Klinički centar još uvijek ćuti o pričešćivanju pacijenata

0

Klinički centar Crne Gore i dalje ne odgovara na pitanje ko je dvojici sveštenika Srpske pravoslavne crkve SPC dozvolio da pričešćuju pacijente u toj zdravstvenoj ustanovi, o čemu su mediji pisali još 5. februara.

Nema odgovora na pitanja ko im je to dozvolio, posebno ako se zna, da sveštena lica, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, moraju imati obaveznu pisanu saglasnost generalnog direktora KCCG i svih pacijenata koji dijele sobu sa tim pacijentom.

U suprotnom, kako to saopštava Klinički centar, radi se o kršenju epidemioloških mjera i protokola koje je uveo KCCG dok traje epidemija.

Klinički se 6. februara oglasio da će pokrenuli postupak utvrđivanja istinitosti navoda iz teksta Pobjede od 5. februara, koja je objavila da je pacijentkinja na Odjeljenju ortopedije u Kliničkom centru Crne Gore dobila pitanje “da li želi da se pričesti”, iako nije tražila nikakav vjerski obred.

“Otac Vladimir i još jedno svešteno lice, između 15 i 16 sati, ušli su u sobu Odjeljenja ortopedije, u pratnji dr Sandre Đuranović. Ona je tada pacijentima objasnila da popovi obilaze Klinički centar i pričešćuju pacijente”, rečeno je tada Pobjedi.

Istog dana, CdM je Kliničkom centru prosijedio pitanja, ali smo do danas, a tako i građani, ostali uskraćeni za odgovor ko je sveštenim licima dao dozvolu kao i da li je Klinički centar imao dogovor sa nekom vjerskom zajednicom o vršenju vjerskih obreda u najvećoj crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi na čijem čelu se nalazi dr Ljiljana Radulović, ćerka visokog funkcionera DF Branka Radulovića.

Takođe, odgovora nema ni na pitanje da li će protiv doktorke Đuranović biti pokrenut disciplinski postupak zbog navoda iz medijskog teksta, koje KC nije demantovao. U međuvremenu, na društvenim mrežama se piše o svakodnevnim posjetama sveštenih lica u mantijama pacijentima u Kliničkom centru.

Da sve bude još kontroverznije, podsjetimo da je Klinički centar još 6. februara, objavio spisak strogih pravila koja se moraju ispoštovati kako bi neko mogao da posjeti oboljelog koji je hospitakizovan u Kliničkom centru.

Uslovi za posjetu:

*Od septembra 2020. godine najuži član porodice može, uz jasno definisanu proceduru i strogo poštovanje epidemioloških mjera, kratko posjetiti životno ugroženog pacijenta jednom do dva puta sedmično.

*Posjeta se, ističu, ne odnosi na pacijente oboljele od kovid-19 infekcije i one su dozvoljene nakon što su učestali prigovori građana pozivajući se na ljudska prava.

*Tadašnji Krizni medicinski tim KCCG tražio je izjašnjenje epidemiloga koji su dali preporuke na osnovu kojih se može obaviti posjeta i kojih se svi moraju strogo pridžavati. Član najuže porodice obrati se u pisanoj formi generalnom direktoru KCCG ili zaštitniku prava pacijenata i nakon što dobije pisanu potvrdu za odobrenje posjete nju može ostvariti posredstvom zaštitnika prava pacijenata naše ustanove.

*Napominju da je potrebno da ima negativan PCR test koji nije stariji od 48 ili 72 sata ili pozotivan serološki test o prisustvu antitijela da je prebolovao koronu.

*Termin posjete se dogovara sa menadžmentom klinike u kojoj se liječi pacijent i ostvaruje se uz poštovanje svih epidemioloških mjera, odnosno, obavezno nošenje zaštitne opreme.

Miraš Dušević, CdM

Alarmantno u KCCG-u: Korona ušla na Kardiohirurgiju, zaraženo i nekoliko pacijenata na Ortopediji

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]