Koncert za anđele

4
Martinović je svirao ono što mu je prijatelj don Branko volio

Koncert za Don Branka – Martinović

sa koncerta

Privilegija je bila družiti se sa Don Brankom, provoditi sate i dane sa njim u razgovorima na teme života, smrti, vjere, religije, umjetnosti.

Spremnost da bez zadrške pokaže svoje emocije ga je između ostalog činila velikim, sjećanja su pijaniste Ratimira  Martinovića praćena izborom djela i kompozitora koje je don Branko volio, na sinoćnjem koncertu u crkvi Sv Duha u Kotoru, posvećenom don Branku.

Od maloga koji “bupa po klaviru“  kako je don Branko kazao na početku njihovog druženja, do čestitki za njegovo sviranje riječima “kao da svira anđelima“, kako je don Branko rekao nakon Martinovićevog izvođenja između ostalog i Ravelove Pavane za preminulu infantkinju, koja ga je posebno ganula.

To je jedan od najljepših komplimenata koje muzčar može doživjeti, kazao je Martinović na koncertu povodom deset godina od  smrti don Branka Sbutege koji je nazvao muzičkim putovanjem kroz njihovo poznanstvo i prijateljstvo.

“Na njegov posljednji rođendan 8. aprila nijesam bio u Kotoru. Telefonom smo se čuli, a on je rekao da je bolje što nijesam, jer ne bi volio da ga vidim u takvom stanju. Rekao mi je da mi pakuje note, rekao da je smrt prodao tolikima i da je konačno vrijeme da je i on sam kupi i da mu sviram Šopenov C mol Nocturno”, rekao je Martinović.

Velikom brilijantnom Polonezom i šopenovim Nocturnom, Martinović je završio koncert uz salve aplauza, a u crkvi Sv. duha, dobri duh don Branka bio je prisutan u čaroliji crno bijelih dirki pod prstima virtuoznog muzičara.

Martinović za sjećanje na prijatelja
sa koncerta

4 KOMENTARI

 1. Oni koji vladaju instrumentom, ne zači da vladaju tananim spoznajama moralnog i prigodnog.
  Prenositi, eventualno, izrečene riječi Velikana među rijetkim velikanima Kotora, u javnost, više je nego neukusno.
  Slava i pokoj duši Don Branku, trudim se proniknuti u njegove blistave misli.
  Mali smo mi, premali u odnosu na sve ono što je On nosio u sebi.
  I ja, i ti, i klavirista i pčelica i oni sa kolarinom………….
  Fascinantan dodir mora i planine u njegovom neprevaziđenom umu i srcu.

  • A što si filozofe časti ti htio reći? Jesi li uopšte bio na ovaj koncert? Tako obično komentarišu ljudi koji ne prisustvuju i nemajuu lični doživljaj.

  • Moja je pretpostavka da Ivo misli da je neprikladno prenositi rijeci izrecene u telefonskom razgovoru ,pred smrt, koje su najcesce upucene jednoj licnosti, ako su uopste izrecene. Ako jesu, slozio bi se da je to nedopustivo iznositi u javnost.od strane te licnosti.
   I naposlijetku bi se slozio da smo svi mizerni prema umu i velicini Don Branka, tako da moramo biti obazrivi i kada govorimo o njemu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]