Kolo kao trajan dokument u obnovljenom odjeljenju Bokeljske mornarice

2
Ministar Kulture Pavle Goranović

sa promocije

Državnom himnom u izvođenju hora kotorske Muzičke škole u palati Grgurina, sinoć je u čast desete godišnjice obnove državnosti Crne Gore i Međunarodnog dana muzeja, premijerno prikazan film “Kolo Bokeljske mornarice” režisera Dušana Vulekovića i svečano  otvoreno obnovljeno odjeljenje Bokeljske mornarice.

Film je trajan dokument koji svjedoči o tradiciji Bokeljske mornarice stare preko 1200 godina koje se pleše ispred bazilike Sv. Tripuna, koja ove godine slavi jubilej 850 godina svog postojanja.

Ovo impozantno zdanje koje dominira Kotorom je starije od crkve Sv. Pavla u Rimu 460 godina, od otkrića Amerike 326 godina, a od čuvene katedrale Notre Dame u Parizu 179 godina, podsjetila je mr. Mileva Pejaković-Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja u Kotoru.

U obnovljenom odjeljenju Bokeljske mornarice na drugom spratu muzeja, od sinoć će se svih 365 dana u godini čuti taktovi kola mornarice, a turisti će moći da uživaju u njegovom vizuelnom doživljaju koji će se prikazivati na velikom platnu.

Ovaj projekat je realizovan zahvaljujući punoj podršci Ministarstva kulture CG, kazala je Pejakovićeva.

Ideja da se filmuje kolo koje je prikazano u cjelini sa svim svojim simbolima i slikama upravo je otvaranje novog odjeljenja Bokeljske mornarice, kako bi se gosti pored svih vrijednosti koje su u Pomorskom muzeju upoznali sa i sa ovim dijelom  veoma značajne kulturne baštine Kotora, kazao je režiser Dušan Vuleković.

Svaki pozitivan čin usmjeren ka pravilnoj valorizaciji naše bogate kulturne baštine značajan je podstrek slavljenju multikulturalizma kojim se Crna Gora vjekovima prepoznaje i ponosi, kazao je crnogorski ministar kulture Pavle Goranović, otvarajući odjeljenje Bokeljske mornarice.

Određena kulturna dobra CG predstavljaju toliko značajan segment ovdašnjeg nasljeđa, ali i društvene prepoznatljivosti da je njihova vrijednost u različitim vremenima nemjerljiva.

Jedna od takvih inicijativa kao dio suštine kulturnog identiteta ovih prostora, svakako je otvaranje obnovljenog odjeljenja B. Mornarice kojim će se ponuditi bolji uvid u bogatu ostavštinu kotorskih i bokeljskih pomoraca.

Goranović je podsjetio da je Bokeljska mornarica od 2013. godine i zakonom zaštićeno nematerijalno kulturno dobro naše države i kao takvo predstavlja simbiozu ljudskog umijeća, vještine jezika govora, korišćenje umjetničkih i zanatskih rukotvorina, izvođačkih vještina, održavanje tradicionalnih obreda vezanih za kultnu ličnost, mjesto i ambijent.

Strpljiv i posvećen odnos prema istoriji i tradiciji je za poštovanje jer i danas ima jedno od centralnih simboličkih mjesta u značenju kulturnog identiteta Crne Gore.

Umjetničku i originalnu notu, taktovima kola Bokeljske mornarice i pjesme Bokeljska noć, sinoćnjoj večeri u muzeju, dale su flautistkinje, profesorice kotorske Muzičke škole  Angela Mijušković i Andrea Živković.

Program je vodila Dolores Fabian.

ministar kulture Pavle Goranović otvorio spomen sobu
Mileva Pejaković - Vujošević
sa promocije filma
režiser Dušan Vuleković
Uz divne zvuke flaute prof. Andree Živković i Angele Mijušković

2 KOMENTARI

 1. Meni je posebno muka od prve tri lentre.
  Postavila bi ,,delegatsko,, pitanje……..
  Ako su moja djeca Kotorani sa priznatim i lako provjerljivim talentom za muzičku i likovnu umjetnost, zašto kao mlade ničnosti, kosmopolite, nezainteresirane za političke podjele i pripadnosti ne mogu nači svoje mjesto u Društvu, nego su na birou rada.
  Zar je članska karta jedina ulaznica na radna mjesta ?
  Pozdrav Ratku Martinoviću i Jovanovićki iz muzičke škole, nekada jake, slavne, muzičke škole koju je vodila neprevaziđena gospođa Vida.

  • Gospođo Darija,i meni je muka od svake slike osim ove na dnu sa djevojkama uz flaute i bokeškim mornarom.Ima njih u pozadini i na drugim slikama ali su na njima u jako lošem društvu. Vidite li kako je MVP zinula ! E tako se danas prospera ZINEŠ, LAKAT i UVUKOVANJE. Pa su na važnim pozicijama nesposobni ljudi, a na nevažnim isti takvi i slučajno se potrefi neki normalni, pametni kao da je zalutao.
   Muzej, Gimnazija, Muzičk škola itd, itd, itd……….

   SREĆAN DAN NEZAVISNOSTI GRAĐANIMA CRNE GORE

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]