Kamen gori, val se pjeni

0
dr Igor Kumburović - Maksim Mandić

Dr Igor Kumburović i Maksim Mandić

audio: dr Igor Kumburović  –  Maksim Mandić

Dani su ekstremnih vrućina.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, navodi se da će u periodu do 7. avgusta naše područje biti pod uticajem toplog, tropskog talasa koji će usloviti visoke temperature vazduha, koje prouzrokuju visoke vrijednosti indeksa opasnosti od požara.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a poslao je upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti.

Kako se ponašati u ovakvim vremenskim uslovima, pitali smo direktora  kotorskog Doma zdravlja dr Igora Kumburovića.

Prije svega, kazao je on, treba izbjegavati boravak na suncu u vremenu od 10 do 17 sati zbog toga što je tada najveći indeks UV zračenja.

Kada je indeks UV zračenja veći od 5 onda je to alarmantno, upozorava dr Kumburović za Skala radio.

Potrebno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, poželjno je da se nosi lagana odjeća prirodnih materijala, pamuk, lan,zaštitne naočere, šeširi sa širokim obodom.

Što više tečnih napitaka, a hronični pacijenti treba da se drže propisane terapije, da izbjegavaju izlaženje u najtoplijem dijelu dana i da dolaze na preventivne preglede radi svake sigurnosti, poručio je dr Kumburović.

U kotorskoj Službi zaštuite i spašavanja dežurstva su podignuta na najveći nivo.

Svi vatrogasci su u pripravnosti 24 sata.

Maksim Mandić, komandir Službe zaštite i spašavanja apeluje na građane i turiste da na ovim ekstremnim temperaturama nikako ne kreću u pješačke ture po oklolnim brdima.

U dva navrata ovih dana, pripadnici Službe zaštite su intervenisali na tvrđavi San Đovani i Pestingradskim stranama spašavajući turite koji su se zagubili, a neki zadobili i povrede.

Takođe, Mandić apeluje da se građani i gosti uzdrže paljenja vatre na otvorenom, roštiljanja i tome slično.

Posebno skreće pažnju da se ovih dana nikako ne čiste bašte i dvorišta i ne pali trava i otpad.

Ko god ima potrebu da čisti placeve neka se obrati vatrogascima, ali ovih dana visokih temperarura neka taj posao odlože za onaj dio godine kada je dozvoljeno loženje vatre, naveo je on.

Za svaku i najmanju iskru koju građani i turisti uoče, Mandić apeluje da se javi Službi zaštite i spašavanja na telefon 123.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].