Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u ponedjeljak putem online platformi

0
Crnogorsko simfonijski orkestar (Foto: Duško Miljanić)

U ponedjeljak, 21. decembra 2020, sa početkom u 19 sati, biće održan koncert ansambala Crnogorskog simfonijskog orkestra koji će se prenositi uživo putem online platformi Muzičkog centra Crne Gore (Facebook i YouTube).

Pod rukovodstvom Ivana Josipa Skendera, hrvatskog dirigenta, kompozitora i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu biće izvedena tri djela: „Holbergova svita“ op. 40 Edvarda Griga, „Serenada za duvače, violončelo i kontrabas“ Antonjina Dvoržaka i „Končerto in Es – Damberton Ouks“, 8.v.38 Igora Stravinskog.

 Linkovi:

 Facebook

Muzički centar Crne Gore / Montenegrin Music Center

https://www.facebook.com/Muzi%C4%8Dki-centar-Crne-Gore-Montenegrin-Music-Center-837524129644311

YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCVl3CJL6SHm6OopEiyXgSIg 

Kompozitor i dirigent Ivan Josip Skender (Varaždin, 1981) svestrani je muzičar sa širokim spektrom djelovanja. Studije kompozicije upisao je 1997. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Željka Brkanovića i to kao najmlađi student kompozicije u istoriji ove ustanove. Od 1999. godine paralelno pohađa i studije dirigovanja u klasi Vjekoslava Šuteja. Od 2010. do 2012. školovao se u Beču u klasi Uroša Lajovica na postdiplomskim studijama orkestarskog dirigovanja.

 

Njegov opus čine brojna solistička i kamerna djela, horske i orkestarske kompozicije, mjuzikli, opera i muzika za pozorišne predstave. Kao dirigent sarađivao je sa brojnim hrvatskim i inostranim ansamblima, a pod njegovim vođstvom Akademski hor Palma osvojio je brojne nagrade u Hrvatskoj i inostranstvu.

U svojoj dirigentskoj karijeri posebno je posvećen izvođenju djela savremenih hrvatskih autora, a 2012. godine članovi ansambla za savremenu muziku Cantus izabrali su ga za stalnog dirigenta. Od 2005. do 2019. bio je zaposlen u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao horovođa i dirigent. U  sezoni 2013/2014. bio je vršilac dužnosti umjetničkog direktora Opere HNK. Od 2009. godine asistent je Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 2019. u ovoj ustanovi stalno je zaposlen kao docent na Katedri za dirigovanje, udaraljke i harfu.

Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad, a njegova djela izvođena su u gotovo svim zemljama Evrope, te u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].