Komunalno preduzeće Kotor donira cegere

0

Povodom Svjetskog dana reciklaže koji se obilježava 18. marta, Komunalno preduzeće Kotor doniraće platnene kese, odnosno cegere građanima koji tokom mjeseca marta na blagajni preduzeća plate mjesečni račun za odvoz otpada.

“Sami cilj akcije je da se smanji upotreba plastičnih kesa, koje imaju negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a ujedno ostavljaju i ružnu sliku kada ih vidimo u prirodi ili ih vjetar raznosi po ulici. Ovom akcijom želimo da se upotreba cegara “vrati” u domaćinstva koji su ranije bili neizostavni prilikom odlaska u trgovinu”, kazao je direktor ovog preduzeća Milan Popović.

Podsjeća da se obične plastične kese ne mogu razgraditi pod dejstvom mikroorganizama, tako da se sa tog aspekta smatraju nerazgradivim.

“Za njihovu razgradnju u prirodi, pod dejstvom svjetlosti i drugih faktora, na osnovu nekih istraživanja potrebno je i do 100 godina. Obične plastične kese, prave se od petrohemijskih sirovina koje se dobijaju preradom nafte (imaju oznaku PE). Plastične kese mogu se reciklirati, one su po zapremini veliki otpad ali po masi male (čine svega 0,04 odsto ukupnog komunalnog otpada) zbog toga je potrebno sakupiti veliku količinu kesa za reciklažu. Istraživanja su pokazala, da svaki građanin Crne Gore godišnje potroši oko 730 plastičnih kesa”, navodi Popović.

Takođe, i predlog Zakona o upravljanju otpadom koji je u proceduri, predviđa zabranu upotrebe plastičnih kesa uz velike novčane kazne za nepoštovanje zakona.

“Na osnovu svega navedenog, Komunalno preduzeće Kotor, čiji se radnici svakodnevno susreću sa problemom nesavjesnog odlaganja plastičnih kesa, ovom akcijom želi da podigne svijest naših građana kako bi stekli naviku korištenja cegera u trgovini”, zaključio je Popović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].