Kampanja Kliničkog centra u borbi sa koronom: Budimo disciplinovani i odgovorni, svi su ugroženi

0

Klinički centar Crne Gore, usljed izuzetno složene epidemiološke situacije u zemlji, izazvane virusom Covid-19, nedavno je pokrenuo javnu kampanju, s ciljem podizanja svijesti opšte populacije o značaju prevencije u suzbijanju širenja infekcije.

Ciljevi projekta su jačanje javnog zdravlja i krizne komunikacije i angažman zajednice tokom pandemije Covid-19.

Eminentni ljekari Kliničkog centra Crne Gore apeluju na crnogosku javnost da poštuju mjere zaštite i time pokažu ličnu odgovornost i daju doprinos u borbi protiv koronavirusa.

Doktor Saša Radović, dječji hirurg-urolog, poručuje da lična odgovornost mora biti na najvećem mogućem nivou.

“Djeca uče od svojih roditelja. Da bi poslali poruku, da bi pokazali koliko je bitna odgovornost, koliko je bitno da nauče kako da se ponašaju, jer infekcija novim koronavirusom nije samo trenutak. Ovo je samo početak jednog jako dugog puta. Očekujemo da naši roditelji pokažu odgovornost da usmjere na koji način se treba boriti sa epidemijom. Koliko izazova predstoji a koliko možemo da uradimo da olakšamo i rad zdravstvenih radnika da pokušamo da se borimo za svaki život. Očekujem da lična odgovornost bude na najvećem mogućem nivou. Hajde da budemo tim, da se borimo zajedno i pokažemo stepen odgovornosti kakav zaista imamo kao društvo”, poručuje on.

Doktorka Ljubica Radunović, anesteziolog, kaže da su svu podjednako ugroženi.

“Anesteziolozi su svakodnevno uključeni u liječenje najtežih covid pacijenata. Kada je ovaj virus u pitanju, u moru kontroverzi, sigurno je da pacijentima nedostaje kiseonik. Uz pomoć respiratora, na neivanzivan ili invanzivan način pokušavamo daobezbijedimo dovoljnu količinu koseonika za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Svi smo podjednako ugroženi. Svi možemo biti kandidati za respirator. Umiru i ljudi bez dodatnih oboljenja. Zato, budimo disciplinovani, poštujmo preporuke struke i ne dozvolimo da mi anesteziolozi dođemo u situaciju da biramo”, navela je ona.

Klinički centar kampanju sprovodi uz finansijsku podršku Britanske ambasade Podgorica i UNICEF-a.

Institut za javno zdravlje Crne Gore: Novi soj Covida-19

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]