Kilibarda: Rječnik crnogorskog jezika nije za pozitivnu upotrebu u Crnoj Gori

13
Novak Kilibarda

Novak Kilibarda

Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika i dalje je u buri i oluji.

Profesor dr narodne književnosti Novak Kilibarda za Skala radio kaže da takav rječnik nije za pozitivnu upotrebu u Crnoj Gori.

Po njegovom mišljenju Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, izuzev nekih časnih ljudi koji su bili tamo, od samog početka ne radi za interese ni crnogorske nacije ni crnogorske države.

Njen jedan izraz takvog odnosa prema Crnoj Gori jeste Crnogorski rječnik, a ako se Crna Gora može ičim pohvaliti, to je multietnička snošljivost njenih naroda.

Tu harmoniju našega viševjerskoga i višenacionalnoga života je podstakao kralj Nikola svojim odnosom i prema katolicima i prema Muslimanima i prema svim narodima.

Nažalost, CANU koja nosi to ime izdaje rječnik kojim direkto udara u tu veliku tekovinu Crne Gore jer manjinski narodi na državu Crnu Goru pozitivno gledaju.

Da nijesu manjinski narodi  glasali 2006. godine na referendumu, Crna  Gora ne bi  povratila svoju državnost, koja joj je sramno oduzeta poslije I svjetskog rata, kazao je Kilibarda.

On je zato da se rječnik povuče, da se isprave greške i nastave da ga izdaju ali uzimajući u obzir zamjerke koje su date rječniku.

Kilibarda je podsjetio na zejedničko pismo  koje je potpisalo 114 intelektualaca Crne Gore, objavljeno u dnevnom listu“Pobjeda” u kome se kaže da takav rječnik nije za pozitivnu upotrebu u Crnoj Gori.

13 KOMENTARI

 1. Što te nešto svrbi, čim si ovako ljut. Da te naučim. Treba da polemišeš sa činjenicama, a ne da nevaspitano vrijeđaš. To je osnovno pravilo kulturnog ponašanja. Zato mi odgovori: je li Novak bio velikosrbin, je li sa Karadžićem mitingovao u osvit rata u Bosni, je li njegovoj stranci dijeljeno oružje u Crnoj Gori, jesu li narodnjaci bili Amfilohijeva čeda, je li i je li…Je li gospođa Ljesar sa čitavom porodicom bila Slobovo mezimče na Kosovu, je li pričala ekavski i srpski “koliko juče”, je li izbjegla sa Kosova kada je njen i njihov scenario propao na Kosovu, je li i je li… A sada se izdaje za intelektualku i stručnjaka za Crnogorski jezik?!?! Svuda na svijetu ovakvi bi ćutali zabog svojeg “minulog rada”.
  Drugo. Ne bi se ti “češao da te ne svrbi”. Mora da si ista “matrica” kao i imenovani. Zato se ti “prcaš”. Bolje ti je da legneš u travu i izvaljaš se. To bi ti bilo učinkovitije

  • Već bio izvaljao se i još po nešto činio što i tebi preporučujem, Bolje nego da filozofiraš i pametuješ. Isprazni se !

   • Znaš li ko se valja po travi kada je u “muci”? Magarac!
    Vidiš da ti je sada bolje.
    Teško je braniti “Kosovku devojku”. Nju obično brane takvi kao ti!?

    • Bolje je sa suprotnim polom nego zoosex u travi .Viđećeš kad probaš! Pročitaj kosovski ciklus ne bi bilo zgorega tek da se obrazuješ. Preporuka od crnogorca.

     • Neka Dugouško Duško. Ti đaole pokušavaš da budeš vickast(a), ali ti nešto slabo ide. A i kako bi, kad nijesi “odmakao(la)” od “Kosovskog ciklusa”. A Boga mi i bježiš od teme, lupajući gluposti. Ne odgovaraš na pitanja. A ona se vrte neđe oko Kosova. Slobo, velikosrbi, četnici, naoružavanje ranih devedesetih, “Kosovka devojka”, Kilibarda. Ne krij se, “zapljuvan(a) si”.

