Ko na brdu ak i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom

0
Konoba Santa Montagna na Njegušima

Lazo Bozović

Lazar Božović

Njeguško kulturno ljeto je zvanično počelo 13. jula sa uspješno organizovanim tradicionalnim viteškim igrama, a naredne sedmice ova manifestacija ulazi u završnicu.

U subotu 15.  avgusta je guslarsko veče u 20 i 30 uz učešće najpoznatijih guslara CG Stevana Čavora, Đoka Koprivice, Miša Popovića, Milana Vujovića i glumca CNP Slobodana Marunovića koji će kazivati odlomke iz Njegoševog “Gorskog Vijenca”, kazao je za Skala radio Lazar Božović, član organizacionog odbora Njeguškog kulturnog ljeta.

Program će se održati na njeguškom trgu ispred restorana “Sveta planina”, a završne i udarne manifestacije su sljedećeg vikenda pod pokroviteljstvom prijestonice Cetinje i tamošnje Turističke organizacije.

Mjesna zajednica Njeguši i Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta organizuju koncetrt Alena Islamovića i grupe “Perper“ u petak 21. avgusta, a u subotu 22. u podne je tradicionalna 11. po redu “Njeguška trpeza“ na kojoj će se domaćinski kako to Njeguši znaju, naći specijaliteti ovog kraja, njeguška pršuta, sir, medovina, panceta, suvi vrat, krtola.

Ovo je jedna od najvećih gastronomskih manifestacija u Crnoj Gori, kazao je Božović.

Dobar zalogaj uz kapljicu crnogorske loze ali i izvorske vode pratiće bogat kulturno zabavni program u kome će učestvovati Pljevaljski tamburaši, Pjevačko društvo Grbalj, Udruženje penzionera Tivat sa svojim pjevačkim društvom “Vazda mladi“ i folklorni ansambl KUD “Boka“ iz Tivta.

Božović naglašava još jednu humanitarnu aktivnost koja se tiče izrade idejnog projekta za rješevanje dugogodišnjeg problema zapuštene stare škole na Njegušima u saradnji sa NVO “Slikarski uranak“.

Slikari ove nevladine organizacije će organizovati aukciju slika čiji će prihod ići u prvi fond sredstava za uređenje škole.

Takođe će se u okviru programa Njeguškog ljeta promovisati i najuređenija dvorišta u mjestu.

Ova akcija zajedno sa Turističkom organizacijom Cetinja traje već 5 godina.

Božović je u ime organizatora obećao dobar provod na planinskoj ariji nadmorske visine oko 900 metara gdje će turisti i mještani okolnih gradova posebno sa primorja moći da se osvježe, rahlade i zasigurno dobro provedu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].