Kazna za “zločin nezavisnosti”

3

U istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, otkrivena su imena 330 javnih zvaničnika širom svijeta navodno povezana sa ofšor računima širom svijeta. Bankovni račun na ofšor lokacijama koriste se kako bi se tajno upravljalo novcem i skrivao stvarni imetak. NVO MANS tvrdi da su se u istraživanju poznatom kao “Pandora papiri”, pominju predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo Đukanović.

Proteklih decenija predsjednik Milo Đukanović bio je meta brojnioh afera, kojima je zajedničko to što su bile osmišljene izvan Crne Gore. Ranih devedesetih, tadašnji crnogorski premijer je, zbog politike koju je vodio a koja je u određenim beogradskim krugovima već bila prepoznata kao “separatistička”, postao glavni junak kolumni Mirjane Marković, supruge tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. U beogradskom magazinu Duga Mirjana Marković je premijera Đukanovića označila ne samo kao “crnogorskog separatistu”, nego mu je lijepila etikete koje će kasnije – od zagrebačkog Nacionala, podgoričkih Dana i Vijesti do MANS-a – biti reciklirane i usavršavane do neslućenih razmjera.

Nakon petooktobarskih promjena 2000. godine i rušenja režima Slobodana Milošević, bilo je jasno jasno da Crna Gora ide putem državne samostalnosti. Na čelu projekta bio je tadašnji crnogorski predsjednik Milo Đukanović.
Već u proljeće 2001. hrvatski nedeljnik „Nacional“ lansirao je „Duhansku aferu”. Tekstove objavljene u Nacionalu prenosio je podgorički Dan, dnevne novine koje je, kako piše u knjizi “Vojna tajna” Vladana Vlajkovića, osnovala Kontraobavještajna služba (KOS) Vojske Jugoslavije, i to za potrebe propagiranja stavova političkog i vojnog vrha Srbije.
Toj politici je suđeno i presuđeno u Tribunalnu za ratne zločine u Hagu.

U svojim tekstovima Nacional je optužio predsjednika Đukanovića i premijera Srbije Zorana Đinđića za šverc cigareta. Jedna od autorki Nacionalovog serijala, novinarka Jasna Babić, kasnije je priznala da je cijela afera ”skuvana” u Kabinetu tadašnjeg predsjednika SRJ Vojislava Koštunice, što je za Gradsku TV potvrdio bivši potpredsjedenik Vlade Srbije Žarko Korać.

“Akter mnogih prljavih afera iz Kabineta tadašnjeg predsjednika SRJ Vojislava Koštunice bio je njegov medijski savjetnik, novinar Aleksandar Tijanić. Nisu bili dovoljno pametni ni da skinu iz zaglavlja faksa telefon Koštuničinog Kabineta, pa su ostali dokazi”.

Korać potvrđuje i da je pomenuta afera imala za cilj blaćenje predsjednika Đukanovića i premijera Đinđića.

“Za nas je to bio veoma jasan dokaz kako se potkupljivi tabloidi koriste da bi se štitili određeni ekonomski interesi. Za novac ste mogli organizovati kakvu hoćete kampanju, čiji je cilj kompromitovanje politilčkih lidera.”

Tokom 2002. godine, Skupština Crne Gore formirala je Komisiju o utvrđivanju činjenica o švercu cigareta. U pismu skupštinskoj Komisiji, predsjednik Đukanović je pored ostalog, napisao:

“Riječ je o golim neistinama, izmišljotinama i podmetanjima, bez pokušaja da se ijedan od takvih navoda dokaže, sračunatim na moju moralnu i političku diskreditaciju”.

Nakon povlačenja sa premijerske funkcije, Milo Đukanović je sredinom 2008. u Bariju, na lični zahtjev, dao izjavu nadležnim italijanskim organima. Tužilac Đuzepe Šelzi, koji će 2013. u Italiji biti optužen krivično za djelo zloupotrebe službenog položaja, odustao je od istrage protiv Đukanovića, dok je sud u Bariju odbacio sve optužbe za šverc duvana.

Istovremeno, Otavijano del Turko, nekadašnji čelnik Komisije Italije za borbu protiv mafije, takođe uključen u kampanju protiv Đukanovića, osuđen je pred sudom u Peskari na devet i po godina zatvora zbog ,,kriminalnog udruživanja radi korupcije, iznuđivanja i pokušaja iznuđivanja“.