 2. Gospodine Kilibarda. Kad ste imali 60 godina bili ste najveci moguci velikosrbin.(I to u starsnom vremenu, ratnom) Znaci li to da ste vrlo kasno, prekasno sazreli ili da 60 godina nista niste ni znali ni procitali. Da sam na vasem mjestu, do kraja zivota ne bih dao nikakvu javnu izjavu.

 3. E da je zapalo gospodinu Kilibardi da ranih devedesetih on sa svojim “ekspertima” pravi Rječnik, što bi to tek bilo. Prvo ne bi se zvao Crnogorski, pa onda sve ostalo. Rječnik se definitivno mora ispraviti, jer očito je, ima nedospustivih grešaka (namjernih ili ne, neznavenih ili ne, sve jedno), ali je tragedija što je on poslužio za “pranje obraza” profesoru Kilibardi, Lidiji Ljesar (“Kosovki devojci”) i takvima, koji su ranih devedestih bili oličenje anticrnogorstva (čitaj vekikosrpstva).

   • Što te nešto svrbi, čim si ovako ljut. Da te naučim. Treba da polemišeš sa činjenicama, a ne da nevaspitano vrijeđaš. To je osnovno pravilo kulturnog ponašanja. Zato mi odgovori: je li Novak bio velikosrbin, je li sa Karadžićem mitingovao u osvit rata u Bosni, je li njegovoj stranci dijeljeno oružje u Crnoj Gori, jesu li narodnjaci bili Amfilohijeva čeda, je li i je li…Je li gospođa Ljesar sa čitavom porodicom bila Slobovo mezimče na Kosovu, je li pričala ekavski i srpski “koliko juče”, je li izbjegla sa Kosova kada je njen i njihov scenario propao na Kosovu, je li i je li… A sada se izdaje za intelektualku i stručnjaka za Crnogorski jezik?!?! Svuda na svijetu ovakvi bi ćutali zabog svojeg “minulog rada”.
    Drugo. Ne bi se ti “češao da te ne svrbi”. Mora da si ista “matrica” kao i imenovani. Zato se ti “prcaš”. Bolje ti je da legneš u travu i izvaljaš se. To bi ti bilo učinkovitije.

 4. …REČE onaj ZLIKOVAC ISLAMA….genocidni pisac genocidnog djela “GORSKI VIJENAC”-na stadionu : LEOTARA u TREBINJU i HERCEGOVCA u Bileći-sramnih crnogorskih 90 godina-ljeta gospodnjeg pasanog XX vijeka-kad su po ističnoj HERCEGOVINI “ć e r a l i MUSLIMANE i čistili istu”od “UDRI VRAGA…”?!? Treba ga izopštiti-RECIKLIRATI iz udžebenika-od Bihora pa do mora ispod Bara i Ulcinja? U našoj NDMNE-? Što prje to bolje-nebi smo li svi skupa za vazda PRIHVATLI LOVĆEN KAO SVETI-BILI U NJEGA ZAKLETI? Kako nam spočitava -jopet ADNAN ali MUHOVIĆ,prešednik naroda SO iz PETNICE? Što potvrdi i akademik Jevrem Brković-u listu POBJEDA:! “…OVA PRIČA (OKOLO NAOKOLO rječnika)-NEMA VEZE SA NAUKOM”!

 5. Šjor profešur,
  ne vidi vam se obraz od posutog pepela.
  Nemoguća misija je oprati ga… takav bruškin još nije napravljen.

 6. Tako je dragi profesore.
  Zanimljivo je da Vas niko nije konsultovao,Vas koji ste čini mi se najpozvaniji kao profesor narodne književnostzi koji upravo baštinite jezik u svojim knjigama.
  Tako nam je sve i zato smo đe smo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]