Kod normalnih je izbor život, a ne vlast

4
Slavko Mandić

Između zdravlja naših građana, tačnije njihovih života i izbora u Nikšiću, nova vlast je izabrala izbore. Držaće zatvorene crnogorske gradove i sve u njima dok ne „oslobode“ Nikšić, nadati se je od njih samih, jer su postali ogledni primjer rastakanja države, od čega se ježi i dobar dio onih koji su im dali podršku na prethodnim parlamentarnim izborima. Ne može se više na lažima barjačiti niti populizmom hraniti iluzija da je priča o slobodi završena i da sad slijede dritanovijanska hapšenja uzduž i poprijeko korumpirane polovine Crne Gore, kako reče ne trepnuvši ovaj umac s čvrsto stisnutim buzdovanom u ideološkoj desnici.

Postaje jasno mnogima da jednokratna novčana pomoć, pristigla iz sefofa kreatora pokušaja razbijanja Crne Gore, prošlogodišnjih litijašenja crnogorskim gradovima bez prestanka uinat koroni koja nas desetkuje svakoga dana, za cilj nema pomoć gladnom narodu, koji su ovi novi na prečaš najeli, kako zbore, nego upravo njihovo siromašenje koje tek treba da uslijedi kada se za koji mjesec potroše novci od nezakonitog zaduženja teškog skoro milijardu. Osjeća se u zraku kako se brzo topi ona ogromna prednost koju su klerikalni politikanti imali u gradu boksita i kako polako nestaje podrška onima koji su bučni kvazi zagovornici pravde, jednakosti, suživota, vjerske tolerancije, poštenja i na koncu slobode koja je stigla u posljednju URU. Da, posljednju, vidljivo je sad već i onima koji drže dobro zatvorene oči nad sopstveno sudbinom.

Zatvaraju se tržni centri, teretane, kladionice, igrališta. Zbunjena đeca od prekomjernih autora svekolikih mjera opet idu na programe uči doma. Ko zna koliko će to trajati, jer, kako reče ministarka zdravlja u još jednoj novoj vešti, pooštrene mjere treba da daju rezultat tokom sljedeće neđelje. Neće, zna ministarka, njihove mjere ništa popraviti. Cifre se nižu istim redom u velikom broju svakoga dana. One koje govore o broju zaraženih ali i one o broju umrlih.

Mogla je ministarka i njen šef, ako on može biti bilo kome šef, da zatvore granice i spriječi ovaj zdravstveni haos od kojega se stidi Crna Gora. Mogla je, ali joj nijesu dali da spašava živote, jer su prioritet izbori u Nikšiću. A što je sa Hipokratom, gospođo ministarko? Ona Nušićeva, razumije se.

Pa valjda je svakome jasno da se bije, kako reče jedan od sedmobataljonaca, izvjesni Bokan, naše gore list, stalni gost srbijanskih medija bliskih do gole kosti vladajućem Vučiću, da će ljudi da se okupe u Nikšiću iza ideologa litija, koje su bile, ni manje ni više, nego prava mala Kosovska bitka. Ludost, glupost, i još svašta uz to, na jednom mjestu, po sred srbijanskog Happy televizijskog crnila.

Nema zatvaranja granica dok se ne zatvore birališta u Nikšiću. Vlast je odlučna da za pokušaj novog parčeta vlasti u ovom gradu, kako rekosmo na početku priče, žrtvuje one koji se odbranit ni od korone ne umiju. Pa bilo sa ove ili one strane. Sjetićemo se da je podlegao u vjerovanju da korona nije to što kažu pravi eksperti, a ne ovi uvezeni od kojekude, vrh Srpske pravoslavne crkve. Nije spasa bilo ni u tamjanu koji, kako se govorilo liječi sve, pa i ovu gubu od bolesti.