Uoči predsjedničkih izbora, 2002, godine, lansirana je tzv. afera S.Č. u koju je, pored zamjenika vrhovnog državnog tužioca Zorana Piperovica i još tri osobe, bio umiješan i predsjednik Đukanović. Iako crnogorskog predsjednika moldavska državljanka nije direktno pomenula, bilo je jasno ko je glavna meta afere, koju je, prema riječima Đukanovića, kreirala obavještajna služba države neprijateljski usmjerene prema Crnoj Gori. To za Gradsku televiziju potvrđuje i bivši vicepremijer u Vladi Zorana Đinđića profesor Žarko Korać.

“Želim da budem veoma precizan: ne kažem da ta nesrećna žena, Moldavka, nije zloupotrebljena i iskorišćena, ali afera koja je prozivedena, i koja je direktno pripisana predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, urađena je pre svega zahvaljujući aktivnosti jedne strane obaveštajne službe, ne mogu da kažem koje, i imala je direktni cilj da se utiče na kredibilitet ljudi koji vode Crnu Goru kako bi se sprečio referendum o državnoj nezavisnosti”.

Dvanaest godina kasnije, Viši sud u Podgorivci je, nakon Piperovićeve tužbe, pravosnažno osudio S. Č. na godinu zatvora zbog davanja lažnog iskaza. Iako su neke zapadne zemlje garantovale da će se moldavska državljanka vratiti u Crnu Goru na izdržavanje zatvorske kazne, to se nije dogodilo. S.Č. se od tog momenta gubi svaki trag.

Novinar Šeki Radončić podsjeća da je afera “Pandorini papiri” lansirana prije nekoliko godina. Glavni i odgovorni urednik Dana Nikola Marković, inače suprug Vanje Ćalović Marković, optužio je tada predsjednika Mila Đukanovića da je decembra 2006. godine osnovao ofšor kompaniju. Crnogorski predsjednik je to potvrdio, naglasivši da je firma osnovana u vrijeme dok nije bio na državnoj funkciji, dodavši da nikada nije poslovala. Radončić tvrdi da je reciklirana afera “Pandorini papiri” aktuelizovana prethodnih dana od strane državne službenice Vanje Ćalović Marković kako bi se prikrila činjenica da se, zahvaljujući nesposobnosti vlade premijera Zdravka Krivokapića, država raspada.

“Vlada se raspada, ministarstva se raspadaju, uprave se raspadaju, školstvo, zdravstvo… Jedino što funkcinoniše u državi Crnoj Gori je institucija Predsjednika. To je poslednji faktor stabilnosti Crne Gore. Dakle, cilj je srušiti i poslednji kamen koji drži Crnu Goru. Đukanović je poslednja linija odbrana Crne Gore od nasrtaja velike Srbije i velike Rusije”, naveo je za Gradsku TV Radončić.

Odmah nakon objave MANS-a, Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet, što Radončić pozdravlja, podsjećajući da se efikasnost tužilaštva mogla potvrditi i u nekim drugim slučajevima.

“Žao mi je što to isto Tužilaštvo nije isto uradilo kad je riječ o, recimo, “mister Procenat”, čovjeku koji je zadužio Crnu Goru za blizu milijarde i koji je, kako je rekao Nebojša Medojević, ukrao više od 20 miliona. Bilo bi zanimljivo ispitati i ko je Dritanu Abazoviću nudio 21 milion za političku korupciju ili nešto drugo. Mislim da je i tu Tužilaštvo trebalo ekspresno da djeluje kao što je sad reagovalo”.

Predsjednik Milo Đukanović najavio je da će se odazvati pozivu specijalnog državnog tužilaštva.

gradski.me

3 KOMENTARI

 1. Jordane ja u crkvu ne idem uopšte, a Ti si sa popima u male.
  Ja ih držim u rukama , kad igram fircik, a Tebe fikusa ne viđoh ka “kršyeno” čeljade.
  Ajde jole nemaš ni brkove da zasučeš,
  cijeli život kus ideš okolena !

 2. Pero_gu..(rd)..(z)ić-Šur(p)a(k)nj

  Imenovan za “urednika portala-gradski .me”-hronika PERPER”-U ČAST KRSNE SLAVE GRADA KOTORA -“PRVI. LISTOPAD.1991”

  • Ovaj Jole slavi crkvene slave, a pasulj je na kila nosio iz kazana vojničkoga.
   Zaboravio je da ga je petokraka iznjihala.
   Njihi, njihi jole njaole, đipaš kào derište .
   Viriš li kroz ključanice?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.