Kod mladih je prisutna česta zloupotreba ljekova koji izazivaju zavisnost

0
dr Marina Roganović

Dr Marina Roganović

audio: dr Marina Roganović

U pokušaju pronalaska sebe, mladi su skloni da uzimaju razne ljekove i supstance.

Po pravilu je prisutno uzimanje više psihoaktivnih supstanci, rijetko uzimaju samo jednu.

I kod odraslih je primijećen rast zavisnosti od ljekova, a to su sedativi, hipnotici, aksiolitici, ali isto tako prisutna je i zavisnost od analgetika odnosno ljekova protiv bolova, za Skala radio je saopštila dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Najkorišćenija supstanca su benzodiazepini i to ne samo kod nas nego i u svijetu, pa se smatra da ih 10% stanovnika u svijetu redovno koristi.

To je vrlo ozbiljan problem po riječima dr Roganović, jer ako se koriste van kontrole duže od šest mjeseci, izazivaju zavisnost kod jedne trećine pacijenata.

Kod mladih je posebno česta zloupotreba, naročito kombinacija alkohola i benzodiazepina što može biti fatalno zbog depresije respiratornog centra.

Loša strana upotrebe ovih ljekova je mogućnost nastanka zavisnosti i pojava apscinencionalnog sindroma.

I trudnice, naglašava dr. Roganović moraju znati da ukoliko su koristile benzodiazepine njihova djeca mogu imati posljedice.

Česta je i zavisnost od analgetika, što se posebno odnosi na trodon.

Ovaj lijek se zloupotrebljava na način što ljudi misle da sami mogu da izliječe sebe od zavisnosti, naročito od heroina uzimanjem velike količine trodona.

Ove pojave i navike su veoma opasne i svaki mladi čovjek posebno mora da razmisli prije nego što uzme tabletu koja mu se nađe pri ruci na zabavama, žurkama itd, da ishod može biti fatalan.

Takođe sve pomenute suprstance mogu izazvati zavisnost, poručila je dr Roganović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]