Kolektivni imunitet je bedem pred virusom malih boginja

0
mališan u naručju omiljene doktorice Vesne Mačić

dr Vesna Mačić

Kada nema kolektivnog imuniteta, ni vakcinisana djeca nisu zaštićena, poručula je roditeljima pedijatrica dr Vesna Mačić, načelnica dječijeg dispanzera kotorskog Doma zdravlja.

Gostujući u našoj emisiji “Skalin parapet“, ona je apleovala na roditelje da vakcinišu svoju djecu vakcinom MMR.

Ljekari su znali da gube stručnu bitku sa internetom, jer je tamo sijaset dezinformacija i nestručnih objašnjenja.

Dr Mačić je kazala da nas samo epidemija može otrijezniti, što se na žalost i događa u okruženju.

Kolektivni imunitet, kada su u pitanju male boginje, pada u posljednje četiri godine u Crnoj Gori.

Sada je na oko 55 odsto, kazala je dr Mačić i podsjetila da je problem sa vakcinacijom MMR počeo prije četiri godine i to upravo u Kotoru, kada su roditelji počeli da izražavaju sumnju, čitajući razne časopise i portale koji su krenuli da kruže cijelim svijetom.

Dr Mačić je već tada osjetila problem i pozvala predstavnike Instituta za javno zdravlje da u savjetovalištu kotorskog dispanzera pojasne problem, ali bezuspješno, kako je kazala.

Internet je uzeo maha i dezinformacije su se širile, ali dr Mačić donekle razumije mlade roditelje, zbog otpora vakcinaciji koja je rezultat straha, ali i nedovoljne obaviještenosti.

Međutim, objašnjava ona, ne treba se informisati putem portala i medija, već dilemu oko vakcine pritiv malih boginja treba rješavati sa stručnim i ljudima od povjerenja.

“Kad kao ljekar sa radnim iskustvom od 36 godina sve argumente saopštim, onda im kažem da sam svoje unuke vakcinisala i više nemam ni jedan odgovor“, kazala je dr Mačić.

“Na žalost, epidemija je pred našim vratima. U Rumuniji je u martu odnijela 17 života, a oboljelo je preko 20 hiljada mališana. Epidemija je i u Makedoniji i Beogradu”, podsjeća dr Mačić.

“Srećom, sada kada je podignut nivo znanja o važnosti vakcine, roditelji sami dolaze da vakcinišu svoju djecu protiv malih boginja ili vodenih kozica. Crna Gora je  imala jedan od najzavidnijih procenata vakcinacije u Evropi. On je iznosio preko 97%, kao što je to danas u Skandinaviji”, kazala je Mačićeva.

Ona ukazuje na još jedan problem kod nas.

“Da bi dječija populacija bila zaštićena, u toj državi mora biti vakcinisano preko 95% djece. Tako se stvara kolektivni imunitet koji čini bedem, štit od virusa. Mi smo taj procenat imali do prije 4 godine. U toj mirnoj, decenijskoj situaciji opšte kolektivnog imuniteta, djeca su primala vakcine MMR sa godinu ili godinu ipo, prvu dozu a drugu tek polaskom u prvi razred. Taj kalendar još uvijek važi. Danas, kada pada kolektivni imunitet, imamo situaciju da nam je svako drugo dijete vakcinisano i kada virus uleti onda ruši sve pred sobom. Tada nijesu samo nezaštićena nevakcinisana djeca već i oni mališani koji su primili samo jednu dozu. Ko ima pravo da ugrožava na ovaj način djecu”, pita se dr Mačić, i zato treba probuditi svijest roditelja, poručila je ona.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]