Kompletna baza podataka osnovnih sredstava kotorskog vodovodnog preduzeća

1
sa prezentacije

 

Preduzeće DOO “Vodovod i kanalizacija Kotor” započelo je realizaciju projekta “Asset Management – upravljanje infrastrukturnim sredstvima”, koji se realizuje u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju GIZ, Međunarodnim udruženjem vodovodnih preduzeća u slivu rijeke Dunav i Udruženjem vodovoda Crne Gore.

Riječ je o projektu kojim se obezbjeđuje korišćenje programa kako za ucrtavanje mreže, geografsko informacionog sistema GIS, tako i za evidenciju baze podataka o osnovnim sredstvima vodovodnog preduzeća, o cjevovodima i djelovima vodovodnog sistema, objašnjava za Skala radio Velemir Dragić, tehnički direktor DOO “Vodovod i kanalizacija Kotor”.

Ovim će se omogućiti ne samo saznanje gdje se što nalazi i od kojeg je materijala već se dobija kompletna baza podataka na osnovu koje se može planirati redovno održavanje vodovodnog i kanalizacionog sistema.

Zato se to po riječima Dragića zove upravljanje osnovnim sredstvima.

Ovaj program je objedinio u sebi nekoliko drugih programa na osnovu iskustava velikih vodovoda koji  ga koriste već zadnjih 15 godina.

“Od ovog projekta u koji je tek ušao kotorski Vodovod, očekuje se veoma dobra evidencija osnovnih sredstava i dobar način praćenja aktivnosti. Nije u pitanju samo katastar gdje se što nalazi već i kad je i što urađeno, kad je vrijeme da se mijenjaju osnovna sredstva, pogotovo instalacije koje su ispod zemlje. O tome do sada nije postojala tačna evidencija, pa je stoga ovo cjelokupan projekat upravljanja infrastrukturnim sredstvima”, kazao je Dragić.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].