Koncesije za luke od lokalnog značaja i objekte obalne infrastrukture i vlasništvo u zoni morskog dobra

0
sa okruglog stola

U organizaciji Javnog prduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, juče je u multimedijalnoj sali Opštine Tivat organizovan okrugli sto na temu “Koncesije za luke od lokalnog značaja i objekte obalne infrastrukture i vlasništvo u zoni morskog dobra”.

Pomoćnik direktora Javnog preduzeća i rukovodilac Službe za upravljanje lukama od lokalnog značaja Dragoljub Marković kazao je da javno preduzeće kome pripadaju luke od lokalnog značaja, kao i ostali objekti obalne infrastrukture imalo potrebu da organizuje ogrugli sto jer je pomenuta tema važna, a oko njene primjene ima dosta otvorenih pitanja.

Cilj okruglog stola zapravo je bila razmjena iskustava u upravljanju lukama od lokalnog značaja i iskustva u zaključivanju koncesionih ugovora, a ista su podijeljena sa kolegama iz Hrvatske, koji imaju prilično iskustva u ovoj oblasti

Na okruglom stolu se govorilio se o vlasničko-pravnim odnosima i upravljanju lukama od lokalnog značaja, odnosno gradskim marinama sa komunalnim vezovima, ali i ostalim objektima obalne infrastrukture, pontama i mandraćima.

Na okruglom stolu su učestvovali dipl.iur. Loris Rak sa Pomorskog fakulteta u Rijeci koji je istakao da je prikaz ove teme zanimljiviji u tome što su sistemi Hrvatske i Crne Gore različiti u dijelu definisanja samog zemljišta na kome se dobro nalazi. On je govorio na temu: “Opšte i javno dobro, pojam morskog dobra i javne upotrebe, odnos koncesije i ugovora o zakupu, odnos javnog i privatnog”.

Učesnici su bili i prof dr Branislav Radulović koji je govorio na temu: “Upravljanje morskim dobrom, zaštita javnog interesa, valorizacija i evidencija (katastar) javnog dobra“, prof. dr Gordan Stanković na temu: “Pravo na komunalni vez i Problemi vezanim za komercijalne vezove“, doc. dr sc. Iva Tuhtan Grgić na temu: “Važnost studije opravdanosti davanja koncesije i kriterijumi za izbor koncesionara“ i doc. dr sc. Andriana Vicenca Padovan na temu: “Ovlašćenja organa koji upravljaju lukama“

U diskusiju se aktivno uključili i predstavnici Uprave za imovinu, Uprave za nekretnine, Opštine Bar, Mjesene zajednice Krtoli, ali i veliki broj građana zainteresovanih za navednu temu.

Zaključci okruglog stola naći se u posebnoj Publikaciji koja je planirana da se izda sa temama o kojima su govorili učesnici, kaže se u saopštenju JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore dostavljenom Skala radiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]