Kina poslala Kotoru najsavremeniji respirator

1

 

Respirator tipa Puritan Benet 840, koji je opštini Kotor donirao kineski grad pobratim Xi’an, predstavlja vrhunski model respiratora koji se koristi u svijetu, a koji proizvodi renomirana firma “Cividen”.

Ovaj uređaj ima moćan procesor koji omogućava napredne načine ventilacije pacijenata i kod najtežih oštećenje pluća i spada u najsavremenije medicinske uređaje ovog tipa.

Ova donacija je veća i vrijednija, tim prije što je prijateljski kineski Xi’an u Kotor uputio pomoć u vremenu kada je COVID-om 19 bila zapaljena Kina, saopštio je za Skala radio gradonačelnik Kotora Željko Aprcović.

On je zahvalio donatorima, našim prijateljima iz pobratimskog grada i istakao da ovaj gest  još čvršće dokazuje prijateljstvo naroda dvije zemlje.

Kotorski gradonačelnik se zahvalio kineskom ambasadoru u Crnoj Gori Liu Jiu kao i ambasadoru Crne Gore u Narodnoj Republici Kini Darku Pajeviću.

Ovom donacijom Opšta bolnica Kotor dobila je  vrijedan medicinski uređaj, a minulih dana bilo je puno priče o respiratorima u našoj državi.

To je bila dežurna tema, kazao je prilikom primopredaje ovog uređaja kotorskoj bolnici njen direktor, primarijus dr Ivan Ilić.

On je rekao da u ovom trenutku kotorska bolnica ima samo jedan novi, ispravan respirator, na kome je jedna pacijentkinja.

Bez njega ona ne bi bila živa u ovom trenutku, rekao je dr Ilić, podsjetivši na značaj ovog medicinskog uređaja.

Novi respirator će biti korišćen za liječenje svih kojima će biti potreban za spašavanje života, jer se on koristi u najtežim stanjima bolesti, kada pacijent više ne može samostalno da diše, objasnio je dr Ilić.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.