Kamenica delikates i crnogorski brend

1

Milica Mandić

Milica Mandić

Crna Gora je jedno od rijetkih područja na kome je opstala evropska ili jadranska kamenica koja se od 2007. godine po prvi put komercijalno uzgaja u Bokokotorskom zalivu na privatnom uzgajalištu pod nazivom “Školjke Boke”, dok se u većini evropskih zemalja uzgaja japanska kamenica.

Za uzgoj jadranske kamenice posebno su važni uslovi koje pruža sredina, a u kotorskom Institutu za biologiju mora je 60-ih godina prošloga vijeka počeo eksperimentalni uzgoj kamenica i mušulja.

Još tada je ustanovljeno da je Bokokotorski zaliv veoma povoljan za razvoj školjki, objašnjava za Skala radio dr Milica Mandić, rukovodilac laboratorije za razvojno istraživanje i marikulturu u kotorskom Institutu.

Kamenica predstavlja delikates koji je veoma hranljiv, jer sadrži veliku količinu bjelančevina, ugljenih hidrata i vitamina.

Za uzgoj kamenica, po riječima Mandićeve, neophodno je obezbijediti mjesto na kome se salinitet vode kreće između 25 i 35 promila sa temperaturom mora od 10 do 22 stepena, a visoke temperature izazivaju masovno uništenje ove vrste školjki.

Bokokotorski zaliv, posebno dio gdje se nalazi uzgajalište na Ljutoj u blizini Otahovca, ima sve povoljne uslove za uzgoj kamenica, jer su tu izvori slatke vode koja utiče na smanjenje saliniteta.

Na ovom uzgajalištu su ovih dana konzumne kamenice spremne za tržište koje će u budućnosti predstavljati bokeški brend, kazala je dr Mandić.

“Monitoring na ovom području radi se ljeti dva puta mjesečno zbog provjere kvaliteta vode na uzgajalištu. Takođe se radi sanitarna analiza vode i fito planktonska komponenta, koja predstavlja hranu za školjke. To je čista tehnologija koja zahtijeva čistu prirodnu sredinu. Uzgoj školjaka ni u kom slučaju ne može zagaditi životnu sredinu u kojoj se one uzgajaju”, kategorična je doktorka Mandić.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].