Kancelarija za pomoć studentima sa invaliditetom u oblasti obrazovanja

2
podrška studentima sa invaliditetom

Sandra Nedović

Sandra Nedović

U okviru projekta “Podrška i inkluzija studenata sa invaliditetom u visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori”, oformljena je savjetodavna kancelarija koja predstavlja resursni centar za studente sa invaliditetom sa crnogorskih univerziteta i samostalnih fakulteta.

Studenti sa invaliditetom su u mogućnosti da u ovoj kancelariji dobiju svu neophodnu podršku i informacije vezane za njihovo studiranje, pojasnila je za Skala radio Sandra Nedović, koordinatorka programa za obrazovanje Udruženja mladih sa hendikepom.

Tu se prvenstveno misli na pomoć pri upisu na fakultet, pomoć prilikom smještaja u studentskim domovima i za dobijanje studentskog kredita, kao i brojnih drugih pomoći koje će im olakšati studiranje.

Novim zakonom o visokom obrazovanju koji je usvojen 2013. godine, definisana je i norma koja je predložena od strane predstavnice Udruženja mladih sa hendikepom da se studenti sa invaliditetom oslobađaju plaćanja školarine.

Prema podacima kojima raspolaže Udruženje mladih sa hendikepom, u Crnoj Gori je preko 70 studenata sa invaliditetom, ali je taj broj znatno veći.

Stoga, u Udruženju mladih sa hendikepom očekuju da se prijave svi studenti kako bi zajedno sarađivali, kazala je Nedovićeva.

Studenti sa invaliditetom su po pravilu uspješni, veoma aktivni mladi ljudi na fakultetima.

Iz kancelarije pozivaju studente da se prijave radi poboljšanja položaja mladih sa hendikepom u oblasti obrazovanja.

2 KOMENTARI

  1. Naš drugar Maki koji slika po nekad, ometen je u razvoju od samog rodjenja. Dobar je i plemenit, po nekad zna da se razljuti.Svi ga nesebično volimo jer je duhovit i ne bih mogli ni pomisliti da nije sa nama u našem okružennu i da ga nemamo. Zahvaljujući Skala radiju svi smo se dogovorili da mu uljepšamo dane , kupićemo mu bijele košulje koje voli da nosi, a teta Danče će mu napraviti veliki kolač koji on voli. Učimo ga da sa nama vozi biciklo. Kada je trebalo jednom komšiji kome je perforirao čir da se da krv on je prvi rekao da bi on dao.Budimo humani i pomozimo osobama sa invaliditetom i ometenim u razvoju, pokažimo humanost na delu i prihvatimo različitosti to je naše geslo.Pozdrav Skala radiju.

  2. Bogu hvala da se neko sjetio da za nas invalide napise neki clanak i preporuku. Hvala od srca Skala radiju sto odista ima veoma veliki spektar problema danasnjeg drustva da naglasi i istakne. Rado vas slusamo i imamo puno povjerenja u vas. neka vam je nazdravlje !!! Osobe sa invaliditetom Gracije i brat Ilija Prijin.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].