Kolinda Grabar-Kitarović u Boki Kotorskoj

1
posjeta Kolinde Grabar-Kitarović

Predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori danas je posjetila HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, prenosi radio Dux.

Ispred Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi dočekala ju je  djevojka odjevena u tradicionalnoj bokeškoj odori.

Izaslanstvo je bilo u sastavu: Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HDZ-a Dubrovnik Branko Bačić, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, Nikola Dobroslavić župan Dubrovačko-neretvanske županije, kao i saborski zastupnici Ante Babić i Frano Matušić.

Kolinda Grabar-Kitarović ispred Doma "Josip Marković" u Donjoj Lastvi

U posjet su je  primili: Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum” i član Predsjedništva HGI-a  Adrijan Vuksanović, predsjednik HGD-a Crne Gore Mirko Vičević, predsjednik podružnice HGD-a Bar Vlado Maruvčić, a sastanku je nazočio i biskup kotorski Ilija Janjić.

Ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović na veliku žalost nije mogla nazočiti susretu zbog neodgodivih obveza u Vladi.

Kolinda Grabar-Kitarović ispred Doma "Josip Marković" u Donjoj Lastvi

Kolinda Grabar-Kitarović je hrvatska političarka i diplomantica, bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008.

Od 2008. do 2011. bila je na dužnosti veleposlanice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od srpnja 2011. je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Prva je žena u povijesti NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika, kao najviše rangirana žena u NATO-u.

“Hvala vam lijepa na ovom srdačnom dočeku danas ovdje u prekrasnoj Boki. Boka je predivna u svako doba godine i u svako vrijeme. Novinari me stalno pitaju  je li to što posjećujem Hrvate u dijaspori jezičac na vagi ovim izborima. Ja uopće ne razmišljam na taj način, jer meni je to pitanje gotovo uvrjedljivo, zato što sam došla ovdje k vama, ne samo biračima i hrvatskim državljanima, nego kao dijelu tog našeg istog naroda, istog nacionalnog vijeća. I to što vi živite preko granice ne znači da ste po bilo čemu za mene drugačiji od bilo koga u Hrvatskoj. Danas smo došli pokazati da ćemo iskazivati to poštovanje, ali posebnu brigu o Hrvatima izvan Domovine kao predsjednica Republike Hrvatske, jer ako išta to je jedna od tih stvarnih ustavnih ovlasti Ustav hrvatski nas obvezuje da štitimo Hrvate izvan Domovine, da im pomažemo u svakom pogledu, a pogotovo kao predsjednica koja sukreira vanjsku politiku koja se onda mora voditi i prema Crnoj Gori i prema drugim susjednim državama i svugdje gdje je naše iseljeništvo, da se pomaže na svaki mogući način. Učinit ću sve da promijenimo tu kulturu nečinjenja u Hrvatskoj. Ono što nama općenito nedostaje  u Hrvatskoj. Znam s kakvim se problemima susrećete, svjesna sam toga, posjetila sam Crnu Goru više puta, razgovarala s ljudima i doista čestitam vam i duboko zahvaljujem na svom vašem radu i trudu koji ulažete svako na svom području kako biste okupljali naše Hrvate i kako biste njegovali tradiciju, identitet, samosvijest, vjeru u sebe i njegovali veze s Domovinom”, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

tekst i foto: radio Dux

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].