kao i predstavljanje ovog modela poslovanja na internacionalnom nivou, što se u potpunosti uklapa u sistem našeg grada i nudi nam mogućnosti da unaprijedimo vezu kulture i turizma kroz oproban model, ocjenjuje Čađenovićeva.

Stručna lica koja rade u Fondaciji raspoložena  su za saradnju, te eventualnu prezentaciju i obuku ukoliko prepoznamo kao značajno implementaciju ponuđenog modela i u Kotoru, što bi bio jedinstven sistem na ovim prostorima.

Osim pomenute saradnje, takođe  je pokrenuta ji saradnja sa internacionalnom Fondacijom Foruma Slovenskih kultura iz Ljubljane.

Riječ je, priča Čađenovićeva, o projektu koji se odnosi na transnacionalnu digitalnu strategiju koja kombinuje individualne istorije sa inovativnim i atraktivnim i IT održivim pristupom muzejima i kulturnim institucijama, a kroz program Interreg DANUBE.

Forum slavenskih kultura koja je nosilac  ovog projekta je fondacija koja povezuje autore, naučnike i institucije u umjetnosti, obrazovanju i istraživanju slovenskog kulturnog prostora.

Na navedenom projektu učestvuje ukupno 12 partnera i to iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije.

Opšti cilj projekta je zajedničko poboljšanje pristupačnosti raznovrsnom i bogatom regionalnom kulturnom naslijeđu Podunavlja, a specifični cilj programa je bolja valorizacija kulturne baštine.

Na sastanku koji će se održati u aprilu ove godine, svaki od partnera je dužan da pripremi kratku prezentaciju grada na kojem će predstaviti kulturno naslijeđe svoga grada.

Na sastanku učestvovaće Tijana Čađenović i Madalena Jovanović ispred Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor.

1 KOMENTAR

  1. Teško,dok nam giganti dolaze u zaliv od kojih samo mali broj ima koristi.Venecijanski sindrom i Kotoru uveliko prijeti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]