Kocka i zavisnost od interneta su nove vrste bolesti zavisnosti

0

dr Dragan Čabarkapa

Kotor je minulog vikenda bio domaćin desete jubilarne škole o bolestima zavisnosti, koja je okupila eminentne stručnjake iz regiona.

Škola se održavala u hotelu Cataro i u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti.

Profesorica Slavica Đukić Dejanović je, u okviru kontinuirane edukacije koja se sprovodi u Crnoj Gori, održala dva veoma značajna predavanja za zaposlene u Psihijatrijskoj bolnici i ostale učesnike skupa, kazao je za Skala radio Dragan Čabarkapa, direktor Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti.

“Kad  nešto traje deset godina, poput ove škole, onda to znači garanciju njenog kvaliteta, znači da je postignuta svrha i da je ovaj naučni skup jedan od najvrijednijih koji se održava u ovoj oblasti na našim prostorima“, kazao je Čabarkapa.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih bivših jugoslovenskih republika, a rukovodilac škole je bila profesorica Đukić-Dejanović.

Posebna zanimljivost su uporedna iskustva i najnovija naučna saznanja koja se prate u svijetu i prenose se na ove prostore.

Na konferenciji je bilo i određenih polemičkih diskusija i stavova, posebno iz škole koju zastupaju kolege iz Hrvatske i iz Makedonije, što je doprinjelo kvalitetu rada i vrijednosti ovog skupa, izdvojio je Čabarkapa.

Bolesti zavisnosti su u porastu svuda u svijetu i to je velika pošast savremenog doba.

Pojavile su se i nove vrste bolesti zavisnosti kao što su kocka, zavisnost od interneta, itd.

Na našim prostorima posebno je veliki problem alkoholizam, čulo se na  naučnom skupu u Kotoru.

Zaključeno je da se i u buduće nastavi održavanje ove škole.

Osim teme o bolestima zavisnosti, ovoga puta je razmatrana i forenzička psihijatrija koja se odnosi na sudske pacijente kojima se izriču sudske mjere obaveznog liječenja od bolesti zavisnosti uz boravak u zdravstvenoj ustanovi.

Na konferenciji su iznešena najnovija dostignuća u toj oblasti i dat je pravac daljeg napretka za rješenje i ovog pitanja, kazao je Čabarkapa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].