Klinički centar ispituje da li su sveštenici nudili pričešće

0

Iz Kliničkog centra Crne Gore danas su sapštili da su povodom informacije da su dva sveštenika pričešćivala pacijente u toj zdravstvenoj ustanovi i nudila pričešće i drugim pacijentima pokrenuli postupak utvrđivanja istinitosti tih navoda.

“Ukoliko se dokaže da se navedeni incident zaista desio protiv odgovornih zaposlenih biće pokrenut disciplinski postupak i preduzeće se dalje mjere i radnju u skladu sa njihovim nadležnostima”, navode u KCCG-u.

Podsjećaju da od septembra 2020. godine najuži član porodice može, uz jasno definisanu proceduru i strogo poštovanje epidemioloških mjera, kratko posjetiti životno ugroženog pacijenta jednom do dva puta sedmično.

Posjeta se, ističu, ne odnosi na pacijente oboljele od kvoid-19 infekcije i one su dozvoljene nakon što su učestali prigovori građana pozivajući se na ljudska prava.

“Tadašnji Krizni medicinski tim KCCG tražio je izjašnjenje epidemiloga koji su dali preporuke na osnovu kojih se može obaviti posjeta i kojih se svi moraju strogo pridžavati. Član najuže porodice obrati se u pisanoj formi generalnom direktoru KCCG ili zaštitniku prava pacijenata i nakon što dobije pisanu potvrdu za odobrenje posjete nju može ostvariti posredstvom zaštitnika prava pacijenata naše ustanove”, piše u današnjem saopštenju KCCG-a.

Napominju da je potrebno je da ima negativan PCR test koji nije stariji od 48h ili 72 sata ili pozotivan serološki test o prisustvu antitijela da je prebolovao koronu.

Termin posjete se dogovara sa menadžmentom klinike u kojoj se liječi pacijent i ostvaruje se uz poštovanje svih epidemioloških mjera, odnosno, obavezno nošenje zaštitne opreme.

“Omogućena je i posjeta sveštenog lica bilo koje konfesije uz gore navedene mjere, s tim što je u ovom slučaju obavezna pisana saglasnost generalnog direktora KCCG i svih pacijenata koji dijele sobu sa tim pacijentom. U suprotom radi se o kršenju epidemioloških mjera i protokola koje je uveo KCCG dok traje epidemija”, ističu u KCCG-u.

Povodom informacije koja je objavljena putem društvenih mreža, a koju su prenijeli i pojedini mediji, da su dva sveštenika pričešćivala pacijente u KCCG i nudila pričešće i drugim pacijentima obavještavaju  javnost da je menadžment KCCG pokrenuo postupak utvrđivanja istinitosti tih navoda.

“Ukoliko se dokaže da se navedeni incident zaista desio, bez poštovanja gore navedenog protokola, protiv odgovornih zaposlenih biće pokrenut disciplinski postupak i preduzeće se dalje mjere i radnju u skladu sa našim nadležnostima. Naglašavamo još jednom da se posjeta može ostavriti samo kod životno ugroženih pacijenata uz poštovanje navedenu procedure”, zaključili su iz KCCG.

Dva sveštenika obilazila KCCG: Pitali pacijente da li žele pričest

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].