KAO DA POPLAVA NIJE DOVOLJNA Venecija pred novom katastrofom, tek kad se voda povuče počinje još jedna nepogoda: ‘Uništit će naše blago!’

1
Venecija

Globalno zagrijavanje mora i nedavna iskopavanja u Venecijanskoj laguni znače da su nedavne izuzetno visoke plime u grad donijele i više soli, što je dodatna prijetnja tamošnjem arhitektonskom blagu.

Situacija je u Veneciji u subotu bila nešto bolja kada se voda povukla i iz najnižih tačaka u gradu, ali za nedjelju je najavljen novi plimni val i voda se u jutarnjim satima u nedjelju već počela prelivati iz lagune na područje trga sv. Marka i na obale kanala uz most Rialto.

Vlasti su unaprijed proglasile vanredno stanje. Ovo su najgore poplave u Veneciji u više od 50 godina.

Klimatske promjene

Kada se voda povuče s popločenih ulica, iz mermernih palata i drevnih crkava, nastalih iz močvare prije 15 vjekova, ostavit će za sobom slane kristale koji će polako korodirati i izjedati opeku.

– Što je voda slanija, to nam je teže – rekao je gradonačelnk Luigi Brugnaro.

Voda u laguni uvijek je bila kombinacija rijeka koje se u nju ulivaju i kroz otvore u laguni ulivaju se u more. Podizanje nivo mora zbog klimatskih promjena i kopanje novih kanala donijeli su više slane vode iz Jadrana.

Šezdesetih godina prošlog vijeka u laguni je za naftne tankere prokopan kanal do petrokemijskog postrojenja u Margheri, luci udaljenoj manje od pet kilometra od centra Venecije.

Lukobrani u obliku mjeseca koji su u novije vrijeme izgrađeni kako bi štitili lagunu stvorili su velike depresije na morskom dnu, što također omogućava priticanje više slane vode.

– Kopanje kanala, posebno onog za tankere, otvorili su ‘autocestu’ do mora – kaže Gianfranco Bettin, bivši gradonačelnik i vođa Stranke zelenih u pokrajini Veneto.

– Globalno zagrijavanje pridonijelo je povećanju novoa mora i jačanju vjetrova koji ‘guraju’ slanu vodu prema gradu – dodao je.

Voda ulazila kroz prozor

Stručnjaci su najviše zabrinuti za bizantsku baziliku svetog Marka, koja je sa svojim drevnim mozaicima i mermernim stubovima osobito krhka.

Lađa crkve ovae je sedmice bila poplavljena šesti put u svojoj 1200 godina dugoj istoriji, ali drugi put u samo 13 mjeseci. Slana voda gotovo je ispunila kriptu čiji mermerni stubovi podupiru crkvu.

– Voda ne bi trebala prodrijeti u kriptu jer je radovima 90-ih godina zabrtvljena. Ali plima je bila toliko visoka da je voda ulazila kroz prozor – kazao je Pierpaolo Campostini, kustos svetog Marka.

– Ako kripta postane bazen, ne znamo kakve će to imati posljedice – nastavio je Campostini dok su vodu ispumpavali iz bazilike.

So bi mogla uzrokovati urušavanje svoda, a taj rizik niko ne želi.

U nedjelju se ponovo očekuje nivo vode 160 centimetara iznad normalne, treći put ove sedmice. A to znači da će ponovo veći dio grada biti pod vodom.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro kazao je u subotu da će štete biti u milijardama eura i pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne donacijama.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/foto-video-to-je-to-unistili-smo-veneciju-iz-jadranskog-bisera-stizu-nestvarni-prizori-kataklizme-grad-je-potopljen/9624883/

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/foto-jos-jedan-dan-za-uzbunu-venecija-se-sprema-za-novi-plimni-val-a-ocekuje-se-i-snijeg-koji-ce-dodatno-pogorsati-stanje-u-jadranskom-biseru/9619924/

jutarnji.hr

1 KOMENTAR

  1. …MNOGO MI JE ŽAO VENECIJE-SVJETSKOG KULTURNOG BLAGA..I ŠTO JU JE STREFILO OD KIŠA-POPLAVA…A NE ZATO ŠTO SE “ZEMLJINA KUGLA OBRĆE”-ALI,ALI MNOGO MI JE ŽALIJE SELA BOĆANAC(TO JE DIO MENE…I MOJIJE PREDAKA!) U OPŠTINI NIUKŠIĆ…ZA KOJEGA ZNAJU NIKŠIĆKI VLASTODRŽCI-SAMO U VRIJE IZBORA OLITI GLASOVANJA ZA ZLO SELA I ZASOKA POD BEDME OBURDANE(KAKO ONO REČE ZA NJIH CAR JUNAKA KAD JE ULJEGA U NIKŠIĆE PO POVRATKU SA KRVAVOGA VUČIJEGA DOLA..ĐE JE ĐOKO CUCA POPOVIĆ IZ LIPE CUCKE POŠEKA SELIM PAŠU–KOJI JE GOLOGUZ BJEŽAO NIZ VUČI DO-PUT BILEĆE I DALJE NIZ DRINU..ĐE NIJE NIKAD-SIROTI SELIM PAŠA …STIGAO)…?!!! ..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]