Kompostiranje zelenog otpada u Kavču

2

kompostiranje

“Održivo upravljanje otpadom – kompostiranje” naziv je radionice koja je za rukovodioce i predstavnike komunalnih preduzeća Kotor, Tivat, Herceg Novi, Budva, Bar i Ulcinj danas održana u kotorskom hotelu “Vardar” u organizaciji Eko centra “Delfin”, a u saradnji sa Misijom OSCE u Crnoj Gori.

Zakone imamo, ali ih ne sprovodimo, kazao je za Skala radio Miodrag Gluščević, rukovodilac sektora za komunalna, urbanistička pitanja životne sredine u stalnoj konferenciji gradova i opština u Srbiji.

Stoga je potrebno da se radi na podizanju svijesti građana, ali i političara koji treba da obezbijede uslove za održivo upravljanje otpadom.

U razvijenom svijetu, kada je ekologija u pitanju, jako je puno primjera, od kojih Gluščević navodi Njemačku u kojoj je preko hiljadu kompostana, a Beč skoro sav biorazgradiv otpad prikuplja, razdvaja i kompostira i ta usluga se ne naplaćuje.

Ona se finansira iz prodaje humusa koji se proizvodi u kompostanama.

U Crnoj Gori ima entuzijasta za ovaj posao, ali je potrebna stabilna kampanja, jasno definisan regulatorni okvir u dužem vremenskom periodu i stabilno tržište i potražnja za tom vrstom materijala, zaključio je Gluščević.

Ljilja Radunović u ime organizatora, radionice Eko Centra “Delfin”, je podsjetila da se sa projektom uspostavljanja kompostiranja primarne selekcije otpada za opštine Kotor, Tivat, Budva, Herceg Novi stiglo do tenderske procedure.

“Infrastruktura za kompostanu teče planiranom dinamikom i kotorsko Komunalno preduzeće dobiće opremu koja se sastoji od drobilice i prevrtača, a lokacija za kompostanu za zeleni otpad je u Kavču na imanju JKP Kotor. To je privremeni objekat koji podrazumijeva betonsku podlogu od 600 kvadrata sa nadstrešnicom. Od iduće nedjelje edukativne radionice će se organizovati u 14 osnovnih škola na Crnogorskom primorju. One će dobiti kompostere u trajnom vlasništvu, a ekolozi će sa njima ostati do proizvodnje komposta”, kazala je Radunovićeva.

2 KOMENTARI

  1. E ee…borati.Ovi Drmak,apsolvirao kompostiranje…eee…on je blizu meleon m2 kompostirao u Lovanju…Zatrpavao smece,te je sad expert od komposta…Dako ce ga ovi novizi malo poslat na kompostiranje u Danelovgrad…Što se tiče ovijeg iz Eko Centra Delfin,nešto mi tu Sjale miruše,pa ti na odbor za antikorupciju,preuspitaj malo…koliko se tu para slilo…a da babi bude milooo…
    Dako ceš me puštit u etar…jer je ovi kuratista para mi se ponudio ovijezima iz “ribarnice” da se kao kuratista obračuna sa novizijem gradonačelnikom…tako šapuraju…može bit u pjanu uru kad se oni iz Mula, Kifo i ovi iz opcine admin Kjoda,nabumbe,te pošpicaju ovoga Drmaka…Te bi on kao stati kuratista sve to pozavršavao…ugh moj Sjale…Ti su ti ovizi te su Maji vazda iza bande na pjanu uru ,iza ledja šapurali…To su ti ti…para mi se e su u Škaljare prijetili i po dje kome još…moji lipi i dični meštri i meštrice od radijo talasa i dobrijeg tejstova,pizdrsvlja vas vaš infišani …

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]