Ko ne ustane na himnu Crne Gore platiće kaznu do 2000 eura

26
sa sjednice Vlade

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore kojom se uvodi obaveza ustajanja  prisutnih prilikom izvođenja himna Crne Gore, kao i odgovarajuća kaznena odredba ukoliko se prekrši ova kaznena odredba, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon današnje sjednice Vlade.

“Uvodi se obaveza javnih ustanova čiji je osnivač država odnosno opština da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smješteni ti organi i te ustanove. Takođe u Prijedlogu izmjena i dopuna zakona uvodi se obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne Crne Gore kao i odgovarajuća kaznena odredba ukoliko se prekrši ovaj član zakona. Kazna fizičkim licima za neustajanje prilikom izvođenja himne Crne Gore iznosiće od 300 do 2.000 eura“, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon sjednice.

Novim zakonskim rješenjem je predviđeno da je obaveza opština i javnih ustanova čiji je osnivač država ili opština da viju državnu zastavu.

Izmjenama i dopunama se Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore usaglašava sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane novčane kazne za prekršaje. Kazne za pravna lica kreću se od 300 do 20.000 eura, za fizička lica od 300 do 2.000 eura, a za preduzetnike od 300 do 6.000 eura.

“Obavezom isticanja državnih simbola postiže se standardizacija i simbolička i identitetska usaglašenost socio-kulturoloških okvira datog prostora, njegove tradicije i istorije. Na taj način se u Crnoj Gori, kao i u svakoj drugoj državi, iskazuje poštovanje prema njenim državnim obilježjima i njenom identitetu. Definisanjem sadržaja i formi državnih simbola označuju se dominantni i autentični motivi, koji su svim stanovnicima Crne Gore jednako prepoznatljivi i jednako ne ugrožavaju njihova nacionalna ili religijska osjećanja. Na tom fonu su i izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti,” dodao je ministar Bogdanović.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog zakona o državnim nagradama. Zadržano pet nagrada. Izmjena je ta da se Njegoševa nagrada dodjeljuje za ukupno stvaralaštvo, a ne kao do sada za jedno djelo. Trinaestojuslka nagrada dodjeljuje se za sve oblasti rada i stvaralaštva.

“Novim Zakonom zadržali smo pet dosadašnjih državnih nagrada, s tim što im je koncept promijenjen, pa će tako Njegoševa nagrada i nagrada Petar Lubarda ubuduće se dodjeljuivati za ukupan stvaralački opus, a ne za jedno djelo, kako je to do sada bilo proisano. Takav koncept prati i adekvatna promjena načina predlaganja dobitnika i samog postupka dodjeljivanja ovih nagrada. Trinaestojulska nagrada će se i dalje dodjeljivati kao godišnja i nagrada za životno djelo, ali su ovim Zakonom preciznije definisane oblasti za koje se može dodijeliti, da bi se na izbjegla dosadašnja praksa po kojoj je i ova nagrada pretvorena u nagradu za kulturu i umjetnost, već se sadašnjim rješenjem ona dodjeljuje i drugim oblastima društvenog djelovanja”, kazao je on.

Prema njegovim riječima iz istih razloga, propisano je da se u jednoj oblasti godišnje može dodijeliti samo jedna godišnja nagrada.

“Zbog toga što je namijenjena svim oblastima društvenog života prihvatili smo sugestije iznijete tokom javne rasprave da se broj članova žirija poveća sa dosadašnjih pet, na sedam, kao i da se Trinasrojulska nagrada za životno djelo umjesto dosadašnje dvije godine, ubuduće dodjeljivati svake treće godine. Koncept nagrada Miroslavljevo jevanđenje i Oktoih nije mijenjan, pa će se one i dalje dodjeljivati kao godišnja nagrada za tekuću izdavačku produkciju, odnosno za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja učeničkog i studentskog standard,” pojasnio je Bogdanović.

Om je dodao da se očekuje da se promjenama sadržanim u novom Zakonu o državnim nagradama obezbijedi bolji način vrednovanja umjetničkih dostignuća, cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora koji pretenduje na nagradu, utemelji institucionalna organizacija i realizacija poslova koji prate dodjelu državnih nagrada, a samim tim doprinese jačanju značaja ovog instituta i boljoj valorizaciji crnogorskog kulturnog i duhovnog nasljeđa.

CDM

26 KOMENTARI

 1. U srećnim zemljama ne moraš plaćati
  porez, dovoljno je ustati kad intoniraju
  državnu himnu.
  I staviti desnu ruku na srce!

 2. Seljober
  “…Jasno je da nijesi baš inteligentan a nijesi vala bi obaviješten. U Americi ne postoji zakon za uvredu himne pa se …”

  Seljoberu mlađahni, vjerovatno imaš malo godina
  pa si o Vijetnamskom ratu samo nešto napabirčio
  iz priča starijih. Nijesi čuo za prvo javno demonstrativno
  spaljivanje “stars and stripes” od strane američkog
  građanina. Do tada zakona o takvom incidentu nije postojalo.
  Nakon toga događaja Vrhovni sud SAD se odredio
  da demonstrativno skrnavljenje (spaljivanje) zastave
  od strane građanina, na javnom mjestu, zbog nekog
  političkog protesta protiv Administracije – nije krivično djelo.
  Dakle, sada zakon postoji, seljoberu.

