Kasalica: Upravljanje dijelom parkinga u Perastu KASTEL doo dobio na tenderu i u skladu sa zakonom

10
Perast

Na skupu koji je održan u Perastu 9. avgusta, a što se može zaključiti i iz prenošenja medija, nije iznesen nijedan konkretan razlog, niti problem, koji se javlja ili pogađa stanovnike Perasta nakon sto je KASTEL doo preuzeo upravljanje dijelom parkinga, a sticajem okolnosti i upravljanje rampama na ulazima u stari grad Perast.

Preuzimanjem dijela parkinga na ulazima u grad, zatekli smo krajnje zapuštene kućice u kojima nije bilo uslova da ljudsko biće normalno boravi, zarasle i zapuštene zelene površine sa razbacanim komunalnim otpadom, neuniformisano osoblje koje je gostima izdavalo paragon blokove, razne incidentne situacije koje su uključivale svađu, viku, obijanje parkiranih vozila, pa čak i fizičke obračune.

Pored toga, zatekli smo haotičnu situaciju kada je u pitanju režim puštanja vozila u Perast, jer ne postoje bilo kakvi propisani kriterijumi o tome ko, kada i kako može ulaziti u Perast, niti uslovi, način i nadležnost za izdavanje specijalnih propusnica (ova tema je i na samom skupu bila jedna od tački sporenja i neslaganja i između samih mještana). Postavlja se pitanje zašto mještani Perasta do sada nijesu reagovali, odnosno koja je prava svrha jednog ovakvog skupa. Svi koji su bili prisutni mogli su da posvjedoče jasnim politički obojanim istupima pojedinih govornika koji su očigledno iskorištavali temu skupa za političke prozivke druge vrste.

Sto se tiče rampi, one predstavljaju samo dodatnu obavezu koju smo prihvatili da opslužujemo bez ikakve nadoknade, a po istim neformalnim kriterijumima kao što je to rađeno i u prethodnom periodu, ali sada sa puno više reda. Ovdje bi posebno istakli kontinuirani veliki pritisak za ulazak u Perast vozilima, i to od strane samih mještana koji svakodnevno zahtijevaju da se u grad puste razna vozila koja na to nemaju pravo. KASTEL doo nema nikakve pretenzije da preuzima bilo čija ovlašćenja i vrlo rado ćemo prepustiti nadležnoj opštinskoj službi da preuzme ovaj dio posla, a ne treba zaboraviti da upravljanje rampama zahtijeva najmanje 7 izvršilaca (dvije rampe u tri smjene).

Još jednom želimo istaci da KASTEL doo upravlja dijelom parking na ulazima u grad na osnovu ugovora koji je zaključen sa JP Morsko dobro nakon javnog tendera, te da na osnovu tog ugovora naša firma ima sve mogućnosti da po tržišnim uslovima formira cijene parkinga. Iako nijesmo bili u obavezi da pravimo bilo kakve ustupke, mještanima Perasta koji izdaju private sobe i apartmane odobrili smo značajne popuste, pa je tako karta za 24 sata koja redovno košta 15 EUR, gostima mještana odobrena za 8 EUR (sa uključenim PDV-om).

Uzimajući u obzir cijene parkinga na sličnim destinacijama u okruženju i svijetu, ovakva cjenovna politika je više nego povoljna, kaže se u saopštenju firme KASTEL koje potpisuje Darko Kasalica.

Skala radio prenosi saopštenje integralno, bez redakcijske intervencije.

10 KOMENTARI

 1. Politički inspirisan skup.Sa jednostavnim zaključkom…nisu gospoda za to da im “stranac” drži rampu za ulazak?!…ko je stranac ,a ko je to do sada to radio?!Ko je stranac,domaćin ili gost…Domaćini,vrli i dobročiniteljski raspoloženi,otvoriše karte i i najaviše bolkadu saobraćaja.Malo morgen,aj krenite junaci.Ekstremni nastupi dva inicijatora skupa,odišu mržnjom u svim sferama.Netrpeljivošću i ličnim interesima obojenimm nastupima,žele da sačuvaju svoje ničim zaslužene pozicije,mjesta,privilegije.Predsjednik je tek sjeo o stolicu a oni bi da malo politički profitiraju direktnim napadom i insinuacijama da kod javnosti stvore zabludu

 2. Peraštani koji su došli abitavat u Kotor,
  su počinuli, mada moraju ponekad nase kod rodbine ili tazbine, a i obići
  staru kazu, ako im je što ostalo!
  Ostaju uspimene i po koja stara singerica, iz nasljeđa “socijalističkog
  Perasta” , sa Titovom slikom u Jadranu!
  Uskoro će i Bizetina izbaciti svoj “bjes”,
  a don zatvoriti oni Supermarket na
  školju!

