Kako se štiti prostor UNESCO-og Kotora

1
Kotor

Na današnji dan obilježava se jedan od najznačajnijih datuma proglašenje Crne Gore ekološkom državom.

“Država štiti životnu sredinu. Sloboda privređivanja i sloboda preduzetništva, ograničene su zaštitom životne sredine”, piše u čl.65. Ustava Crne Gore.

Dvanaest godina ranije, podstaknuta posljedicama razornog zemljotresa 15 .aprila 1979.godine, Skupština opštine Kotor, usvojila je Odluku o proglašenju Kotora i njegovog područja za prirodno i kulturno – istorijsko dobro od posebnog značaja, na sjednici održanoj 14. juna 1979. godine, dva mjeseca nakon zemljotresa koji je zahvatio ovo područje i njegovih posljedica po prirodnu i kulturnu baštinu. Ovom odlukom bilo je zaštićeno 12 000 ha kopna i 2 600 ha morske površine, amnalizira za Skala radio dr Milenko Pasinović, turizmolog.

Iste godine, 26.oktobra, u Kairu i Luksoru, područje Kotora, zbog svojih izuzetnih prirodnih i kulturnih vrijednosti, UNESCO je proglasio svjetskom zaštićenom baštinom.

Nepunu godinu kasnije, Skupština opštine Kotor donosi Odluku o osnivanju Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a  na zasjedanju 10. februara 1981. godine Odluku o opštim uslovima za izvođenje radova na objektima u zaštićenom prirodnom i kulturno istorijskom području Kotora.

Čemu  ova priča, zapitao se Pasinović.

Zbog toga da se zna, da je područje o kome je riječ, bilo zaštićeno  dvanaest godina prije prglašenja Crne Gore ekološkom državom.

U međuvremenu, dosta toga se promjenilo, na žalost, na štetu zaštićenog prirodnog i kulturnog dobra Kotora. Zakon o zaštiti  prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora ( „ Službeni list CG „  br. 56/2013.), čl..2. , ukupna površina zaštićenog područja, svedena je na  8. 620 ha, od čega 6. 120 ha  kopna i 2 500 ha mora.

Ovo navodno, zbog promjene prirodnih, katastarskih granica.

Zaista čudno, što se već osjeća u primjerima gradnje, ne želeći da ih za ovu priliku pominjem.

I, još interesantnije.

U svijetu postoje brojni primjeri zaštićenih prirodnih cjelina, koje ne poznaju granice među državama, a nama, kako sam obaviješten za ovu namjenu zasmetale su opštinske granice, i to nakon 34 godine.

Na žalost, uz mnoge pozitivne  primjere zaštićenih područja u periodu proglašenja Crne Gore ekološkom državom, navedeni se ne može svrstati među njima, mišljenja je Pasinović.

1 KOMENTAR

  1. …kako? Intervizonarskim sanitarnim čovorovima(kundutima)od Veriga-Turski rt do Veriga od gospe…na putu brez povratka..?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].