 3. Ko si ti koji se potpisuješ kaom “desna ruka na srcu, lijeva u tuđem špagu”? Jasno je da nijesi baš inteligentan a nijesi vala bi obaviješten. U Americi ne postoji zakon za uvredu himne pa se zbog toga ne može kazniti. A pogledaj što bi se desilo da se to uradi u Njemačkoj, Francuskoj, Japanu, Indiji, KINI…..
  zbog toga se prvo informiraj pa piši bezimeni.

 4. Krajem šezdesetih, u vrijeme žestoke eskalacije
  američke agresije na Vijetnam, neki građanin iz
  Kanzasa ili Oklahome, svejedno, protestujući
  protiv bestijalnih zločina protiv vijetnamskog naroda,
  javno na trgu spalio američku zastavu!
  Uhapsiše ga.
  Došla stvar do Vrhovnog suda SAD. I, Vrhovni sud je
  stao na stanovište da građanin, u znak protesta
  protiv neke vladine odluke, ima pravo i da
  spali “stars and strips”!

  Ako ste pratili, nedavno je jedan američki košarkaš,
  dok se intonirala njihova himna na nekom igralištu
  u Čikagu, nečim nezadovoljan, okrenuo leđa.
  Tramp je bijesnio po svojim medijima, prijetio.
  Ćić!
  Nije se usudio podići tužbu, jer su mu valjda
  naknadno savjetovali, da bi tužba pala.

  Hoće li to da nas Bogdanović disciplinuje, da moram
  ustati i u svojoj kući kad na televizoru gledam i
  slušam intoniranje Sekulinih strofa?
  Ne pada mi na pamet da aktuelne državne simbole
  vrijeđam ili skrnavim.
  Dopustite mi samo da budem indiferentan prema njima.
  I da me pendrekom ne tjerate da ustanem
  za vrijeme intonacije.

 5. Nočas Generalna proba u Perperu! Kada kapacitet tarase bude popunjen, naravno uz prisustvo brojnih Crnogoraca(Ranko bazen, Grujo, Pero Gurdić, Dančulovina i Čuveni Balšić) gazda Mišo će puštati Crnogorsku Himnu nekoliko puta, da navedeni demonstriraju kako se ustaje. Molim gazdu da Himnu pusti najmanje sedam, osam puta jer navedeni još neznaju rječi iste.
  Isto tako molim građane da se okupe u što većem broju da im imenovani pokažu kako se voli svoja Himna i poštuje Država Crna Gora!
  Posle toga navedeni glumci vas vode na posluženje u “Troju” kod Sveta, đe će vas do jitarnjih sati uz muziku zabavljati, CECA, SEKA, DARA, SAŠA MATIĆ I OSTALE SRBIJANSKE ZVJEZDE.
  Ljep pozdrav!

  • Sto je Towne, ne dize Ti se na himnu?
   A na sto Ti se dize ?
   Nisi patriot?
   Pa svakako, sete bandiera i trocrkvas
   si, svastocino.
   Motaj slatku pjenu djecici.
   Sav si zapjenio od bijesa prema
   Crnoj Gori. Patrijarh, Tvoj je albanac,
   od Hota, kako sam veli, Amfi sotonic.

   • Što je devojčice, čemu nervoza? Ajde uozbilji se i kreni sa sedam, osam pseudonima, kreni da vardaš po portalu.
    Ne pituraš više po bazenu,nema piture ili te ravnatelj otkačio? Piješ li još po četri boce coca cole od po dvije litre, i jesi li konačno počeo vračati dugove ljudima ili si u u onom desnom krilu Spuža okajao grjehove, zbog istih?
    Čuveni pisac, književnik, prrvarant i laćaroš.Imao bih ti još mnogo toga dodati, ali ću te pošteđeti, žao mi te jer si žali Bože Kotoranin.
    Mislim da nije škodilo malo poznanstva sa tvojim “životopisom” tek toliko da.ljudi znaju sa kime imaju posla.
    Reko sam ti ja, da one preostale tri četvrtine nećeš dobiti.
    Imam ja još dosta toga o tebi iznjeti, samo lagano.
    Čovjek tvoga karaktera, nikada ne može biti Crnogorac. Previše je sito Crnogorsko gusto, da bi takve splačine prolazile kroz njega.
    I zapamti, ja imam svoju Državu Crnu Goru, a ljubav prema njoj je tolika da.je tvoja prljava retorika ne može poremetiti. Zalud me vezuješ sa onima sa kojima ja nemam nikakve veze.
    Naravno uz dužno poštovanje svim ljudima različitih Vjeroispovjesti.
    Tu je gnjido opisana razlika između mene i tebe.

