Kampanja o ulovu i komercijalnoj vrijednosti plavog raka

0
Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

audio: dr Aleksandar Joksimović

Stručni tim Instituta za biologiju mora iz Kotora je ovih dana na drugoj međunarodnoj konferenciji o ihtiologiji i akvakulturi u grčkom gradu Mezolongi, prezentovao rezultate istraživanja novih vrsta koje ulaze u Jadransko more.

Konferencija je okupila 390 učesnika iz 35 zemalja, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu.

Prezentovani rezultati naše ekipe tiču se istraživanja rađenog u preko 100 intervjua sa našim ribarima, a fokus je bila ulcinjska regija, odnosno ušće Bojane, gdje su stručnjaci saznali mnoge specifičnosti.

Riješene su i mnoge nedoumice kada su u pitanju nepoznate vrtse riba i ostalih morskih organizama, jer često ribari nijesu znali što su ulovili.

Ovih dana će se pokrenuti kampanja kako bi se ribarima na ušću Bojane objasnilo da pojava plavog raka invazivne vrste, nije loša i opasna, već su ovi rakovi jestivi i komercijalno interesantni, kaže Joksimović.

Stručni tim Instituta za biologiju mora iz Kotora će sa Preduzećem za upravljanje morskim dobrom i TO Ulcinj odraditi kampanju pozitivnog uticaja vrste plavog raka.

“Već smo u kontaktu sa ribarima da izlove oko 50 komada, a da profesionalni kuvar spremni takvog raka čije je meso izuzetno kvalitetno i u rangu je  jastoga“, objašnjava Joksimović.

Posebno je važno da ribari ne koriste mreže prilikom ulova, jer rak ima izuzetno jaka kliješta kojima cijepa mreže, već da koriste vrše.

Takvo iskustvo imaju i biolozi iz susjedne Hrvatske, budući da se na ušću Neretve takođe pojavila velika količina plavog raka.

Stoga je potrebno uraditi veliku i pozitivnu kampanju i usmjeriti naše ribare na nov način ulova ove vrsta koja ima komercijalnu vrijednost, poručio je Joksimović.

plavi rak

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]