Kandidat Demokrata, DF-a i Pokreta „Evropa sad“ zavisi od opcije za koju se odluči DPS

0

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović prije devet dana raspisala je predsjedničke izbore za 19. mart, ali, iako je do njihovog održavanja ostalo još nepuna dva mjeseca, nijedan politički subjekat nije odredio kandidata sa kojim će nastupiti na izborima za šefa države.

Autor: Standard                                                                                          Izvor:Pobjeda

Partije suverenističkog bloka pozivale su na dogovor oko jedinstvenog kandidata, dok je, sa druge strane, od stranaka „stare“ većine takav prijedlog imao samo lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković.

On je pozivao stranke koje su tvorile većinu nakon parlamentarnih izbora 2020. godine da se dogovore oko kandidata koji bi, prema njegovoj ocjeni, mogao da pobijedi u prvom krugu.

No, iz Demokratskog fronta veoma brzo su odbili ponudu Jokovića – lideri ovog političkog saveza Milan Knežević i Nebojša Medojević saopštili su da bi trebalo na izborima da nastupe samostalno.

Knežević je istakao kako su umorni od eksperimenata i „nalaženja novih kandidata, koji, čim se završe izbori, zaborave ko ih je doveo do tih pozicija“. Kasnije je izjavio i da je DF politički subjekt koji zna ime predsjedničkog kandidata, ali nije želio da ga saopšti.

Pa ipak, publicista i književnik Želidrag Nikčević prekjuče je podržao predsjednika Nove srpske demokratije Andriju Mandića za kandidata za izbore za šefa države.

On je, u autorskom tekstu objavljenom na prosrpskom portalu Borba, ukazao da je Mandić godinama „jačao stranačke konce“ i „strpljivo popravljao izborne rezultate“.

– Zato vjerujem da bi ovaj čovjek i Crnu Goru vodio pravim putem, naravno – uz podršku svih istinski demokratskih snaga, svih kojima je dozlogrdio ovaj Đukanovićev mafio-protektorat. U svakom slučaju, da smo imali više takvih boraca kao što je Andrija, i sloboda bi brže stigla u naše sumorne, a retorički veoma nadahnute krajeve – naveo je Nikčević.

Sa druge strane, Demokratska Crna Gora javno je ponudila predizbornu koaliciju Pokretu „Evropa sad“ – predložili su im da odaberu predsjedničkog ili kandidata za premijera. Taj stav potvrđen je i na sjednici Predsjedništva te stranke – utvrdili su da bi koalicija sa Pokretom „Evropa sad“ donijela impresivan rezultat i konačan par bivšeg režima.

Međutim, na prvobitnu ponudu Pokret koji vode nekadašnji ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović ukazao je da će o koalicijama razgovarati kada se izaberu sudije Ustavnog suda i skrati mandat Skupštini. Kasnije je Spajić saopštio da će na predsjedničkim izborima imati svog kandidata, kao i da razmišljaju o opciji da nastupe sa nestranačkom ličnošću.

Kako Pobjeda nezvanično saznaje, u Pokretu „Evropa sad“ odustali su od koalicije sa Demokratskom Crnom Gorom nakon što su vidjeli rezultate istraživanja koji pokazuje da takav savez ne bi imao sinergetski efekat.

Takođe, kako su nam saopštili izvori iz vrha DF-a, Demokrata i Pokreta „Evropa sad“, ova tri politička subjekta čekaju da Demokratska partija socijalista saopšti svog kandidata, nakon čega će oni odlučiti o svom.

Ukoliko ispred DPS-a na izborima nastupi aktuelni predsjednik države Milo Đukanović, tvrde naši izvori, onda će DF, Demokrate i „Evropa sad“ kandidovati lidere stranaka. U takvoj situaciji DF razmišlja da kandiduje Mandića, Demokrate Aleksu Bečića, dok bi ispred Pokreta „Evropa sad“ nastupio Spajić.

Ohrabreni rezultatima istraživanja u koja su imali uvid, sva tri politička subjekta „priželjkuju“ drugi krug izbora, sa različitim šansama na uspjeh.

Ipak, ukoliko suverenistički blok uspije da se dogovori oko nestranačkog kandidata za takvu opciju odlučiće se i „Evropa sad“ i Demokrate.

Podsjetimo, stranke opozicije još uvijek nijesu dogovorile kandidata za predsjedničke izbore. Svi subjekti uvjereni u pobjedu pozivali su na jedinstvo, ali niko nije saopštavao konkretna imena. Još nije poznato ni hoće li se Đukanović ponovo kandidovati.

Jedini zahtjev koji je sa ove strane saopšten javnosti je zahtjev Socijaldemokratske partije: iz SDP-a traže da se državotvorne partije dogovore oko nestranačkog kandidata ili će, u suprotnom, oni nastupiti samostalno.

Komentarišući ovaj zahtjev predstavnici DPS-a nijesu ništa konkretno kazali. U više navrata jedino je naznačeno da će ime kandidata javnosti biti poznato nakon konsultacija koje bi trebalo da obave unutar stranke i sa tradicionalnim partnerima.

Abazović: Najvažnije da Đukanović ne bude predsjednik
Nikolić: Abazović doveo Uru ispod cenzusa pa moli za savez
Odlazeći premijer Dritan Abazović kazao je juče da GP Ura još uvijek nije zauzeo zvaničan stav o predsjedničkim izborima, ali i istakao da je najvažnije da na toj poziciji više ne bude Đukanović.

Sve ostalo je, kako tvrdi, manje značajno.

Na takvu izjavu Abazovića reagovao je portparol DPS-a Miloš Nikolić. On je ocijenio da je Abazovićevo „zapomaganje“ da Đukanović ne bude predsjednik „novi nivo demonstracije očaja političkog davljenika koji ima nepodnošljiv strah od predstojećih izbora“.

– Kada se taj strah udruži sa panikom od iskaza Rada Miloševića, dobijamo neuračunljivu osobu koja to svoje stanje ne uspijeva nimalo da prikrije – naveo je Nikolić.

Ukazao je i da je Abazović Uru doveo ispod cenzusa, pa sada moli političke subjekte za predizbornu koaliciju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]