Kamere za nadzor će biti postavljene i u Kotoru

0
Kotor

Javne površine šest crnogorskih opština biće pokrivene video-nadzorom koji bi trebalo da doprinese smanjenju broj krivičnih djela i prekršaja, rečeno je Dnevnim novinama iz MUP-a.

U Budvi, koja je prepoznata kao poprište brojnih obračuna kriminalnih klanova, realizacija ovog projekta može se očekivati već naredne godine.

To je, između ostalog, bila tema prošlonedjeljnog sastanka ministra unutrašnjih poslova Melvudina Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića sa rukovodstvom te opštine.

Iz MUP-a je tada saopšteno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, formiralo međuresorsku komisiju, u cilju izrade projektnog zadatka i stvaranja pravne osnove za realizaciju sistema video nadzora Budve.

Osim u toj primorskoj opštini, kamere će biti postavljene na teritoriji Bara, Kotora, Herceg Novog, Podgorice i Nikšića, navodi se u odgovorima koji su Dnevnim novinama dostavljeni iz resornog ministarstva.

Pregovori o instaliranju video-nadzora su u toku, a finansiranje će biti obezbijeđeno iz sredstava budžeta, sredstvima lokalne samouprave, i donacijama.

Iako se ovim projektom dovodi u pitanje Ustavom zagarantovana prava, u MUP-u navode da se radi na stvaranju pravnog osnova te da će član komisije koja će se baviti ovim pitanjem biti i predstavnik Agencije za zaštitu ličnih podataka.

“Predstavnik Agencije za zaštitu ličnih podataka trebalo bi da bude član međuresorske komisije, čiji zadatak je stvaranje pravnog osnova i izrada projektnog zadatka”, naveli su iz MUP-a.

Iz MUP-a tvrde da su benefiti projekta višestruki, a neki od glavnih ciljeva su da se preventivno djeluje u cilju smanjenja broja krivičnih djela i prekršaja, kao i da se izvršioci odvrate od činjenja krivičnog djela ili prekršaja.

“Projekat će doprinijeti poboljšanju efikasnosti policije u otkrivanju, rasvjetljavanju i dokazivanju počinjenih krivičnih djela i prekršaja, a njegovim sprovođenjem povećaće se sigurnost i bezbjednost građana”, navodi se u odgovorima MUP-a.

DN, Cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]