Kanal u dobrotskom naselju Petani veliki problem stanovništvu

3
Dobrota

Velemir Dragić i Ivo Magud

Velemir Dragić – Ivo Magud

Bujični kanali su najčešće izvor zaraze, neprijatnih mirisa budući da njima teku, osim atmosferskih, i otpadne vode brojnjih objekata koji nijesu priključeni na novi kanalizacioni sistem.

Godinama u naselju Petani u Dobroti, takozvanim potokom ili otvorenim kanalom kanalizacija pored obližnjih kuća i zgrada direktno otiče u more i izliva se u dijelu kupališta za veliki broj tamošnjeg stanovništva, turista i vikendaša.

Ovaj potok, koji je usput i kontejner za dio nesavjesnih građana, protiče uz naselje novih zgrada koje nema adekvatno parkiralište.

Preko njegovog manjeg izbetoniranog dijela se prilazi zgradama, i za one koji nijesu navikli, a posebno noću, veoma je riskantno.

Tako je bilo  sinoć kada je starija gospođa svojim vozilom upala u potok.

Srećom osim lakših povreda, dobro je prošla.

Do kada će ovaj potok biti izvor zaraze i smrada i kako riješiti ne mali problem za veliki dio stanovništva u ovom kraju grada, pitali smo nadležne.

Velemir Dragić, tehnički direktor preduzeće Vodovod i kanalizacija je za Skala radio kazao da je upoznat sa ovim problemom i da su se prije dvije godine stekli uslovi za priključenje na novi kanalizacioni sistem većine objekata iznad magistrale i uz ovaj kanal, ali se na žalost priključio mali broj objekata.

Zato još uvijek znatna količina otpadnih voda prolazi ovim i sličnim kanalima i odlazi u more, iako postoje uslovi za priključenje na fekalni kanalizacioni sistem.

Dragić je napomenuo da će se skorim puštanjem u rad i preostalog dijela kanalizacionog sistema steći mogućnost za priključenje objekata pa je potrebno ubrzati tempo priključenja.

Trenutno se završava snimanje novog dijela kanalizacionog sistema i otklanjanje nedostataka, podsjetio je Dragić.

Bujični kanali su u ingerenciji Opštinske Direkcije za uređenje i izgradnju  Kotora i na osnovu opštinske odluke o uređenjnu grada, a po nalogu ove Direkcije njihovo tekuće održavanje obavlja Komunalno preduzeće.

Ovo nam je kazao Ivo Magud, direktor opštinske Direkcije.

Više od 20 kanala u našoj opštini ima regulisan vodotok, ali ima i onih koji se ne održavaju, puni su smeća i pravi su kanalizacioni slivovi, kaže Magud.

Direkcija čini napore da shodno investicionim sredstvima interveniše, a ovaj potok kod restorana “Tiha noć” je dugogodišnji problem koji umnogome zavisi od završetka priključenja objekata na novu kanalizaciju.

Tokom dana ekipa Direkcije će izaći na teren da sagleda stanje i u mjeri u kojoj je to moguće pristupiće intervenciji na pomenutom kanalu, kazao je Magud.

3 KOMENTARI

  1. Mozda bi Vodovod i Kanalizacija zajedno sa gospodinom Magudom drugacije
    reagovali,da su njihovi stanovi blizu toga potoka.Problem bi se brzo rijesio,bar tako mislim.Ovako ce potrajati tako dugo dok se neko od djece koja svakog dana tuda prolaze ne razboli da bi se rijesio ovaj krupni problem ovog naselja.Pozdrav.

  2. A da li ce neko za ovo da odgovara i bude kaznjen.Ugrozeno je zdravlje ljudi a i zivoti kao sto je ova gospodja upala u kanal. Zaista u XXI vjeku bruka i sramota svih nas da tako nesto jos postoji.A jos fekalije idu u more a hocemo takvi kakvi smo glibavi i neodgovorni svudje a ponajvise u Evropsku uniju. Molim da nam nasa Skala radio odgovori sto prije o preduzetim akcijama poviodom ovoga velikog problema. Samo nam fali izbijanje zaraze i zutice.

  3. Da li je moguće da još ovaj kanal nijesu riješili.
    To je kolera, djeca se kupaju i igraju, stari ovo je strašno. Jedan kanal 10 godina opština ne može riješiti.Poslaće ekipu kažu pa i da vidimo kako će okončati ovu sramotu koju slažem se činimo isti mi građani jer nam i more i kanali i avlije služe da bacamo smet.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].