KCCG: Prije vakcinacije ne trebaju serološka ispitivanja

0

Vakcine koje se trenutno koriste u Crnoj Gori i one planirane u bliskoj budućnosti, daju se u dvije doze, bez obzira da li je osoba prethodno imala SARS-CoV-2.

Prije vakcinacije sa Sputnjik V, Sinopharm, AstraZeneka, Moderna, Pfizer – BioNtech, ne trebaju serološka ispitivanja, rekli su za Gradski radio iz KCCG.

“Vakcine ne sadrže živ SARS-CoV-2 virus i jedini razlog za nevakcinisanje je neželjena reakcija na prvu dozu kao i prethodna alergijska reakcija na neku od komponenti vakcina. Osobe sa alergijama na ljekove i različite alergene mogu se vakcinisati, uz povećan oprez i medicinski nadzor. Iskustva o vakcinaciji kod trudnica i dojilja su ograničena, a njihova primjena razmatra se kada se ustanovi da postoji rizik po majku i plod. Vakcinacija se privremeno odlaže kod osoba koje su akutno oboljele od druge bolesti, imaju febrilnost ili pogoršanja hroničnih bolesti. Osobe sa autoimunim bolestima i onkološki pacijenti u fazi remisije, uz prethodnu konsultaciju ljekara se takođe mogu vakcinisati”, stoji u saopštenju KCCG.

Iz KCCG ističu da se vakcina može dati osobama koje su preboljele COVID-19, odmah nakon isteka izolacije iako preporučuju da interval od početka bolesti do započinjanja vakcinacije bude od jednog do tri mjeseca.

“Postoji mogućnost ponovne zaraze, bez obzira da li je prethodno postojala simptomatska ili asimptomatska infekcija. Prisustvo antitijela u krvi ukazuje da li je organizam odgovorio na infekciju odnosno vakcinaciju. Određivanje antitijela nakon vakcinacije nije obavezno jer se ne može ocijeniti efikasnost vaccine, niti je poznata količina antitijela koja je potrebna da ne bi došlo do infekcije”, zaključuje se u saopštenju KCCG.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]