Kokot u Perastu vjekove broji

5
Gađanje kokota ( foto: montenegro trave)

U  kapetanskom Perastu danas se održava drevni običaj Gađanje kokota, u čast slavne pobjede Peraštana nad Turcima 1654. godine Peraštani su tada savladali brojno moćniju tursku vojsku na čelu sa Mehmed agom Rizvanagićem.

Ovaj običaj  prati bleh muzika ispred crkve Svetog Nikole i Bokeljska mornarica koja će odigrati tradicionalno kolo.

Poslije Mise u župnoj crkvi, počinje gađanje kokota, koji će po tradicij biti postavljen na plutači na moru, 150 metara od obale.

Onaj ko pogopdi kokota po običaju dobija šugaman sa izvezenom godinom gađanja i godinom pobjede Peraštana u pomorskoj bitci sa Turcima.

Pobjednik je dužan da prisutne časti demižanom vina.

Fešta je svake godine ispraćena sa velikom pažnjom medija i brojnih Bokelja  i gostiju koji su ovih majskih dana u Boki Kotorskoj.

5 KOMENTARI

  1. Sasvim prijerodno? Onamo đe kokoške kometarišu, tamo su,deboto,na glasu kokoti-kojima je od preše humanitarna zaštita od bande kokošaka….?

  2. Bokeljska mornarica NIJE svakom prigodom igrala kolo !
    Dakle, izmjena u tradiciji u tom dijelu.
    Bolje bi bilo da se tradicija mijenjala u tome da se kokot ne gadje, jerbo je to nehumano, nego neki drugi, civilizovaniji nacin proslave u duhu proslosti

  3. Treba tog “kokota” y Perastu odmah skloniti u najblizu americku ambasadu, kao sto je sklonjen onaj “Pdgoricanin” pre neki dan u Kumanovu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].