Katedralna zvona označila početak Don Brankovih dana muzike u Kotoru

5
sa svečanog otvaranja

Foto Radio dux

Dvanaesti po redu Don Brankovi dani muzike svečano otvoreni su 13. jula, na Dan državnosti, svečanim koncertom ispred katedrale Sv. Tripuna.

Nastupla je jedna od najvećih pijanističkih zvijezda današnjice Ivo Pogorelić, koji je u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra pod upravom dirigenta Borjana Caneva izveo Koncert za klavir i orkestar u f-molu Frederika Šopena.

U drugom dijelu večeri sa pomenutim orkestrom nastupio je beogradski hor Obilić, kao i bas Ivica Šarić.

Oni su premijerno u Crnoj Gori izveli djelo Rajka Maksimovića, koje je autor komponovao na tekst Petra Petrovića Njegoša, a koje nosi naziv Testamenat vladike crnogorskog Petra Petrovića Njegoša.

Kao i na praizvedbi 1986. godine, i ovog puta ansamblom je dirigovala poznata umjetnica, prof. emeritus Darinka Matić-Marović.

Marija Maja Ćatović je kazala “Pokoljenja djela sude, a na nama je da mislima uglačanim vremenom poštujemo i cijenimo neprevaziđeno djelo Njegoševo. To smo dužni našoj tradiciji i samima sebi. Ovdje u Boki ponosni smo na svaki kutak u kojem je Njegoš boravio odmarajući, liječeći bol i stvarajući izuzetna djela u Kotoru, Perastu, Prčanju. Kamen, more i ljepota Boke nadahnjivali su njegov stvaralački genij, pa se veliki pjesnik poput brojnih i prije i poslije njega nije mogao oteti ni utisku ni inspirativnom impulsu ovog kraja. Stoga mnogo znači činjenica da se Kotor Art odvija u znaku Njegoševog jubileja, naše istorije i tradicije koje treba da pamtimo i čuvamo. Cijenim da je veliko Njegoševo ime dostojno ove kulturne manifestacije koja je od osnivanja značajno obilježila kotorsku kuturnu scenu, stekla zavidan renome u regionu i šire. Visoki umjetnički dometi rezultat su nastupa istaknutih svjetskih umjetnika te izutetnog bogatstva i raznovrsnosti muzičkih programa što nas očekuje i narednih dana. Ne samo Kotorani već i svi ljubitelji umjetnosti prisjetiće se večeras i narednih dana izuzetnog čovjeka, vrsnog intelektualca i erudite don Branka Sbutege. Neizbrisiv trag utkao je u ime i srž Kotor Arta kao jedan od njegovih osnivača i počasni predsjednik ove manifestacije. Uz don-Brankove nenadmašne opservacije o muzici, slikarstvu, religiji, politici, ljudima, sjećanje na ovog čovjeka izuzetnog znanja, duše i entuzijazma, daće posebnu notu predstojećim koncertima na muzičkim scenama našeg drevnog grada”, kazala je kotorska gradonačelnica, čestitajući Dan državnosti građanima Crne Gore.

Dan državnosti čestitao je i ministar kulture Crne Gore Branimir Mićunović, koji je kazao da su “Njegoš i 13. jul dva ključna, dva presudna kulturno-istorijska opusa koji su postcrnojevićku Crnu Goru trajno sudbinski povezali sa glavnim tokovima evropske povjesti i kulture. Podsjetimo se i toga da Njegoš nije poput Šopena, pjesnika klavira, i njihovih velikih romantičkih savremenika Puškina, Bajrona, Šilera, Leopardija, izašao iz grmena velikoga nit je literarni genij vladike Rada bio slavljen i prepoznat za pjesnikova života, ali je Njegoševo djelo veće od bilo čijeg drugog u temeljima suvremene Crne Gore jer on nije bio samo najveći pjesnik našega jezika, veliki mislilac, već politički vizionar, državnik, obnovitelj školstva i štamparstva, tvorac prvih modernih institucija. Darovitom spoznajom poezije, univerzuma i života Njegoš nas je uveo u red civilizovanih naroda. Svojim razumijevanjem vremena i svijeta učinio nas je građanjima svijeta. Objasnio nam je kako se živi, kako se život uči i otkriva”, kazao je Mićunović i prozvao katedralna zvona da zazvone čime je svečano otvorio 12. Don Brankove dane muzike posvećene jubileju – 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Svečanom otvaranju su prisustvovali predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, brojni ministri u Vladi Crne Gore, diplomatski kor, crkveni velikodostojnici, visoki zvanici, Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture Republike Hrvatske i brojni kulturni i javni radnici.

Prisutnima se prigodnom besjedom obratio i ratimir Martinović, umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike i čovjek od koga je sve počelo.

Kazao je da je Njegoš najveći kulturni potres koji je ikada zadesio Crnu Goru.

5 KOMENTARI

  1. Kako se sada osjeca djevojka iz orkestra koja svira violu a pozlilo joj te veceri?
    Ima li informacija?

    KoncerAt (starokotorinski sa slovom A) je bio dosta dobar kao i Ivo Пpoгopeлић.

  2. meni je govor Marinovića bio fenomenalan šteta što ga ne objavite. baš lijepo veče. i hor i orkestar su bili odlični ,nije bništa bilo loše.jedino što je Pogorelić mogao još nešto da otsvira,ne bi mu zamjerili.

  3. Pogorelic Maestralan!!!!

    Ali ono sto je nakon toga uslijedilo je ispod svake kritike. Svaka cast i simfonicarima i velikoj Darinki Matic-Marovic i horu i Solisti, ali bio sam na veselijim sprovodima od onog sinoc. Upropastise vece

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]