Katnić: Spreman sam da podnesem ostavku

3
Milivoje Katnić
Na proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, na kojoj se raspravljalo o najavljenim  izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, diskutujući o toj temi, između ostalog, izjavio sam da sam spreman da podnesem ostavku, u slučaju da podnosioci inicijative za donošenje ovih zakona odustanu od iste, i da se obavežu da istu neće podnositi do isteka mandata ovog skupštinskog saziva, kazao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

On je u izjavi dostavljenoj medijima, kazao da je juče, 10.februara, vodio službeni razgovor sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem koji ga je, tom prilikom, obavijestio da bi, u slučaju podnošenja ostavke, poslanici Demokrata i URE odustali od predloga za izmjenu Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

“Za izmjenu ovih zakona nema ustavnog osnova, jer se zakoni mijenjaju kada je potrebno, a zbog izmijenjenih okolnosti koje ovi zakoni regulišu, iste promijeniti u cjelini ili u njihovom većem dijelu. Cilj ovih izmjena je diskriminacija, prije svega Glavnog specijalnog tužioca, a potom i specijalnih tužilaca. Ovi zakoni nemaju za cilj poboljšanje uslova i stvaranje organizacionih i drugih pretpostavki za obavljanje tužilačke funkcije, već obračun sa “nepodobnim“ tužiocima, suprotno ustavnim i zakonskim i opštecivilizacijskim dostignućima, a radi direktnog miješanja političkih struktura i uticaja na odlučivanje i rad tužilačke organizacije”, kazao je Katnić.

Kako je istakao, postojeći zakoni prošli su sve procedure i usaglašeni sa najboljim evropskim standardima i njihova rješenja su među najboljim zakonskim rješenjima današnje Evrope.

“No, nezavisno od svega prethodno navedenog, spreman sam da podnesem ostavku na funkciju Glavnog specijalnog tužioca, što obuhvata i neprihvatanje funkcije specijalnog tužioca u tužilaštvu, na što po zakonu imam pravo u slučaju prestanka funkcije, kao i neprijavljivanje na konkurs ili slično ni za jednu drugu funkciju u državnim organima, pod uslovom da predsjednik Demokrata, gospodin Bečić i predsjednik URE, gospodin Abazović, potpišu pisanu izjavu i javno se obavežu da neće, tokom mandata ove Skupštine, niti tražiti, niti na čije drugo traženje, njihovi poslanički klubovi staviti u skupštinsku proceduru pomenute zakone, kao i da se obavežu da neće do isteka mandata, Tužilačkom savjetu mijenjati njegov personalni sastav, niti pak mijenjati personalni sastav i organizaciju Specijalnog policijskog odjeljenja, niti organizaciju i sastav Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala”, poručuje Katnić.

Naglašava da ovo radi radi postizanja cilja za koji se, kaže, borio sve ove godine.

“A to je da najbolji državni organi i pojedinci u njima, ostanu na liniji borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da pravda zakuca na svačija vrata”, ističe Katnić.

CdM

3 KOMENTARI

  1. Nema potrebe za takvom zrtvom, pravda ce zakucati na svacija vrata i bez tako velikodusne zrtve, pa i na vrata gospodina Katnica.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].