Katurić: Boka sa neplanskom i prekomjernom gradnjom može izgubiti sve

0
Dubravka Jovanović u razgovoru sa Tomom Katurićem

Tomo Katurić

audio: Tomo Katurić

Tomo Katurić, zlatni filatelista koji je osvojio svijet, naslov je Monografije autora Lazara Seferovića za koju Tomo kaže da nije samo priča o njemu već o kulturi Boke Kotorske, istoriji, njenoj pošti i pismenosti u XIX vijeku.

More nije samo donosilo novac u Boku Kotorsku nego nešto mnogo više, a to je svjetsku kulturu, kazao je Katurić u emisiji “Skalinima kulture” Skala radija.

Monografija sadrži kompletnu izložbu poštanska  istorija Boke Kotorske od 1809. godine, doba Napoleona do Udruženja pošta 1875. godine.

Riječ je o unikatnoj kolekciji koju cijeni svijet.

Svijet cijeni i divi se ljepotama materijalne i duhovne kulture Boke na čijem tkivu danas tako bjesmomučno ostavljamo ožiljke.

Tomo Katurić je veoma glasan borac za očuvenje autentičnosti ovoga kraja njegovog pejzaža i ambijentalne arhitekture.

Boka sa ovakvom divljom i prekomjernom gradnjom može izgubiti sve, kazao je Katurić.

“Najbolji primjer je tjesnac Verige. Kada se dolazi iz pravca Herceg Novog, barokni Perast je potpuno zaklonjen. Takođe se sve manje sa peraške strane vide simboli Boke, dva ljupka ostrva Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela u čijoj zaleđini je betonskom blještavilo turističkog naselja”, navodi on.

Prema riječima Katurića nije kriv onaj ko gradi već onaj koji je za to dao dozvolu.

“Budući da sam član evropske filatelije u Parizu u čijem sastavu si i tri člana iz UNESCO-a, među njima i bivši predsjednik  Francuske, gospodin Nikola Sarkozi, pisaću da ovo što se od Boke radi  neko dobro razmotri. Ovo tim prije što je Boka Kotorska od Veriga zaštićeno područje UNESCO-a. Od ovako lijepog, Bogom danog zaliva ovo niko u svijetu ne bi radio“, kazao je Katurić.

U posljednje vrijeme  svjedoci smo prijetnji koje nam šalje UNESCO o mogućem brisanju Kotora sa liste svjetske prirodne i kulturne baštine i baštine u opasnosti.

Na naše pitanje kako se može spasiti ono što se spasiti da, Katurić je mišljenja da je potreban pritisak na relevantne ljude, razgovori, naučni skupovi, dopisivanja a najviše razum ovdašnjih ljudi i onih koji odlučuju o razvoju i urbanističkim planovima.

“Kotor je u mojoj mladosti kada sam u njemu pohađao Srednju i Višu  pomorsku školu bio grad kapelina i gospode i zato bi volio da Kotor ostane takav, uz svu ljepotu koju nam je priroda nesebično darovala. Naravno da se mora gradit ali s mjerom i onako kako treba. Posjetio sam 200 gradova svijeta i zamislite kada bi neko u Kopakabani, Floriju, Flamengu, Lebronu krenuo da gradi betonom, bio bi lud“, kategoričan je Katurić, smatrajući da mi nemamo svijest o tome što nam je priroda dala.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]