Knjiga o umjetnosti Slobodana Slovinića

0
Sa promocije

Slobodan Slovinić

Na svoj prvi put u javnost, sinoć je iz Kotora krenula knjiga “Ars Libris”, autora Slobodana Slovinića.

U ovom libru slike su malih, velikih života umjetnika sa kojima ovaj ovdje, zemaljski život živi, kistom piše i perom slika.

Izložbe, saloni, ateljei, kulturne manifestacije u 548 tekstova, od kojih je u ovoj knjizi prezentovano 320.

Slobodan Slovinić, arhitekta, slikar, profesor, koji je prva slova savladavao baš u Kotoru, gdje su mu roditelji u slavnoj Gimnaziji i Nautici obrazovali generacije, ističe da je njegovo more u njemu, a Dobrota, u kojoj je proveo djetinjstvo, slika i emocija svevremena.

Obiman  posao, poštena rabota na knjizi od skoro 700 stranica, uz umjetnike njihove kolure, ambijente, plime i osjeke, scile i haridbe, njihove ure i aure.

Slobodan Slovinić apotekarskom preciznošću i čistotom opisuje umjetnost i umjetnike.

Obraćajući se Kotoranima, Slovinić je kazao da je za njega pisanje teksta o umjetnosti apsolutno kreativni čin.

“Naprosto veoma sam zadovoljan dok otkrivam suštinu nastanka nekog umjetničkog djela, a posebno kada tu čudesnu magiju stvaranja pretačem u tekstualni zapis. Nikad ne mistifikujem umjetničke činjenice, već sasvim obrnuto, razjašnjavam ih relativno jednostavnim likovnim vokabularom”,  kazao je autor knjige.

“Ars Libris je knjiga koja je obogatila bibliografiju likovne crnogorske umjetnosti i istoriju kulture uopše. Ova Slovinićeva knjiga o umjetnosti dobija uslovno rečeno enciklopedijski karakter. Ona tematizira umjetničku likovnu problematiku: slikarstvo, vajarstvo, grafiku, urbanizam, očuvanje baštine, prati umjetničke manifestacije i predstavlja institucije”, kazala je u svom osvrtu Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti.

U muzikalnom Kotoru, umjetnika i njegove goste u Galeriji solidarnosti pozdravile su profesorice kotorske Muzičke škole Angela Mijušković, flautistica i Ljiljana Dončić, pijanistica, a moderator večeri bila je pjesnikinja Dubravka Jovanović.

Flauta i klavir okvir knjizi
Pred početak

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]