Komisija za istrage napada na novinare radiće i u 2015. godini

3
sa sastanka Komisije (foto: DAN)

Nikola Marković

Nikola Marković

Mandat Komisije za istrage  napada na novinare ističe ovih dana.

Nakon izjave ministra Unutrašnjih poslova Crne Gore Raška Konjevića da Komisija nije zatražila produžetak rada za još godinu, pozvali smo predsjednika Komisije Nikolu Markovića, koji je za Skala radio kazao da je zahtjev potpisao 24. decembra.

Zahtjevom je tražio da se Komisiji koja se bavi kontrolom istraga napada na novinare produži mandat u skladu sa tačkom 4. Vladine odluke kojom je i formirana.

Marković vjeruje da razloga za ovakav čin ima više nego dovoljno.

Jedan je što je dosadašnje postojanje Komisije pokazalo da se stvari, iako sporo i nedovoljno ipak kreću naprijed i da postoje pomaci u pojedinim slučajevima.

Tu je posebno izdvojio slučajeve Tufika Softića i Lidije Nikčević, koji istina, još uvijek nijesu dobili pravosnažni završetak svih istraga i suđenja, ali se očekuje da će i to brzo da se dogodi.

Drugi razlog po Markoviću je, što je za godinu koliko postoji, Komisija odradila ogroman posao radeći na projektu kakav do sada nije bio u našoj zemlji.

Radi se o formiranju jedinstvene baze podataka o svim napadima na novinare.

Marković je podsjetio da dosadašnja praksa i iskustvo pokazuju da su razna dokumenta, podaci, informacije o napadima na novinare bili rasuti po različitim institucijama, od policije, ANB-a, tužilaštva, sudova i da prosto nije postojala mogućnost da se svi ti slučajevi jedinstveno sagledaju i izanaliziraju.

Komisija je, obzirom da se radi o podacima koji imaju tajni karakter, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, obezbijedila bezbjedonosne uslove i prostoriju za čuvanje takvih podataka, a sada je krenula u projekat njihovog obezbjeđivanja.

Marković je očekivao da će Komisija do sada prikupiti više podataka od raznih institucija, ali vjeruje da će upornošću natjerati i Upravu policije  i ostale državne institucije da Komisiji obezbijede dokumentaciju koja im po svim zakonskim normama i pripada.

Markovićev stav  za koji vjeruje da ga dijele i ostali članovi Komisije je  da je njenim radom došlo i do sekundarnih rezultata koji možda nijesu tako vidljivi.

Radi se o popravljanju odnosa na medijskoj sceni u Crnoj Gori koja je u našoj državi dosta podijeljena.

On vjeruje da su se kroz rad Komisije uspjele prevazići neke razlike i obezbijediti saradnja bar na tehničkom, esnafskom nivou.

“U svakom slučaju mogu samo da kažem da sam zadovoljan personalnim radom svih članova Komisije, uz sve razlike koje među nama postoje, kojih je bilo i kojih je će uvijek biti. Vjerujem da smo kao Vladino tijelo uspjeli da napravimo značajan posao i ja sam siguran da će Vlada, cijeneći naš rad donijeti odluku o produžetku  rada ove komisije. Početkom naredne godine, kao predsjednik Komisije, vjerujem u saradnju svih članova, podnijeću ponovo prijedlog Vladi za raspisivanje nagrada o informacijama koje će dovesti do rasvjetljavanja ubistva Duška Jovanovića i ostalih napada na novinare, jer je premijer nedavno rekao da čeka naše detaljno obrazloženje. Mi ćemo ga uputiti, vjerujući da je svakome normalnom u našoj zemlji interes da se ovi napadi rasvijetle a da se oštrim kažnjavanjem vinovnika, novi napadi svedu na najmanju moguću mjeru“, kazao je Marković.

3 KOMENTARI

  1. Ja mislim da ce g.Mandic zakljuciti da su se kolege novinari “autopovredjivali”,sami sebi palili automobile i sami sebi prijetili.

    Ne znam sto bi na ovo rekla gdja Vesna Pusic?
    Nema ni potrebe da ista kaze kad ce nam Slavko i Pura “prevesti” sto je htjela reci.

    • Što god da će Slavko reći ti Bokelju ili Bokeljko pošo nemaš ime, i naravno tebi slični, samo možete puknut od jada i muke jer ste baš to. Zanimljivo kako je Slavko baš u ovoj komisiji, bode oči a, jada a muka raste?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]