Kluge: Obezbijediti sisteme koji sprječavaju putnike da šire covid

0

Crna Gora mora da osigura postojanje sistema koji sprječavaju putnike da šire Covid-19 ako su zaraženi, kroz identifikaciju slučajeva, testiranje i izolaciju, poručio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

Kluge je agenciji MINA kazao da putnicima treba dati jasne informacije i uputstva kako bi se to postiglo.

On je napomenuo da se odluke u vezi sa ograničenjima putovanja donose na nivou država i da svaka od njih treba da sprovede analizu rizika i na osnovu nje odluči o svojim prioritetima.

„S obzirom na to da je broj zaraženih Covidom-19 i dalje visok u cijeloj Evropi, SZO ne savjetuje da se ide na nepotrebna putovanja“, rekao je Kluge.

On je poručio da osobe koje bi mogle biti zaražene Covidom-19, ili koje su bile u kontaktu sa nekim ko je zaražen, ne bi trebalo da putuju.

Kluge je istakao da će osobe takođe morati da donose informisane odluke prije nego što se odluče da putuju.

„Koji su rizici, koji su to važeći propisi na njihovom odredištu u odnosu na zemlju iz koje dolaze i šta treba da urade ako misle da su bili u kontaktu sa nekim ko ima Covid-19“, rekao je Kluge.

SZO, kako je naveo, apeluje na značajan oprez prilikom donošenja odluke da li da se putuje u inostranstvo s obzirom na to da se Covid-19 širi velikom brzinom u značajnom dijelu Evrope i da se približava turistička sezona.

Kluge je naglasio da vakcinisanje protiv Covida-19 ne bi trebalo da bude preduslov za putovanje.

“Preferencijalno vakcinisanje putnika, u trenutnim uslovima ograničene dostupnosti vakcina, moglo bi dovesti do još manje dostupnosti vakcina za one koji pripadaju ugroženima grupama“, rekao je Kluge.

On je naveo da SZO podržava napore na objedinjavanju informacija o kovid statusu osoba na standardizovan i usklađen način, kako bi se ljudima olakšalo putovanje.

Prema riječima Klugea, preporuke SZO će se razvijati kako bude rasla dostupnost vakcina i prikupljali se dokazi o postojećim i novim vakcinama protiv Covida-19.

„Ovo je pravo vrijeme da iskoristimo svu solidarnost i podršku, kako niko ne bi bio zapostavljen. Trebalo bi da nam je cilj da se svi vakcinišemo, počevši od onih koji su najugroženiji, što će nam omogućiti da se krećemo i putujemo iz države u državu“, poručio je Kluge.

Na pitanje koju bi poruku uputio građanima Crne Gore, u smislu važnosti vakcinacije i stvaranja kolektivnog imuniteta, Kluge je poručio da su vakcine protiv kovida-19 zaštita od teških oblika te bolesti i hospitalizacije.

„Nedovoljna upotreba ovog vitalnog alata omela bi naše napore da poboljšamo situaciju“, ocijenio je Kluge.

On je kazao da će biti potreban određeni vremenski period da se jasno vidi uticaj vakcina na zaustavljanje pandemije.

„Ali moramo i da budemo strpljivi. Biće potreban određeni vremenski period da se jasno vidi uticaj vakcina na zaustavljanje ove pandemije i taj cilj se može ostvariti samo ako velika većina ljudi da svoj doprinos i vakciniše se“, naveo je Kluge.

On je naglasio da je u međuvremenu, od ključne važnosti da se nastavi sa mjerama lične zaštite i javnog zdravlja, koje su efikasne u suzbijanju širenja virusa.

Na pitanje kako Crna Gora stoji u odnosu na druge zemlje Evrope kada je u pitanju procenat vakcinisanih, on je odgovorio da se zemlje utrkuju da pobijede virus, a ne jedna drugu.

„Razmjere vakcinacije su ogromne, kao i izazovi u njenom sprovođenju“, naveo je Kluge.

Prema njegovim riječima, „frustracija“ zbog nekonzistentnog dolaska vakcina je razumljiva, jer je potražnja za vakcinama daleko veća od njihove dostupnosti tokom ove rane faze.

Kluge je pozvao sve na razumijevanje i stprpljenke, kao i da se vakcinišu čim im vakcina bude dostupna.

On je napomenuo da je SZO u kontaktu sa proizvođačima i po potrebi pruža tehničku pomoć zdravstvenim vlastima, kako bi se osiguralo da su svi aspekti ovog ogromnog poduhvata uzeti u obzir i dalje osnaživani, uključujući stalnu i otvorenu komunikaciju s javnošću.

MINA

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]