Kada se završi borba za Nikšić, kako to govore u sloganu poreklom Crnogorci, možda će otpočeti ona za spas sopstvenog naroda. Jasno je da  Vlada niti zna niti  umije da donese a kamo li sprovede mjere epidemiološke zaštite. Zato to od nje više ne treba ni tražiti. Ona jedino još može da drži protočne granice prema „našim“ Srbima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova čiji je jedini zadatak da tačno zaokruže što im je u amanet ostavljeno, razumije se, uz određenu apanažu koja prirodno ide takvim ljudima uz takvu rabotu.
Premijer, doveden od nekuda, uz posredovanje klero-fašističke svijesti nečega što ima ime Raković, kako je sam saopštio javnosti na turbo tv rijaliti happy Marić-Vučić dvojcu bez kormilara, za stotinu dana vladanje pokazao je kako funkcioniše obrnuti proces alhemije na djelu. Pomjerač brda i planina uspio je, uz pomoć svojih spoljnih „eksperata“, dovedenih od spoljnjeg srpskog sveta, da uništi za samo sto dana ono što je decenijama stvarano.
Istina, postavio je četvororučicu, a ova izvjesnog Iznoguda, bivšeg boksera i cirkuskog harmonikaša, voštanu figuru koja se topi od vlastite pizme, za eksperta kulture. Ova dramska prikaza, ili prikazanije na jeziku koji se ljubi više od ovog domaćeg koji bi da ukine, izazva bijes Cetinjana pa kad viđe đe je udario, vrnu se u katakombe i bjež glavom bez obzira.

Još se nije vrnuo, a đe je, ne zna ni on sam.

Slavko Mandić

4 KOMENTARI

 1. Konačno smo se objedinili u borbi protiv ovih klero razbijača države i ljudi.
  Izdajnici ostaju sami a ni sa sobom to ne umiju.
  NIKŠIĆ OSVIJETLI ZORU!
  RAZGRNITE MRAK!

 2. Za vladanja Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina u zakonu o”zimovnicima” širom Sibira, jedno od pravila je bilo da logoraši ne idu na rad ako je spoljna temperatura ispod -51 stepen i iznad +51 stepen C.
  Cinizam izdignut na nivo apsurda, kakav je sebi mogla da dozvoli nekontrolisana diktatura, ali i da se podsmjehne svojim podanicima. Sa mnogo mane smisla za humor, ali i istm dozom cinizma zvuče saopštenja o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, koja dobijamo od ne baš aktuelne vlasti. Drastično će se popraviti epidemiološka situacija čim se zatvore parkovi, javne površine, savjetovališta za bračne zajednice, brijačnice na suvo,fakulteti za instant diplome (nijesu među mjerama, ali se na tome radi), ali nikako da se zabrane okupljanja po vjerskim (čitaj pravoslavnim objektima) okupljanja na vjersko-nacionalim, predizbornim skupovima i na kraju ove, namjero preduge rečenice, zatvaranje državnih granica. Moguće da mi se potkrala greška jer bi ova vlada htjela da potre granice i da nas uvede u “SRPSKI SVET”.
  Broj inficiranih u Crnoj Gori je na optimalnom nivou, a n i broj preminulih nije za potcjenjivanje . Uz dužno pošovanje žrtvama i izrazima najdubljeg saučešća nihovim porodicama (ovo nijesu riječi miistarke već moje)ne mogu se oteti dojmu da u svem ovom ludilu ima nekog sistema. Istina ne kao Hamletovog već nekog mnogo prizemnijeg, da se računa koliko će nas preminuti prije popisa, a da se onda na brzinu štancuju nove lične karte.Za izbore u Nikšiću to je tek “PROBNI BALON”.
  Ukoliko sve ovo ne da očekivane rezultate tu je i plan “B”. Sprovešće ga ministarka “četvororesoruša” uz obilatu pomoć kulturnog eksperta, dopisog člana žirija “ZVEZDE GRANDA”.Sve može u Crnoj Gori, ali nadam se još koji dan, a onda – Vidimo se!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]