    • Vidi se da si izkompleksiran Towne, a i U zabludi si o mnogo
     cemu, nisi odmakao od okulara
     kinoprojektora i vratarenja u
     kino sali.
     Mogao bi se malo kultivisati,
     setebandjerasu , u Perper Ti ne
     svrces, jer Te vataju pundravci,
     pretakajuci patriotu.
     Treba Te pretociti kroz piriju!
     Ja polozih cvijece na Tudjemil, a
     Ti indoktrinirani kinormpalijo,
     postade holivudski portparol.
     Oli ostaviti ” otisak” u Santa
     Monica?
     Zastupas sve dekadencije i ne
     postujes drugacije, iako tvrdis
     suprotno.
     Tvoja Tjeskoba je povelika!
     Njisu li palme grane ???

     • Ko ce o kompleksu vengo ti vucibatino i splacino ! Jer te kompleks i zlo pojelo i zalud ti svi novci po spagima smetu!

 6. …a ko krade-pljačka tu istu državu-i “voli” himnu dok se ne “nakrca” ka nekad brodovi pokonje JUGOOCEANIJE..nagrađuje se napredovanjem u vlasti..a narod plaća gi plaća (poziciju i opozciju-malo više od ništa!!!)..E bo ,evo brezmalo trideset godina-zobanja obadalije goveda i magaraca..PIONI-ra…kaspina i grobara sa Dedinja i Banskije dvori Zagreba…?

 7. Divlji, ostrašćeni cinici banalizuju i predu u prazno! Ti si otpad koji je ispao sa smećare prije Lovanje! Seli jado!

 8. Došlo vrijeme da nas oni koji su popljackali drzavu,koji vrse utaje poreza i imaju milionske dugove za isti,podučavaju patriotizmu?
  Ostaje nejasno,sto se dogadja sa onima koji čučnu tokom intoniranja himne ili legnu na ledja ili stomak?
  Da li je zbog takvih ovaj raspon kazne od 300-2000 evra?
  Ili sto se dogadja ako cujemo himnu tokom voznje?Da li treba da se zaustavimo posred puta i kao nekad milicioneri 4.maja na godisnjicu milog vam Broza stojimo mirno pored vozila?
  Predlazem,da Vlada uradi jedan ilustrovani dodatak u Dnevnim novinama ili Pobjedi gdje ce narod iz tog uputstva vidjeti kako se treba ponasati u slucaju intoniranja himne.
  Takodje,smatram da prvih mjesec dana od primjene Zakona,ne treba odmah kaznjavati narod vec samo ukazivati na greske.
  Bogu hvala,ima ljudstva.Tu je nasa milicija,Dps-Sd aktivisti,Crnogorski pokret,savjesni gradjani koji bi kasnije uredno najblizoj milicijskoj stanici prijavili one koji krse Zakon,Bokeljska mornarica koja ima veliko iskustvo u odbrani drzave Austrougarske u Velikom ratu,pogotovo iz Januara 1916…Fides et honor!…ima dosta savjesnog,patriotskog svijeta..

  • …na lovćen 13.januara.1916-sa maškinom u ruke-da popravlja izbušeni Grob Njegošev na Lovćenu…Danu bre,Bokelj-Ljuta momčino sa potoka ZVIJERonjka…sa dna od dna Škaljara…?!

   • Drzi se teme Jole.
    Oli ustajati na himnu ili ces se za slajpik vatati?
    Basta li Ti prckati trockisto ?

    • ..iz one “hrabre maškin čete” -LOGISTIČARA na Lovćen-U 13.siječnja.1916.godine-reci nam ISKRENO koga VIŠE VOLIŠ ili NAŠU HIMNU-ili NAS S’BRDA GORE, što smo ti !”ŠLJEGLI”(brez vašeg izravnog suglasja)..nota bene na NAŠE DUKLJANSKO-CRNOGORSKO MORE..evo daće bog više od jednog MILENIJUMA…?!

     • Ostavi se grobova Jole.
      Tvoja ruka, vise ne kopa rake ,unesrecenih Jugovica.
      Mnoge ruke iz grobova se pruzaju,
      znas li prema kome idolopoklonioce ?

   • Neviđeni paradoks! Viđi, Jole, ovizi što poharaše crnogorska nacionalna bogatstva, uče nas, neporočne, kako se poštuje i voli Crna Gora!!

    Jadna li je država koja represijom hoće da naćera svoje građane da poštuju njene simbole uz prijetnju pendrekom!!
    Gdje to mi živimo? Takav zakon nigdje u svijetu ne postoji.

    • Evo sada postoji !
     Navikavaj zadrigli zadribanditu,
     Crna Gora dize prst !
     Kome se ne svidja , neko “Tamo
     gdje zri limun zut” !

    • Piano, piano , va lontano!
     Jole U-stao, ide u Gornju Lastvu,
     da slusa tamburice, umjesto himnu!
     Cekat ce ga sa pocastima, oni
     pitur iz knjiznice, u Donjoj Lastvi!
     Imat ce se sto cuti.
     Bokelj tunake ne smije.
     Ako jos dodje oni iz Cacova sa velecasnima bit ce diskusije!

     • ..ti/vi niste ni znali za Gornju Lastvu-jerbo ste “tamburali” po Vrmcu za bekicama-bekanima poput tebe dražni Balsic-u…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].