Knežević: Bezbjednosna situacija toliko kulminirala da posljedice mogu da budu nesagledive

1

Nije tajna da je u državi Crnoj Gori narušena bezbjednosna situacja, već i ukupna društveno-politička, kazao je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević na sjednici Odbora na kojoj se razmatra inicijativa za kontrolno saslušanje predstavnika Vlade, tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i policije povodom aktuelnih dešavanja u bezbjednosnom sektoru.

“Ovih dana bezbjednosna situacija je toliko kulminirala da posljedice mogu biti nesagledive. Nadležnost Odbora je da učini sve da se sačuva integritet i suverenitet institucija i države Crne Gore. Iskazujem zabrinutost zbog ćutanja određenih institucija”.

Istakao je da je Agencija za nacionalnu bezbjednost uvijek bila politivizovana.

“Ono što je simptomatično je kada se otkrila afera o prisluškivanju mitropolita i lidera tadašnje opozicije nije bilo elemenata da se odmah uhapse nalogodavci, kao što se to desilo prije 24 sata. Sad kad se utvrdilo da se prisluškuje Katnić, onda kreću hapšenja i teatar. Ovdje je osnovni problem što je svako svakog prisluškivao. Katnić je vjerovatno znao da se prisluškuje. I postavlja se pitanje gdje je pohranjen taj materijal o prisluškivanju Katnića. Bilo bi interesantno da Odbor na zatvorenoj sjednici utvrdi tu komunikaciju. Otkrili bi kako su se namještali svjedoci saradnici i koga je sve od najviših državnih funkcionera zvao da interveniše”.

On je kazao da želi Katniću da olakša slučaj, rekavši da je Dejan Peruničić mogao da prima naređenja samo od Mila Đukanovića ili Duška Markovića.

“Sve ostalo je bila boranija. Pozivam Tužilaštvo da Peruničiću da status svjedoka saradnika, jer on je kredibilan svjedok”, kazao je Knežević.

Konatar: Hitno izabrati novi Tužilački savjet 

Član odbora iz GP URA Miloš Konatar kaže da podržava inicijativu za kontrolno saslušanje.

“Najurgentnija stvar je izglasavanje novog Tužilačkog savjeta. Ako to ne uradimo džaba nam sva kontrolna saslušanja”.

Knežević je na to reagovao rekavši da adresa za rješavanje pravosudne krize nije u Demokratskom frontu.

“Pominjanje Tužilačkog savjeta je traženje albija za društveno političke probleme. Juče nismo imali kvorum za održavanje sjednice Vlade nego je Vlada postala on line kao neki TV shop”.

Martinović: Crnoj Gori treba TS koji neće biti pod kontrolom nijedne partije ni pojedinca

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović navodi da je u bezbjednosnom sektoru bilo pravo rasulo.

“Kada govorimo o ključnim problemima siguran sam da ovu situaciju nećemo riješiti na način što ćemo izabrati politički Tužilački savjet. Crnoj Gori treba TS koji neće biti pod kontrolom nijedne partije ni pojedinca”, naveo je Martinović.

Kako je kazao, Uri nije smetao DF kada su sa njima pisali tužilačke zakone, a smeta im da uđu u Vladu.

“Vaš lider Dritan Abazović glavna je zvijezda Vučićevih tabloida. Imam primjere gdje je on glavna zvijezda tabloida”, kazao je Martinović pokazivajući fotografije naslova medija u Srbiji.

Knežević je, komentarišući puštanje Peruničića na slobodu, kazao da je to je potvrda da je SDT sportsko ribolovačko društvo.

“Katnić upeca ribu, poljubi je u glavu i pusti je nazad u vodu da pliva. Ako kad ode u penziju, treba mu pokloniti garnituru štapova za pecanje”.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković naveo je da je činjenica da sve što se dešava u bezbejdnosnom sektoru ne može se staviti etiketa bivšoj vlasti.

“To je rezultat neznavenosti i loših namjera ove Vlade. Na čelo ANB je nosilac liste DF, nije neko ko je baš politički nezavistan”.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da će podržati inicijativu i zamolio Kneževića da od institucija čiji čelnici su pozvani na saslušanje traže pisane informacije, uoči saslušanja.

“Mislim da je rad Odbora za bezbjednost najviše doprinio rijetkoj pohvali prema Skupštini”, rekao je Konjević.

Konjević je kazao da Odboru zamjera to što je šef ANB-a imenovan mimo tog skupštinskog tijela, a da je Vlada ponizila i Parlament kada je imenovan direktor Uprave policije.

“Zato nam se dešava da mi imamo već mjesec dana od kada je predsjenik Vlade rekao da se dogodio puzajući državni udar, a da mi i dalje nemamo razriješenu tu situaciju”, kazao je Konjević.

Odgovorio je Martinoviću da je Vukšić bio nosilac izborne liste i predsjednik Skupštine opštine, iako oni govore da ne pripada nijednoj partiji.

Konjević je kazao da postoji ozbiljan sukob u bezbejdnosnom sektoru – direktor ANB-a smatra da direktora Uprave policije treba razriješiti.

Predloženo je saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, direktora ANB-a Dejana Vukšića i šefa specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića.

Kontrolno saslušanje je inicirao predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević.

On je upozorio da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori dodatno pogoršana i da može eskalirati sa nesagledivim posljedicama.

Knežević je kazao da postoje osnovane sumnje da je dio bezbjednosnog struktura učestvovao u formiranju klanova, švercovanju cigareta i narkotika, nalogu likvidiacija, a neki su, kako je naveo, možda i učestvovali u njima.

Prema riječima Kneževića, sve to nije bilo moguće bez povezanosti ANB-a, policije, sudova, tužilaštva, sa vođama i predstavnicima kriminalnih klanova.

On je kazao da se ne može objasniti kako su pojedini pripadnici kriminalnih klanova bili obaviješteni da im se sprema hapšenje.

“Ni zašto su neku tužioci kasnili sa žalbama o ukidanju pritvora i koji su pisali optužne predloge koji su zvučali kao da je neko ukrao paklo cigareta, ako su imali dokaze da su ti ljudi involvirani u kriminalne aktivnosti”, dodao je Knežević.

On je rekao da je posljedica toga afera prisluškivanja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

aktuelno

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.