KCCG i Telekom pokrenuli besplatnu liniju za psihološku podršku građanima

0

Klinički centar Crne Gore KCCG je u saradnji sa kompanijom Crnogorski Telekom otvorio liniju za psihološku podršku 1555, kako bi se građanima obezbijedila adekvatna podrška u pogledu mentalnog zdravlja tokom trajanja pandemije novog koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Telekoma, građanima će svakog dana od 10 do 19 sati na raspolaganju biti više od dvadeset stručnjaka KCCG iz te oblasti, a pozivi na broj 1555 su besplatni.

Sa Klinike za psihijatriju KCCG napominju da se u toku bilo koje epidemije očekuje povećanje nivoa stresa i anksioznosti kod svih pojedinaca, što se najčešće manifestuje kroz strah od bolesti ili smrti, socijalne isključenosti i smještanja u karantin zbog povezanosti sa novim virusom, zatim strah od gubitka sredstava za život, nemogućnosti za rad u izolaciji i otpuštanja s posla, kao i osjećaja nemoći da zaštitimo voljene osobe.

Psihološka podrška u ovom periodu neophodna je i kako bi se preduprijedile neke od mogućih dugoročnih posljedica stalnog straha, nesigurnosti i stresa u populaciji, među kojima su narušavanje mreže društvenih kontakata, stigma prema onima koji su se oporavili koja može dovesti do odbacivanje od strane zajednice, značajne promjene u emocionalnom stanju, ljutnja i agresija usmjerena protiv zdravstvenih ranika na terenu, kao i mogući bijes i agresija prema djeci, supružnicima, partnerima i članovima porodice, odnosno porast porodičnog nasilja.

Zahvaljujući digitalnom sistemu koji je Kliničkom centru na korišćenje besplatno ustupio Telekom, stručnjaci za psihološku podršku moći će da rade od kuće, čime se poštuju preventivne mjere nadležnih institucija i štiti zdravlje građana i zaposlenih, dok se istovremeno omogućuje kontinuitet u pružanju podrške svima kojima je potrebna.

Poštujući preporuke Svjetske zdravstvene organizacije SZO, Klinika za psihijatriju je angažovala svoje stručnjake obučene za savjetovanje putem telefona u kriznim situacijama, kao i za specifičnosti pružanja psihološke podrške građanima u pandemijskim situacijama, sa posebnim osvrtom na opštu populaciju, porodice sa djecom i posebne katergorije građana odnosno pacijenata na čije potrebe treba odgovoriti.

Imajući u vidu da mjere socijalnog distanciranja, izolacije i karantina predstavljaju dodatne faktore koji narušavaju lični, profesionalni i društveni milje svakog građanina, kao što preventivno djelujemo u domenu tjelesnog zdravlja, tako snažno moramo odgovoriti i na prijetnje mentalnom zdravlju u situacijama pandemije, ističu eksperti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]