   • To je u redu, ali ste konzervativni i
    nekomunikativni, te podjeljeni među sobom i još više grintate.
    Denjate se na sve strane, kao da i drugi nemaju probleme!
    Više sloge , manje podjela i da nešto radite, a ne samo kukumačete i prozivate.
    Manje bubulja u more oko školja!
    Da vidimo što će te sljedeće smislit !

 3. Prepoznatljiv odgovor PROFESOR IZ PERASTA.
  Samo toliko imam da kazem i ponovim nadam se dogovoru na nase a i Vase zadovoljstvo privrednika- profesore😀
  Valorizacija, implementacija i tako to….
  Srdacan pozdrav

  • Da, da, mnogo je lakša kukancija i spavancija od valorizacije i implementacije 🙂

   Mi smo za razgovor i dogovor uvijek.

   POzdrav

   • Vi ste profesore spremni na dogovor i razgovor samo kad vas javno prozovu a daleko ste vi od profesora moj dobri. Naucili ste par izraza i umecete ih gdje treba i gdje ne treba. Zalosno sto se ovako prepucavate i ne drzite do sebe. To samo govori koji ste nivo….. Gospodin se radja. gospodin se ne postaje preko dzepa to nesto ne mozete kupiti parama, a to nesto su dostojanstvo i kultura. Mozete mi odgovoriti sta hocete PROFESORE ali ja Vas necu udostojiti vise moga odgovora.

 4. Postovani,
  Sigurno je makar jednom u toku ljeta svako od vas posjetio Perast, nekadasnji dragulj Boke. Niko ne osporava da se treba baviti turizmom, niko ne kaze da se treba zivjeti od istorije i spomenika. Cinjenicno stanje je sledece:
  Kanalizacija smrdi 24 sata, dok se naprave kolektori koji su obecani pocece se gradjani razboljevati od zaraznih bolesti iz srednjeg vijeka.
  Svakako treba pomenuti da je uzurpiran svaki kvadrat Perasta od strane rwznoraznih ugostitelja. Šire se i gdje im jeste i gdje im nije mjesto. Sto se parkinga tice i prije nego sto je zakupljen bilo je uzasnih problema. Sami smo svjedoci istih…. a za sve je krivo proglasenje Perasta GRADA BEZ VOZILA kada su postavljene rampe i kada je sve to poslo u krivom smjeru.Sve je tada pocelo. Problemi su se samo nagomilavali godinama unazad i sada je kulminiralo. Lako je svakome komentarisati ko tamo ne zivi. Ja koja zivim u Perastu vjerujte nemam gdje da parkiram auto, i sto ja kao mjestanka imam od svih njih koji sebi pune dzepove i ne biraju sredstvo da dodju do cilja. Imam samo nervozu svaki dan. Nije bitno ko drzi parking i rampe, bitan je samo red koji mora da se sprovede i postuje. Na rampama mora biti radnika 24 sata dnevno i NEMA ULASKA NIKOME sem mjestanima koji imaju propusnice i dostavnim vozilima za iste te objekte. Kada bi se to postovalo sve bi bilo u redu i niko se ne bi bunio.
  Sigurna sam da ce Darko Kasalica sa mjestanima naci rjesenje na obostrano zadovoljstvo.Pozdrav i nadam se najboljem…

  • Anka, u poslednjih 10 godina u Perastu se otvorio veliki broj hotela, privatnih apartmana i soba, restorana, privatnih kuća itd. i svi ti objekti zahtijevaju dodatna parking mjesta koja Perast nažalost nema. Dakle, ono na čemu mještani i privrednici zajedno treba da insistiraju je da se napravi nova parking garaža sa barem nekoliko stotina parking mjesta i jedino je to rješenje problema. A dok se to ne riješi tako, na JAVNI parking unutar grada JEDNAKO imaju pravo i ugostitelji i mještani i svi ostali koji posjeduju nekretnine u gradu.

   Potpuno se slažem da RED mora da postoji, ali po pravilima koja su prihvatljiva svima koji čine život Perasta, a ne samo po mjeri mještana.

   Što se tiče problema sa kanalizacijom, smećem, zapuštenog starog i novog puta, nevalorizovanih javnih ruina, nedostatka javne rasvjete na dosta ulica itd. Te probleme nijesu donijeli ugostitelji, već je takva situacija pravo ogledalo svijesti i sposobnosti samih mještana da urede mjesto u kojem žive. To je sada ogledalo i nas privrednika i fokus naše energije i truda će ubudućnosti biti na njihovom rješavanju.

 5. Dobro je da se haos raspetljava u dobrom pravcu.
  Što se tiče spomenutih političkih bukača i lokalnih fakina, to bi trebala biti nadležnost upravnih vlasti i organsa MUP-a.
  Peraštani i svi posjetitelji zaslužuju
  miran i siguran boravak.
  Što je sa video nadzorom rampi i parkinga, ima li mogućnosti za takvo
  nadzorno upravljanje ?
  Dovedite ovu problematiku na nivo
  koji zaslužuje !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]