Kašnjenje vakcinacije moglo bi ugroziti turistički imidž Crne Gore

0

Vakcinisanje protiv Covida-19 započeće u prvom kvartalu iduće godine i ukoliko proces vakcinisanja bude išao sporije od zemalja koje su u turističkom smislu upućene na nas to može da ugrozi imidž Crne Gore kao destinacije.

U mnogim svjetskim zemljama već se razmatra korišćenje takozvanih kovid pasoša i aplikacija koje sadrže podatke o korisniku kada je u pitanju testiranje, vakcinacija…, piše Pobjeda.

Kriterijum

Sasvim je sigurno, navodi prof. dr Vasilije Kostić, da će u izboru destinacija koje će turisti željeti da posjete u narednoj godini značajno uticati kriterij procenta imunizacije stanovništva, odnosno zdravstvena sigurnost zemlje sa aspekta kovida.

“No u tom procesu će, ne od manjeg značaja, biti i procenat imunizacije u zemlji emiteru (zemlji odakle dolaze turisti) jer je imunizovan turista zaštićen bez obzira na stanje u zemlji odredišta (gdje želi da ide). Iz tog razloga je za nas od velikog značaja i da stepen imunizacije u zemljama emiterima (odakle dolaze turisti kod nas) bude visok. Na toj činjenici se pokazuje koliko je savremeni svijet povezan i koliko je značajno za sopstveni razvoj da napreduju i drugi u vašem okruženju”, kaže Kostić za Pobjedu.

Međutim, kako on smatra, kašnjenje vakcinacije ne mora obavezno da u našem turizmu proizvede značajne posljedice.

“Ipak, imidž zemlje je u savremenom turističkom biznisu od presudnog značaja a on se ne gradi time što ćete zaostajati u bilo čemu a naročito ne u nečemu tako značajnom kao što je zdravstvena sigurnost”, smatra Kostić.

On dodaje da je sasvim jasno da će početak vakcinisanja u Crnoj Gori biti opšta dobrobit a ne samo dobrobit za turizam i turističku sezonu.

“Tome ne treba posebnog obrazloženja. Međutim, jasno je, takođe, da nije svejedno kada će taj proces otpočeti, tim prije, što turizam ima visok stepen multiplikacije, odnosno povezanosti sa drugim djelatnostima pa ono što podstiče rast turizma pozitivno utiče i na rast drugih sektora privrede – odnosno na opšti ekonomski rast. Turizam i jeste zato strateška grana koja stvara skoro jednu četvrtinu BDP zemlje”, tvrdi on.

U svijetu se iz dana u dan stvari mijenjaju pa mnoge zemlje razmatraju mogućnost da, pored onog uobičajenog, uvedu i obavezu korišćenja dodatnog, takozvanog kovid pasoša, a neke avio-kompanije najavile su da će zahtijevati obaveznu vakcinaciju putnika.

Tako je australijska avio-kompanija Kvantas već najavila da će vakcinacija protiv kovida-19 biti obavezna za sve njene putnike na međunarodnim letovima.

“Obavezna vakcinacija protiv kovida-19 za putovanje Kvantasom stupiće na snagu čim vakcina bude dostupna široj javnosti”, rekao je izvršni direktor kompanije Alen Džojs i dodao da kompanija razmatra da obaveznu vakcinaciju uvede i na domaćim letovima.

Kako navodi Vašington post, kovid pasoš je koncept koji se još od rane faze pandemije spominje kao rešenje za normalizaciju putovanja.

Ovih dana taj koncept ubrzano postaje stvarnost pošto se u nekim zemljama, najprije Velikoj Britaniji i Rusiji, počelo sa vakcinacijom.

Kovid pasoš, koji je zapravo aplikacija a ne pasoš, nalik onima kakvi se koriste, prvenstveno će biti namijenjen međunarodnim putnicima.

Jedna takva aplikacija već je u probnoj upotrebi, a druga u finalnoj fazi razvoja. Korisnici bi u aplikacije mogli da učitavaju svoje verifikovane rezultate testiranja, a kasnije i dokaz o vakcinisanju.

Aplikacija „CommonPass“ na testu

Aplikacija pod imenom „CommonPass“ testira se od ovog mjeseca na letovima nekih avio-kompanija između Njujorka, Londona, Singapura i Hongkonga. Program deluje preko Eplove „Health“ aplikacije na IOS-u ili preko „CommonHealtha“ na androidu, a povezan je sa 230 američkih zdravstvenih sistema i funkcioniše uz pomoć skeniranja koda koji sadrži podatke o korisniku, kao što su rezultati testiranja, potvrde o vakcinisanju, kao i planovi za putovanje. Za aplikaciju je zainteresovan i „Star Alliance“, koji je već pozvao na uspostavljanje globalnog sistema verifikacije testiranja i vakcinisanja.

Pobjeda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].