Kavarić: Zbog pandemije izmijenjeno ponašanje kod 58% djece

0
dr Sreten Kavarić

Skoro 58 odsto djece u Evropi ima neki vid izmijenjenog patološkog ponašanja zbog pandemije, kaže direktor Domova zdravlja Pogorice Nebojša Kavarić.

On je istakao da je do sada u Crnoj Gori Covidom-19 bilo zaraženo oko 3.000 djece, sa lakšom kliničkom slikom, te da je nivo transmisije oboljenja u školama vrlo mali. Smatra da zbog socijalnog kontakta škole moraju raditi kako bi djeca očuvala mentalno zdravlje.

Kavarić za TVCG ističe da djeca, uz određene izuzetke,  nijesu toliko pogođena kovid slikom u cijelom svijetu.

„Mentalni uticaj pandemije, izolacije, odsustvo prije svega normalne socijalne sredine kakva je škola, druženja, zajedničkih sportskih, kulturnh aktivnosti napravili su, po mišljenju evropskih institucija, da skoro 58 odsto djece u Evropi ima neki vid izmijenjenog patološkog ponašanja zbog pandemije. Iako je preko 40%  manja mogućnost da se djeca inficiraju, nego odrasli“, napominje Kavarić.

U Crnoj Gori je do sada bilo oko 3.000 djece inficirane virusom korona.

„Oko 1.000 u uzrastu do devet godina i oko 2.100 uzrasta 9 do 18 godina. Nema teže kliničke slike, ali sve što je bilo u uobičajenim okolnostima ventil za socijalna događanja, nasilje u porodici, agresivnost, psihopatološko ponašanje, sada je izostalo zatvaranjima, pa je povećan broj kriminaliteta, povećan je broj onih koji traže pomoć u centrima za mentalno zdravlje“, kaže Kavarić.

Ističe da je broj onih koji traže pomoć u mentalnim centrima povećan skoro 50 odsto.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].