Ko ne fiskalizuje račun kazna do 40.000 eura

0

 

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga predviđa rigorozne kazne, čak i do 40.000 eura, za sve koji striktno ne poštuju pravila fiskalizacije. Prema propisu, koji stupa na snagu od 1. januara naredne godine, predviđene su žestoke novčane kazne i za najmanji prekršaj.

Elektronska fiskalizacija, kojoj su se u početku protivili poslodavci, podrazumijeva da se sve nove registar kase povežu sa Poreskom upravom, odnosno da se svi izdati fiskalni računi objavljuju na internetu u bazi Poreske uprave.

Aktuelni model fiskalizacije koji podrazumijeva stare registar kase i izdavanje fiskalnih računa, pokazao se kao prevaziđen, jer su dovitljivi trgovci i ugostitelji, naročito na primorju tokom sezone, uvijek nalazili način da ne izdaju fiskalne račune ili da izdaju neispravne. Na taj način se država, godinama nazad, potkradala za desetine miliona eura na godišnjem nivou.

Dnevne novine, zbog izuzetnog značaja ovog zakona i kompletnog postupka, objavljuju većinu slučajeva gdje su predviđene kazne za nepoštovanje ovog propisa.

Novčanom kaznom u iznosu od 8.000 eura do 40.000 eura kazniće se pravno lice, ako ne izdaje fiskalne račune korišćenjem fiskalnog servisa ili ne primijeni postupak fiskalizacije u trenutku prodaje putem stalne internet veze, koristeći fiskalni servis i ne dostavi Poreskoj upravi podatke sa samonaplatnog uređaja sa kojeg obavlja oporezivi promet.

Istom kaznom kazniće se ako programsko rješenje, koje koristi fiskalni servis, omogućava neizdavanje fiskalnih računa i omogućava izbjegavanje postupka fiskalizacije izdavanja računa.

Takođe, kazna do 40.000 eura slijedi za obveznika fiskalizacije ako u slučaju prestanka rada fiskalnog servisa ne evidentira račune u knjizi, koja je prije početka upotrebe ovjerena od strane Poreske uprave.

Najveća kazna je predviđena i ako obveznik fiskalizacije ne koristi fiskalni servis u off-line modu bez podatka o jedinstvenom identifikacionom kodu računa, u slučaju kada djelatnost obavlja na području na kojem nije moguće uspostaviti internet vezu za razmjenu podataka sa Poreskom upravom.

Zakon je predvidio i velike novčane kazne ukoliko se pravilno ne obavlja fiskalizacija.

Novčanom kaznom u iznosu od 4.000 eura do 20.000 eura kazniće se pravno lice, ako izda račun koji ne sadrži propisane podatke.

Istom kaznom, obveznik fiskalizacije biće kažnjen ako za potrebe sprovođenja postupka fiskalizacije ne koristi certifikat za elektronski potpis izdat od davaoca usluge certifikovanja u skladu sa propisom.

Kaznom do 20.000 eura biće kažnjen i fiskalni obveznik ako u roku od 24 sata, prije početka korišćenja fiskalnog servisa za izdavanje fiskalnog računa ne dostavi Poreskoj upravi elektronskim putem podatke o svim poslovnim prostorima u kojima obavlja djelatnost i to za svaki poslovni prostor odvojeno.

Zanimljivo je da propis sadrži i kazne za neuspostavljanje internet veze koja je presudna za elektronsku fiskalizaciju.

Obveznik elektronske fiskalizacije (pravno lice) kazniće se kaznom od 4.000 do 20.000 eura, ako u roku od dva dana, od dana prekida stalne internet veze, ne uspostavi elektronsku vezu i ne dostavi račune Poreskoj upravi. Istom kaznom biće kažnjen, ako ne obavijesti Poresku upravu o nemogućnosti ponovnog uspostavljanja internet veze.

Ista kazna je predviđena ako u roku od pet dana, od dana prestanka rada fiskalnog servisa, ponovo ne uspostavi rad fiskalnog servisa ili u ovom roku o tome ne obavijesti Upravu na propisanom obrascu ili ne dostavi na prenosivom mediju ili putem eservisa do desetog u tekućem, za prethodni mjesec, sve izdate fiskalne račune.

Zakon predviđa i novčane kazne, u iznosu od 3.500 eura do 15.000 eura, za tehničke prekršaje iz oblasti elektronske fiskalizacije.

Tom kaznom će se kazniti obveznik ako ne poveže oznaku operatora i jedinstveni matični broj operatora i jedinstveni matični broj lica koje izdaje račun, ali i ako ne dostavi Poreskoj upravi prijavu oznake operatora.

Kazniće se istom kaznom ako ne dostavi Upravi potvrdu o nemogućnosti uspostavljanja internet veze, izdatu od strane regulatornog organa nadležnog za elektronske komunikacije prije korišćenja fiskalnog servisa i Poreskoj upravi ne dostavi odgovarajuću potvrdu.

Testna verzija elektronske fiskalizacije biće spremna 17. decembra, a propis će početi da se primjenjuje od 1. januara. Elektronsku fiskalizaciju podržala je i nova vladajuća većina.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]